Лекар след 200 аутопсии: Вирус-убиец? Живейте си живота!

Медикът съветва да се обръща повече внимание на положителните новини
28 май 2020 22:18, Елка Василева
242
Лекар след 200 аутопсии: Вирус-убиец? Живейте си живота!
Снимка: архив, БГНЕС

"Така сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от паника." Клаус Пюшел е провел стотици аутопсии на хора, починали от новия коронавирус. Напоследък Пюшел привлича вниманието в Германия с поляризиращи изказвания.

Хамбургският съдебен лекар Клаус Пюшел, който е провел над 200 аутопсии на хора, починали след зараза с новия коронавирус, остро критикува обществения дебат в Германия за разразилата се пандемия.

"Следейки статистиката за жертвите, хората си мислят: "Ужас, вирус-убиец! Аз съм следващият". Ние като общество в такава степен сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от страх и паника", казва експертът пред германския "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

"Стига само лоши новини"

Пюшел, който ръководи Института за съдебна медицина към Университетската клиника в Хамбург, е особено притеснен от отношението към възрастните.

Още по темата

"Старите хора имат нужда от близките си. Имат нужда те да са до тях, до леглото им. Особено когато са тежко болни", казва медикът, но същевременно подчертава, че, според него закрилата на възрастните не бива да се поставя над потребностите на всички останали.

"Още повече, че от медицинска гледна точка е просто невъзможно да искаме да спасим всички", казва лекарят. На базата на проведените от него над 200 аутопсии на жертви на коронавируса Пюшел твърди, че всички те, без изключение, са имали тежки предишни заболявания.

Медикът съветва в дебата за епидемията да се обръща повече внимание на положителните новини: "Да, когато този вирус проникне в дом за възрастни и болни хора, винаги се стига до жертви - това е факт. Факт е обаче също така, че повечето все пак оцеляват. Затова ми се иска да чуваме не само лошите неща".

"Живейте си живота"

Пюшел, който сам е на 68 години, пледира за повече лична свобода в преценката на риска. "Най-рационално би било да подредим тази пандемия до останалите опасности и болести, с които живеем. В рамките на работата ми постоянно виждам хора, които съвсем съзнателно са избрали да живеят рисковано. Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите. Затова казвам: Живейте си живота, докато го имате."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 200Грипа я прави тая смъртност за година. Тая гад я направи за два месеца. Има и дригу разлики. Ако имате акъл няма начин да не го разбирате.
189
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При тая смъртност някой трябва да отговаря за поразиите. При грипа всяка година е по-висока, но никой не унищожава икономиката заради това.
188
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 198И като проверим с това 100 хил плюс жертви ще изчезнат ли?
187
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Официални данни от CDC (Център за контрол на болестите в САЩ) - смъртността от Ковид19 е 0.26%. Проверете на сайта им, ако не вярвате.
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 196Добре, че беше ти, та да я "разконспирираш".
185
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да не е прав доктора, като това е първият невидим вирус. Всички държавни глави го повтарят. Невидим враг та невидим враг. Никой не е виждал, камоли изолирал такъв вирус. Ако някой го бе направил, щеше да е световно известен, както Люк Монтание с ХИВ. Това е най-голямата измама в човешката история.
184
8
 
3
 
! Отговори
Този Сайт преди 3 години
Този Сайт се контролира и списва от Руското посолство.Включително и с участи на Руски тролчета от посолството.
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сърп и чукКоя част от "стига да не застрашава останалите" не ти е ясна във връзка с взетите мерки?
182
4
 
3
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
Човека го е казал - ,,Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите. Затова казвам: Живейте си живота, докато го имате." !!!--------------------------------------------------Това е! Другото е колективизъм от болшевишко - ентусиастки - комсомолски тип! Един се разболява - всичките се карантинират заедно с него! Един отива на бригада - целия колектив отива да му помага! Един боец отива в махалата на секс - целия полк го следва! Направо ТКЗС!
181
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAОфициалните данни ги има. Ти знаеш ли колко щяха да бъдат ако не бяхме взели мерки? Мисля, че с минимален брой заболели по едно време три инфекциозни отделения едновременно бяха излезли от строя. Знаеш ли какво щеше да се случи с повече болни?
180
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAТо това се казва, но вие така и не разбрахте за три месеца, че не е това което е най-големия проблем: най-големия проблем е, че разпространеннието му, ако не се контролира, довежда до неконтролируеми вълни от болни едновременно и това претоварва болничната система. Както каза един германски вирусолог: и от грип с тежки усложнения да имахме толкова болни наведнъж, без да можем да ти третираме адекватно и тогава болните щяха да предизвикат същия проблем.
179
0
 
2
 
! Отговори
До 180, 185 преди 3 години
Да предположим, четова е вашето интелектуално ниво.
178
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 185Да кажем, че ще трябва да докажеш медицински, че носенето на маска ти е невъзможно ....
177
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 181Вируса Е изолиран. Ако беше поне малко грамотен щеше да знаеш, че иначе няма как да се работи по създаване на ваксина за него.
176
15
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
този доктор не казва какво е видял след аутопсиите прикрива много опаснинеща и в типичен гестаповски стил отписва възрастните от живота за сметка намладите и здравите тези неща не ми харесват изобщо но за германия е естественотакова мислене
175
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 бр. минуси засега. Вижте, целта ми не е да се заяждам с вас, просто ми отговорете на въпроса. :) Хайде, ние, здарвите, ще си живеем живота. Болните какво да ги правим?
174
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баща ми е на 67, с изкуствена сърдечна клапа, няколко химотерапии след операции на дебелото черво. Няма сили да лее бетон или да вдига тежко, но води абсолютно пълноценен живот. Баба ми е на 88, копае си градината ходи без бастYн и чете без очила. Има проблем с щитовидната жлеза, холестерол и т.н. Всичките й братя и сестри са живи (тя е най-малка). Сега, те какво да правят, след като някои от вас са решили, че няма проблем и ходят без маски по магазините и градския транспорт и не пазят другите?
173
4
 
6
 
! Отговори
Добрият чичко Били преди 3 години
БАРАНОвирусники...,как сте?ВсЕко Баран в редичка за ваксинка с ID Certificates от филантропа-ЕВГЕНИК....И ръка да цЕливате,че така се грижим за вас...,скотовете...;))
172
10
 
4
 
! Отговори
Байгън преди 3 години
От п,учи масали и мантри!!Не знам и,мбицили ли сте или на такива се правите!!Тичкате да разпространявате фейк новината,че някой си си бил измислил КОВИД 19 с цел да манипулира хората,да ги плаши и не знам какви още глупости?Като ги инсинуирате тез теории,бихте ли били добрички да ни изясните, кой и какво печели от това манипулиране,че аз нещо не се догаждам за какво иде реч?!И като не е вярно,че вирусът е опасен,тичкайте до най близката болница и прегърнете някой болен за кадем!
171
8
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
като остарее човек страда от еректилна и портофелна дисфункция -какъви живот какви пет лева. това да не е франция