След историческия полет, коя е българска следа в Space X?

Кико Дончев и Орлин Велев са част от екипа на Илон Мъск
31 май 2020 10:10, Петя Славова
133
 След историческия полет, коя е българска следа в Space X?
Снимка: БГНЕС

Двама българи се оказаха част от екипа, работил за историческия полет на излитането на ракетата на Space X в Космоса. Става въпрос за Кико Дончев и Орлин Велев.

Още по темата

Кико Дончев е млад човек, малко над 30 години. Той е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Крю Дракон", която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция (МКС). Дончев работи от около 10 години за компанията на Илон Мъск. Завършил е Университета в Мичиган. Това става ясно от публикации в социалните мрежи.

Другият българин, участващ в историческото излитане е Орлин Велев. Той е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на Space X и е част от компанията от около 3 години. Завършил е висшето си образование в университета "Джорджия Тех" със специалност "Машинно инженерство". След това прави докторантура по компютърни науки в същия университет, предава bTV.

Първоначално изтрелването беше обявено за 27-ми май, но поради лошото време бе отменено. Вчера "Крю Дракон" потегли за Международната космическа станция заедно с двамата астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 29 калеко алекоХайде да не коментираме глупости защото наскоро се запалиха 2-3 болници в Русия благодарение на руските ИВЛ сглобени с китайски части. Загиналите от тази дребна руска техническа грешка са повече от тези загинали със совалките.
42
13
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Няколко години след "историческия полет" на Гагарин който така и не напусна стратосферата на Земята, обиколи я един път и кацна аварийно, така наречените "кравари" кацнаха на Луната - космическо тяло което може да осмисли понятието Космос, за разлика от ОС-Мир, която едвам се крепи на границата на земната атмосфера и трудно балансира да не полети към Земята ... Та от илюминаторите на "Мир" "братушките" поне ще наблюдават всички следващи стъпки на човечеството в овладяването на Космоса ... !!!
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 16Абсолютно сте прав, то и прословутият "руски" двигател РД180 всъщност е по документацията на Pratt & Whitney и е даден на руснаците по молба на Елцин за да не закрият ракетното производство за мирни цели в Русия.
40
8
 
7
 
! Отговори
До 29 калеко алеко преди 3 години
Онази ли совалка е техническо чудо дето се взриви с екипажа и загинаха всички при излитането ?
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е важно да НЕ качват български астронавт на борда, ей на Жоро Иванов ко пимна там и счупи Съюза на рашките
38
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво е историческото събитие, че не схвашам ? Сигурно, че за първи път в американската история изпращат космонафти на МКС ? Като изключим холивудската версия за кацането на Луната
37
6
 
10
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Българското участие е нулево.Докога с тези комплекси за малоценност и мания за величие.След години ще кажем,че ние сме изобретили и изтреляли ракетата. Продължаваме с нашите измислици,както в историята,така и сега.Така ставаме за смях пред света,а не велики.
36
3
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
А даже някой от руските модули са финансирани от САЩ. Кажи ми, колко ти плащат да се излагаш по форумите в нета? Защо не си намериш истинска работа?
35
7
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Кой какъв наем плаща за станцията бе, чебурашка? А руснаците плащат ли наем за останалите 40%? Ами другите държави? Може би си ги прихващат наемите на края на финансовата година? А тази станция трябваше да се казва Freedom и да бъде американска. Единствената причина руснаците да са там е, защото през 90те САЩ не са искали руските ракетни инженери да останат без работа и хванат по света. Затова са внасяли и руски двигатели, затова и така недълновиднподходиха с пилотируемите полети. Съврши вече.
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много медийна реклама за постижение, което не е технологично, а политическа пропаганда. Две назад, едно напред. Това е реалното положение, но такъв коментар не става за медийна пропаганда. Само е факт.
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Товарищ Дмитрий Рогозин джироса акциите на управляемите космически полети на сър Елон Мъск.
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей пуста демокрация не позволява на българите да станат космонавти бе...
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоСовалката пак ли е базирана на Фау2? :)))))
30
5
 
11
 
! Отговори
Край преди 3 години
Илън Мъск носи и обувки произведени от завод "Сърп и чук" в Габрово.
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоФау 2 няма нищо общо със Сатурн 5 :) значи научили сте няколко глупости и ги въртите като папагали и се имате за компетентни :))))
28
5
 
16
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Какво значи "българско участие"? Американци с български родители?
27
11
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
"Краварите" разбраха че с "ФАУ-2" от времето на Хитлер не си заслужава да летиш даже в стратосферата на Земята, както правят едни "братушки" чиито услуги доскоро ползваха ... Още през 80-те години на миналия век те разработиха Космическата совалка, която и сега е техническо чудо в сравнение с байконурските ракети, но се оказа твърде скъпа за мисиите които трябваше да изпълнява ... Сега думата има Илон Мъск и неговия международен екип, който ще жалонира пътя на човечеството в Космоса.............
26
11
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Чичко, космонавти се обучават. България дори не е член на Европейската космическа агенция, което е странно, защото парите внесени в агенцията се връщат в България като високотехнологични поръчки, но всички знаем какво "уважение" имат българите към науката и технологиите."Интеркосмос" е било дипломатическо оръжие на СССР. Не разбирам кяра и гордостта от това потупване по рамото. Нагласен човек в космоса и на три морета преди 1000 години - двете велики български постижения.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VМи сега що не летите в космоса? Демокрацията ли ви спира? :)))
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До VИмаш ли представа колко българи работят в областта на Космонавтиката в САЩ,пак българка работеща там ,предложи начин чрез химичен процес,да се преобразува и получи атмосфера с кислород на Марс,макар и процеса да изисква доста години,да не мислиш,че космонавта е просто шофьор на кола,космонавтите освен летци,са и учени.