Роботи мерят температура, откриват коронавирус

Ще проверяват постъпващите в Университетската болница в Антверпен
31 май 2020 22:43, Анисия Иванова
10
Роботи мерят температура, откриват коронавирус
Снимка: БГНЕС

Роботи, говорещи повече от 53 езика, откриват треска и определят дали хората носят правилно маските си за лице в Белгия – на първа линия за контрол в болници и в магазини.

Хората, които пристигат в Университетската болница в Антверпен, от вторник ще трябва да отговарят на въпроси онлайн или в интерактивен павилион. Роботът ще сканира QR код, ще прегледа отговорите им, ще провери температурата им и ще определи дали носят маската правилно.

Фабрис Гофен, изпълнителен директор на базираната в Белгия "Зоработс", заяви, че неговите роботи вече са в болници, домове за социални грижи и хотели от 2013 г., но сега имат нова роля. Роботите му няма да могат да тестват за коронавирус, но биха могли да регистрират признаци на заболяването.

"Голямото предимство на този робот спрямо фиксиран терминал е, че роботът може да се движи, да придружава хората, да говори с тях и то на родния им език. Той говори повече от 53 езика", каза той пред Ройтерс, цитиран от "Сабах" и БГНЕС.

Микаел Ванмекелен, управител на операционните зали в болницата, заяви, че някой, който показва признаци на треска, може да бъде насочен от робота напълно безконтактно към отделна зона.

Обикновено болницата приема 2000 пациенти на ден.

Ян Бъселс, ръководител на "Дигитопия", компанията – разработила софтуера и интерфейса, заяви, че роботът е създаден, за да помогне в поемането на повтаряща се работа и да позволи на пренапрегнатия медицински персонал да се съсредоточи върху основната си работа като полагащи грижи. Роботът също е способен да се учи в течение на работата, каза той.

Роботите с цена 30 000 евро (33 357 долара) са продавани и на клиники във Франция, Нидерландия, Съединените щати и Руанда, а също и на някои белгийски компютърни магазини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Вирусче? преди 3 години
Как точно мери температурата този робот и колко му е голям термометъра?
5
1
 
3
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Тия роботи не откриват коронавирус, ама ако от самото начало бяхме правили всички възможни изследвания, скенери и снимки на болните и бяхме хранили AI с тях щеше вече да може да ги лови без проблем, хах...
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм, тези роботи са супер. Веднага са готови са за: външен министър (заради сериозната английска езикова бариера на настоящия), финансов министър (защото роботът смята по-добре, побира се в джипката и не задава въпроси). Икономически министър (защото роботът не яде фурми). Само не знам как този робот ще се справи с QR, както и де е...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се смеете на белгииците, че са гоуеми "бал ъци", но:Белгия-площ-30-31х.км2 ,население-11млн БВП-над550млн$/годБългария-площ-110х.км2,население-под7млн БВП-65млн$/год
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Термометър за 30 000$, че паднем от смех баткоу.
1
5
 
13
 
! Отговори
MaйMyната преди 3 години
Откриват коронавирус в заглавието. А в статията откриват симптоми на коронавирус, а накрая нищо не откриват.