Експертите са шокирани - какво се случва с шведската икономика?

В Стокхолм е едно, но в шведската провинция нещата изглеждат по друг начин
26 май 2020 20:10, Елка Василева
107
Експертите са шокирани - какво се случва с шведската икономика?
Снимка: архив, БГНЕС

Експертите в Швеция са шокирани: икономиката на страната потъва. Защо се стигна дотук, след като шведските власти се въздържаха от сериозни ограничения в хода на епидемията от коронавирус?

На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално. Много по-нормално, отколкото в повечето други европейски страни, тъй като, както знаем, Швеция реши да овладее епидемията от коронавирус без сериозни ограничения. Но усещането за нормалност е измамно: икономиката на страната очевидно потъва, пише Дойче веле.

Какви са причините?

"Шокирани сме", заяви тези дни Урбан Хансон Брузевиц, шеф на шведския институт за икономически изследвания NIER. Според прогнозите на института шведският БВП ще се свие тази година с цели 7%, а безработицата ще достигне 10 на сто.

Още по темата

Сходни са и прогнозите на шведската Търговска банка. "Всички си мислят, че ние би трябвало да се справяме по-добре със сегашната ситуация, тъй като не въведохме сериозни ограничения. Но ние сме малка икономика, която е силно зависима от износа. И затова сме особено уязвими за кризи, които се разиграват отвъд нашите граници. Освен това шведските домакинства са силно задлъжнели", заяви главната икономистка на банката Кристина Ниман.

И още една тревожна тенденция: все повече млади шведи остават без работа. Към момента безработни са 11% от хората между 18 и 25 години. "Причината за това развитие се крие във факта, че в момента страдат най-вече браншовете, предлагащи особено много работни места за хората, които тепърва навлизат на трудовия пазар. Такива браншове са например хотелиерството и ресторантьорството", обяснява Аника Сунден от шведското Бюро по труда.

10 000 фалита само през тази година

В Стокхолм ресторантите и кафенетата може и да са пълни, но в шведската провинция нещата изглеждат по съвсем друг начин - там хората са много по-предпазливи и предпочитат да си стоят вкъщи. Към всичко това се добавя спирането на производството в такива големи концерни като Волво и Скания.

Под силен натиск е и туристическият сектор, след като правителството призова шведите да не пътуват на по-големи разстояния от два часа път с кола. Мрачни са и прогнозите на шведския Съюз на предприемачите. Техните очаквания са за около 10 000 фалита само през тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
5
 
! Отговори
Silvia преди 3 години
Експертите да питат Грета Тунберг.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86"Тя ще .... "Не няма. Фейк нюз си.
82
4
 
5
 
! Отговори
гогич преди 3 години
Нормално ВСИЧКИ икономики да бъдат ударени и да се свият от измислената пандемия, щото удари доставки, потребление, индустрия в цял свят, без значение дали си затворил страната си. Май тук доста умишлено се поставя акцент върху швеците (по чичо Митко :))
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако икономиката им е толкова зле, защо кроната поскъпна с 4% спрямо долара и с 2,5% спрямо еврото за последния месец?
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според последните новини 750 милиарда евро ще бъдат отпуснати безвъзмездно на страните членки на ЕС. Тя ще се базира на брой заразени и починали в страната.
79
0
 
1
 
! Отговори
Леле до 83 преди 3 години
Турче, стига тролило, де:) във вашите си документи си пише къде има преобладаваща българска популация, и къде е българският милет, на нищо не ви учат в тея девришмета, ей :))) и си огледай на дебелите и нелицеприятни султани какви са им гербовете - категорично липсва български лъв, оставям на теб да прочетеш какво как и защо е направил цар Калоян, та в тлъстите ви дирници нямало как да се впише нашият герб ;) практически- така и не сте успяли да покорите България. Страдай :)
78
1
 
1
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Няма да забравя шока си от споходило то ВЕЛИКА ЖЕНА , каквато е Астрид Линдгрен - трябвало да плати 110% данък върху приходите от една от издадените й книги... хора, давате ли си сметка каква идиотия е това ...Бергман на съд за уж укриване на данъци, та живял в Берлин не знам си колко години. И това са хора ЕЛИТ не само за Швеция, но и за Европа!... иначе прибраха афгани и сималийци!.. Пс. любимата ми шведска приказка започва така Имало едно време един дядо и две баби...
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България от 681 не е изчезналаДа бреее, мааа ... хм. Само половината врече я е имало налартата, от тогава до ся.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ... От свободата сам си се отказал, като си приел да си свободен в собствено жилище с 35 годишен кредит и 0 спестени лева.Демек всеки второ българин под 32 годиншината възраст ... ако вече не е взел така жилище, ще му се наложи.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към момента безработни са 11% от хората между 18 и 25 години.Половината Малмьо работи в Копенхаген. Полае повечето млади са по ресторанти и складове. За съжаление спряха доставките отвън и складовете масово спряха да работят, а доста хора активно избягваха ресторантите.Тея 11% безработни на 18 до 25, да не мислите, че бяха 0%?
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведите спасиха бизнеса и икономиката си така както никои от ***. Ните политици в Европа включат и Бг гащника! В Путин по малко щети от която и да е държава.ИЗмрели били 4000 ами това е позитивен знак за бизнеса с погребални и за пенсионната сфера.Повече здрави остават.Докато в болна Бг хем закрита целият бизнес хем умрелите предстоят на фона на икономиката. И социална катастрофа.
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решиха да не се ограничават именно за да не потъне икономиката. И все пак икономиката потъна, а в същото време голям брой хора починаха. В случая - и вълкът гладен, и агнето го няма.
72
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дадоха 4 хиляди човешки живота/досега/, а сходни по население на тях държави 10 пъти по малко и пак затъват икономически. Затова - здравето на първо място, после икономиката, но понеже се е заробил някой с кредити си мисли, че като го спреш от работа за 2 месеца си му отнел свободата. От свободата сам си се отказал, като си приел да си свободен в собствено жилище с 35 годишен кредит и 0 спестени лева.
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката на Швеция е силно зависима от европейската и световната а те са в криза от преди вируса. Само на някой търсещ евтина сензация може да му е "чудно".
70
16
 
10
 
! Отговори
Цензура и робство преди 3 години
Тръгнал *** на Швеция ъкъл да да дава . Швеция не ограничи свободата и правата на хората за разлика от Боко тиквата и други . Не разбрахте ли че тази корона е един безобиден вирус ,Всичко това е да тестват хората по света дали могат да ги държат затворени къщи като затворници без да мърдат никаде 64349 ,После Боко излиза и вика че сме демократична държава . Да ама не . Опитайте да пишете коментари в Blitz.bg - не може да пишете квото си искате / Цензура/ Пик - махнаха коментарите .Що??
69
3
 
10
 
! Отговори
оттCиднейAaвстралия преди 3 години
Разкажете повече за шведките без дрехи
68
1
 
13
 
! Отговори
Баси преди 3 години
Където стъпи Мюмюн и все така се случва...
67
2
 
11
 
! Отговори
Шведите преди 3 години
Скоро ще се молят за еврозоната, която отхвърляха.
66
14
 
10
 
! Отговори
Чобан Електрик преди 3 години
Ами ако бяхме избрали Грипените, сега щяхме да чакаме от умрял писмо. Добре, че Ф-16 избрахме.
65
0
 
9
 
! Отговори
Отдавна преди 3 години
... не бях виждал на едно място под статия да коментират с никовете си толкова много ..... Обикновено са само "анонимен". Има ли някаква специална причина за това явление?