Лекар след 200 аутопсии: Вирус-убиец? Живейте си живота!

Медикът съветва да се обръща повече внимание на положителните новини
28 май 2020 22:18, Елка Василева
242
Лекар след 200 аутопсии: Вирус-убиец? Живейте си живота!
Снимка: архив, БГНЕС

"Така сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от паника." Клаус Пюшел е провел стотици аутопсии на хора, починали от новия коронавирус. Напоследък Пюшел привлича вниманието в Германия с поляризиращи изказвания.

Хамбургският съдебен лекар Клаус Пюшел, който е провел над 200 аутопсии на хора, починали след зараза с новия коронавирус, остро критикува обществения дебат в Германия за разразилата се пандемия.

"Следейки статистиката за жертвите, хората си мислят: "Ужас, вирус-убиец! Аз съм следващият". Ние като общество в такава степен сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от страх и паника", казва експертът пред германския "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

"Стига само лоши новини"

Пюшел, който ръководи Института за съдебна медицина към Университетската клиника в Хамбург, е особено притеснен от отношението към възрастните.

Още по темата

"Старите хора имат нужда от близките си. Имат нужда те да са до тях, до леглото им. Особено когато са тежко болни", казва медикът, но същевременно подчертава, че, според него закрилата на възрастните не бива да се поставя над потребностите на всички останали.

"Още повече, че от медицинска гледна точка е просто невъзможно да искаме да спасим всички", казва лекарят. На базата на проведените от него над 200 аутопсии на жертви на коронавируса Пюшел твърди, че всички те, без изключение, са имали тежки предишни заболявания.

Медикът съветва в дебата за епидемията да се обръща повече внимание на положителните новини: "Да, когато този вирус проникне в дом за възрастни и болни хора, винаги се стига до жертви - това е факт. Факт е обаче също така, че повечето все пак оцеляват. Затова ми се иска да чуваме не само лошите неща".

"Живейте си живота"

Пюшел, който сам е на 68 години, пледира за повече лична свобода в преценката на риска. "Най-рационално би било да подредим тази пандемия до останалите опасности и болести, с които живеем. В рамките на работата ми постоянно виждам хора, които съвсем съзнателно са избрали да живеят рисковано. Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите. Затова казвам: Живейте си живота, докато го имате."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как те застрашава някой без маска ако самият ти носиш маска?
149
1
 
23
 
! Отговори
оптимист преди 3 години
Ми прав в човека, какво?Ще се живее!Яко ще се живее!
148
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите.@За това става въпрос - да не застрашават останалите, а примерно като не носят маска, засрашават останалите.
147
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" ... да живеят както искат, стига да не застрашават останалите ...". Аха! За това става дума.
146
20
 
1
 
! Отговори
Pralo преди 3 години
Oste edin ne nenormalen dr.tolkova mnogo hora umrqha,kavigi drinka..
145
2
 
17
 
! Отговори
Ъ до До Ъ преди 3 години
А ти невидимагта заплаха видя ли я? Вярваш ли на политиците, на банкерите и на тези зад тях?
144
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 141Жан Виденов направи белята още на 2-рата година.
143
0
 
0
 
! Отговори
Мечо Пух преди 3 години
До Анонимен 147Млъкни Прасчо.
142
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЪТи познаваш ли въпросният лекар?Дали е интелигентен и опитен и дали въобще съществува?
141
6
 
30
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
На кого ще вярвате, на интелигентен и опитен човек като този лекар или на тези , които ви ограбват и ненавиждат? Ако не сте на хранилка някъде по веригата е добре да се замислите!
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 151 АнонименЧе кой те кара ?
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 148 АнонименТи си сънувал идващия апокалипсис ! Транспортните връзки са прекъснати между континентите защото на четирите посоки в света стоят четиримата конника на апокалипсиса. ще стане страшно . Ужасът ще вземе много жертви преди светът да изчезне.
138
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато някой на 68 години ми дава "съвет" ...какъвто и да е...знам ,че го дава според неговата гледна точка за тези години. Ясно е ,че ще умират хора от всичко, но няма никакъв смисъл да си играем с огъня за да проверим дали само ще се опарим или ще изгорим...Всеки гледа от собствената си камбанария.
137
1
 
15
 
! Отговори
Do 148 преди 3 години
Човече нещо си бил стресиран да сънуваш такива неща, не си го слагай на сърцето ако с такава скорпст се заразяваме като до сега да се заразят към 8 милярда ще трябв едно 250-300 г.Не си вкарвай притеснения излишни, достатъчни са медийните пандемии дето ни пълнят главите
136
2
 
8
 
! Отговори
Do 148 преди 3 години
Споко ББ ще прати фллкона да ни изпосъбере къдто сме остнали нямай грижи!!!Така и ще се върнат всички в БГ
135
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някъде около Нова Година сънувах сън,...лош сън.Цялата Земя е заразена,жертвите са много по всички континенти,а между континентите не се поддържа транспортна връзка.След една или две седмици се чу за Ухан.Дано това което видях в сънят си е останало в миналото,защото ако се случи точно това което видях,по добре да не съм жив.
134
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грух грух грух И аз да кажа нещо
133
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако хората са информирани, спазването на безмислени правила ще е пълно овчедушие. И по принцип, ако някой вижда логика в мерките и действията на властта в момента, по-добре да се прегледа.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, оставям ви да се правите още малко на интересни, но то като няма кой да ви върже разбиратте колко е безмислено цялото упражнение.
131
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142Няма нужда да надниквам там. Не познавам хора, които да са такъв въздух под налягане и да имат нещо. Даже и мутретата не се занимават с глупости, нищо че са безмозъчни. Те не оправят държавата за "мерси" а за кинти. Ти тук си седнал да ми обясняваш, че имаш удоволствие от това, че ще се правиш на голямата работа. Така знам, че нямаш нищо.