Ще разгадаят ли мистерията с "тихите носители" на коронавируса

Те са "ахилесовата пета" в борбата с COVID-19
1 юни 2020 20:30, Нели Христова
33
Ще разгадаят ли мистерията с "тихите носители" на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Докато кризата заради коронавируса продължаваше, учените трупаха нови и нови данни за заразата. Това, което и до ден днешен ги озадачава са "тихите носители". Докато едни имат треска, кашлица или губят чувството си за обоняние и вкус, други носят вируса, но нямат абсолютно никакви симптоми. Според експертите е от особено значение да се разгадае мистерията с "тихите носители" и да се разбере, дали те не разпалват пандемията.

Още по темата

Когато група от хора се събира в църква в Сингапур в неделя сутрин, на 19 януари, едва ли някои от тях предполага, че това ще разпали епидемията в страната. Сред тях е и двойка, която се връща същата сутрин от Китай. Докато те търсят свободно място, мъжът и жената изглеждат в перфектно здраве. Никой не би предположил, че те носят вируса. По това време се твърди, че единственият начин да се разпространи COVID-19 е чрез кашлица. Но тъй като те не кашлят, не би трябвало вирусът да може да се разпространи.

Двойката си тръгва веднага след службата. Няколко дни по-късно симптомите се появяват, а това не е изненада, тъй като те са се върнали от Ухан, епицентъра на заразата. В Сингапур се появява първият клъстер на коронавируса. Изследвайки именно този случай, учените стигат до нови, доста притеснителни разкрития, за това как COVID-19 бързо намира нови жертви.

Мобилизирането на "вирусните детективи"

Хората, които не се познават, се заразяват един друг без да имат симптоми на коронавирус. За експертите в Сингапур това е изключително необичайно, тъй като тогавашните знания за COVID-19 показват друго за разпространението му. За това доктор Вернън Лий и екипът му започват "разследване", за да разберът как вирусът е плъзнал измежду хората. Похват, който много европейски държави въведоха доста по-късно.

През следващите няколко дни разследващите говорят със 191 членове на църквата и разбират, че 142-ма от тях са били на службата в онази събота, на 19 януари. След това бързо стигат до "Китайската двойка".

"Те навярно са си говорили помежду си, поздравявали са се, обичайните неща", обяснява доктор Лий. Това е полезен старт за разследването му, което има за цел да разбере, как вирусът се разпространява освен по добре познатия начин. Все още отговорът на въпроса как двойката разпръсква вируса, без да има симптоми, е неясен. А през това време става ясно още нещо - 54-годишна жена, която не е била на службата, също е заразена. Тя обаче е била в същата църква няколко часа по-късно. Появява се още един въпрос - как тя се е разболяла?

Доказателствата, които никой не очакваше да открие

Разследващите преглеждат записите от охранителните камери в църквата. Те забелязват, че жената, която се е разболяла на следващата служба, е заела едно от местата, на което е стояла китайската двойка. Някак, без да имат симптоми, те са успели да разпръснат вируса. Може би той е бил върху ръцете им, а те са докоснали седалките или се е съдържал в дъха им и е паднал върху тях.

Доктор Лий е сигурен само в едно - доказателствата показват, че COVID-19 се предава и измежду хора, които нямат абсолютно никакви симптоми. Това откритие е важно, тъй като из целия свят предупреждението е едно и също - да търсим симптоми, както у себе си, така и у другите, за да се предпазим от вируса. Но ако коронавирусът се разпространява тихо и невидимо, как разпространението му ще бъде спряно?

Разпространение преди появата на симптомите

Преди да се появят първите симптоми минават между 24 и 48 часа. Тогава болните са още по-заразни. Но как се случва разпространението на COVID-19 преди това?

Според някои експерти, ако вирусът се развива в горния респираторен тракт, то най-вероятно дори и само докато говорим с някого или дишаме, е достатъчно да го заразим. Всеки, който е близо, най-вече в закрито пространство, лесно може да се инфектира. Друг потенциален начин за разпространение на болестта е допира - вирусът може да попадне върху ръцете на човек, а след това той да докосне дръжка или в случая - столът в църквата. 

Някои хора така и не развиват симптоми

Още по-местериозен за учените е фактът, че някои от хората никога не показват симптоми, но предават болестта на други, които развиват тежка инфекция. Близо три четвърти от болните от COVID-19 така и нямат никакви симптоми според някои учени. Но достоверно проучване все още няма. Според някои, броят на заразените, които нямат никакви симптоми, е между 5% и 80%.

Властите в Норич решават да тестват целия град, за да открият така наречената "тъмна материя" на болестта. Според професор Нийл Хал, именно асиптоматичните случаи са тези, които разпалват пандемията. Според учените в Калифорния "тихите носители" са ахилесовата пета на обществото в борбата с коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
aa преди 3 години
абе ама това е тъ по и от индииски филм бе. Ама много извратени мозъци бе
27
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И продължават да се опитват да наложат несъщестуващо заболяване. Научно - фантастичен разказ. Коиса тези ***!?
26
2
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Много умно. Значи на 80% от хората им няма нищо, но пречат на "борбата" с коронавируса дето от въображаемите 20% със симптоми в болница загиват под 1% от съпътстващи болести и неправилно лечение. В Сингапур тотално от 29000 заразени (открити) значи със симптоми има 27 смъртни случая. Много умно. Ами затворете в концлагер 80% от хората. Нещастници. Игнорирайте всяка статия за Ковид. Плюйте и пукайте на медиите. Те само печелят от глупостите си.
25
0
 
4
 
! Отговори
Off преди 3 години
Статията е преведена от BBC, и то не цялата. Защо никъде не се цитира източника?
24
4
 
2
 
! Отговори
есенция преди 3 години
До ключа за палатката "Така имаме много т.н. "безсимптомни заразоносители" и по-добро оправдание за взетите "наложителни" мерки."
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До П.Петров Респираторните вируси се разпространяват по въздушно капков път.Това е.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Lera Добре бе ама разводняваш темата, но тя засяга и теб.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ключа за палатката ""филантропите" и.." фарма корпорациите"" може дори те да не са в играта, а просто да поставят нови политически правила, както и в древността след демокрацията е дошло робовладелското общество.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истукан Без протести няма да ги махнат, но и да ги махнат пак ще ги въведат по комерсиални причини, от сутрин до вечер ги благославям тия мискини.
19
10
 
12
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Няма никакъв вирус, само ни будалкат. Какво значи заразени с корона? Нито бухат кашлица, нито температура, нито тежко дишане, нито нищо. Ама трябва да се пишат заразени от корона. Чух, че давали 5 бона за уж починал от корона. Не е ли жалко да плащат толкова много и да лъжат хората? На всички им е ясно, че няма нищо, само ни будалкат с тези мерки и маски. Докога с тези маски? Август месец наближава.
18
7
 
8
 
! Отговори
ключа за палатката преди 3 години
Рязко спряха да умират хора от инфлуенца,а те са 2-3 млн. на година. Така имаме много т.н. "безсимптомни заразоносители" и по-добро оправдание за взетите "наложителни" мерки. Между другото цялата информация я има на официалните сайтове на "филантропите" и на фарма корпорациите,просто човек трябва да я прочете и да събере 2 и 2. Като го направиш обаче след време излизат статии- "това,че ..... не означава,че ...... . А по медиите пълно облъчване.
17
5
 
10
 
! Отговори
ключа за палатката преди 3 години
Създава се в лаборатория нов вирус от най-разпространените и безобидни вируси- ретровируси(ХИВ),корона вируси(ковид19),обвинява се той за дадено заболяване,за което не е виновен,не без помощта на PCR теста,който не е тест и не може да се използва за тест(това го твърди създателят на PCR технологията Кари Мълис,а и не само той).После се вземат мерки и тези мерки винаги са срещу хората и в полза на болните мозъци самопровъзгласили се за елит.Рязко спряха да умират хора от инфлуенца,а те са 2-3 млн
16
3
 
11
 
! Отговори
БИЛ 9 преди 3 години
ВМЕСТО ДА СЕ НАСОЧИМ КЪМ ВАЖНИТЕ НЕЩА. СВЕТА ДНЕС СЕ БОРИ С ГЛУПОСТИ. Позволихте на МАФИЯТА да постави глупави хора на за мин__истри на ИМПЕРИЯТА - ЕС.Позволихте на безсмислени сектори да се превърнат в НЕЩО СУПЕР МОЩНО - футбол (по милион за роналдо всяка година), множество финансови борси (валута, акции...), космос и ускорители (нямате дори 1/100 от знанието, за да развивате астро-физиката. първо намерете лек за всички вируси и после ми развивайте космическите технологии), култура (театри,му
15
4
 
2
 
! Отговори
БИЛ 8 преди 3 години
Гаргамел да помоли на колене Бил да и даде достъп до проекта. Бил да ни позволи да ви обясним целия цикъл на проекта (формулите, управлението на машини, изкуствения интелект за линейни и нелинейни уравнения, модула за тестване на краен резултат и различаване на успешен от неуспешен тест).Да иде Гаргамел да моли Бил пък да видим. Няма да ви откаже. Всичко ще ви даде. стъпка по стъпка. Защото ако ви даде всичко няма да го разберете. И ЗА БОГА, СПРЕТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ МАТЕМАТИЦИТЕ ЗА СТАТИСТИКА
14
3
 
2
 
! Отговори
Бил 6 преди 3 години
А, не някаква си статистика на заразени, умрели и тем подобни глупости.На всичкото отгоре, по ТВ имаше някаква МЕГА яка фирма, която имала МЕГА ЯКИ програмисти, които написали МЕГА ЯКА програма безплатно. А, пукнах се от смях...Защо не кажете на тия МЕГА ЯКИ ФИРМИ И ЯКИ ПРОГРАМИСТИ да започнат да учат биоинформатика и как по метода на пермутации и вариации да напишат програма за генериране на нелинейни алгоритми. Като всеки алгоритъм се тества на машината за анализ. После вадете статистика.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Нищо против науката, но знаем повече за космоса, отколкото за един *** вирус."Факт - не знаем много.
12
2
 
5
 
! Отговори
Бил 5 преди 3 години
Държава, която ползва най-голямата си сила като обикновени СТАТИСТИЦИ. Няма шанс да оцелее такава цивилизация. Камо ли да изгради мощна империя в лицето на ЕС.Точно така, вие ползвате МАТЕМАТИЦИТЕ СИ ЗА НУЖДИТЕ НА СТАТИСТИКАТА. Тоест, тръгнахте отзад напред. Кога изградихте програмата за анализи и случайно генериране на уравнения, които тестват в паралелен режим под управлението на супер компютър и връзка с машини за анализ? Тази програма трябва да показва статистика само на успешните формули
11
11
 
7
 
! Отговори
Север преди 3 години
Поредните безмислици , вече се чудят с каква глупост да ни облъчат, а пандемия извенъж йок. И не, в САЩ, Италия и т.н. също няма епидемия, не и Ковид 19.-
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..."да разберЪт" ??? Няма да коментирам неправилно поставени запетаи и грешките в членуването на съществителни от мъжки род. Всеки журналист, който уважава професията и себе си, би проверил текста, който публикува, за допуснати грешки.
9
7
 
0
 
! Отговори
Бил 4 преди 3 години
И да знаете. Много ви помогнах за проекта, който вече трябваше да сте започнали. Нека ви помогна и с няколко философски изречения и приключвам.1. Бил и Китай са в пряка връзка.2. И всичко това е позволено да се случи от Бог.Когато всичко свърши ще бъдете по-силни и 80% от хората ще сменят своите професии, а 70% от бизнеса ще се промени. До 5000 год в бъдещето ние ще сме цивилизация от тип 1 по скалата на Кардашев.Този проблем трябва да ви обедини, за да убиете МАФИЯТА.