Хванаха СЗО в лъжа: Китай никога не е помагал в борбата с коронавируса

От организацията твърдяха, че Китай им дава цялата информация за COVID-19
2 юни 2020 15:56, Нели Христова
183
Хванаха СЗО в лъжа: Китай никога не е помагал в борбата с коронавируса
Снимка: БГНЕС

През януари тази година, когато коронавирусът започна да си проправя път лека полека извън Китай, СЗО публично похвали азиатската държава за помощта в борбата с COVID-19. Китай бе похвален, че е споделил "веднага" генетичната карта на вируса и прозрачността му относно вируса била "впечатляваща". Но далеч от хорските погледи, СЗО далеч не е било толкова впечатлено.

Според запис от една от срещите на комисията, до който стигат The Associated Press, в първите дни на пандемията Китай е укривал важна информация, а това е вбесило СЗО. Въпреки публичната похвала, Китай забавя генетичната карта на вируса с една седмица, а през това време три различни лаборатории в света вече са го разгадали.

Записът, който AP публикува, е направен по време на среща на 6 януари. Здравните власти се оплакват от правителството в Китай, което не им дава нужната информация за вируса, за да успеят да защитят и останалия свят, забавяйки пандемията. Чак на 20 януари Китай обявява, че вирусът е много заразен. Още десет дни отнема на СЗО да обявят глобална пандемия.

Китай чака две седмици, преди да даде на СЗО част от информацията, свързана с хоспитализираните пациенти и случаите на COVID-19. Генетичната карта получават едва, когато другите лаборатории публично обявяват, че са успели да разгадаят генома на вируса.

"Имаме изключително минимална информация. Не е достатъчно, за да успеем да планираме, какво ще се случи", казва Мария Ван Керхове, епидемиолог и технически ръководител на СЗО в борбата с COVID-19.

"В момента сме на етап, в който Китай ни дава информация 15 минути преди да я пуснат по националната си телевизия", казва главният представител на СЗО в Китай Гауден Галеа.

Записите са публикувани само дни, след като ООН поиска независимо разследване за това, откъде е тръгнала пандемията. Също така множество страни се усъмниха в това, как Китай се е справил с пандемията, въпреки множеството похвали на СЗО към азиатската държава. Подозренията, че здравната организация "е на страната на Китай" доведоха и до това Доналд Тръмп да спре да финансира СЗО, а по-късно и да отреже всички връзки с нея.

През това време Си Дзипин пък се зарече, да дава по 2 милиарда долара на организацията в следващите две години, за да й помогне в борбата с коронавируса. Той бе категоричен, че Китай винаги е давал нужната информация на здравните власти.

Всъщност за първи път от много време, Доналд Тръмп наистина се оказва прав - вместо Китай да сътрудничи със СЗО, организацията е била "държана на тъмно".

От офиса на СЗО в Китай отказват да коментират информацията, като категорично заявават, че техните екипи са работели ден и нощ, за да предоставят нужната информация.  

По време на втората седмица от пандемията доктор Майкъл Райън, шефът на СЗО за спешни случаи, заявява, че се страхува сценарият от епидемията SARS, когато Китай дълго време крие данни за вируса, да не се повтори.

"Случва се абсолютно същото - константно се опитваме да изкопчим информация от Китай за това какво се случва там. Предният път СЗО едва успя да се измъкне от ситуацията", заявява той на записите, публикувани от AP. След това той настоява да се приложи повече натиск върху Китай и дава за пример епидемията от ебола в Конго: "Това не се случва в Конго, защото имаме данни. Трябва да видим данните. Това е най-важното в този момент", заявява той.

Според някои експерти СЗО е имало добър план зад това да лъже публично. Адам Камрад-Скот, професор по глобално здравеопазване в Университета в Сидни, казва, че ако организацията публично е критикувала Китай, то страната е можела да спре да дава каквато и да е било информация.

"Оскъдните данни са по-добре от никакви данни", казва той. Но не застава плътно зад СЗО. Според него, организацията е направила грешка, тъй като генетичната карта на вируса е от основно значение, а след като СЗО е продължила да защитава Китай, дори и след като те не са се съгласили, е "изключително проблемно".

"Те отидоха прекалено далеч. Със сигурност това породи много въпроси за връзката на СЗО и Китай", казва проф. Камрад-Скот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО и Китай лъжат света от самото начало и са съучастници. Тръмп е прав за тях за всичко,не само за короната.
129
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобна формулировка "Всъщност за първи път от много време, Доналд Тръмп наистина се оказва прав" е класически пример за тенденциозност и пристрастност. Насажда се манипулативно мисълта, че дълго време Тръмп винаги е грешал.
128
5
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СЗО ЛЪЖЕ ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО!!!ВМЕСТО НАЧАЛНИКА И ,ДА СВИКА МЕЖДУНАРОДНА АСАМБЛЕЯ НА КОЯТО ДЕЛЕГАТИТЕ ДА РЕШАТ КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ТОЙ НЕПРЕКЪСНАТО ПОКРИВАШЕ КИТАЙ !!!ЕДНА КАРАНТИНА НА КИТАЙ В САМОТО НАЧАЛО КАКТО СЕ ПРАВИ ПО ФИЛМИТЕ И ТУКУ НЯМАШЕ ДА ИМА ТОВА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НО СЗО КАЗА , ЧЕ ТОВА НЕ Е РЕДНО И ЗАТОВА ВСИЧКИ СЕГА СТРАДАМЕ!НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВИНОВНИК Е СЗО СЛЕД ТОВА Е КИТАЙ!
127
1
 
18
 
! Отговори
Бай Доньо преди 3 години
Ама аз откога ви го разправям...! И не е вярно, че само за това съм се оказал прав !
126
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОИМУНИСТИЧЕСКАТА , СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА И ЛЕВИЧАРСКАТА ИДЕЯ --НИКОГА НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ФОРМИРА ЕДНА СТАБИЛНА И ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА , ЗАЩОТО БОРАВИ С ИЗМИСЛЕНИ И ФАЛШИВИ ПРЕДСТАВИ ЗА "РАВЕНСТВО" , "БРАТСТВО" И "СВЕТОВЕН РЕД"---ЧИИТО ПЛОДОВЕ СА САМО ВОЙНИ И СБЛЪСАЦИ НА ИНТЕРЕСИ В СВЕТОВНОТО РАЗВИТИЕ!ИСТИНАТА Е В "СТЪПАЛОВИДНОТО РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИЯ УМ , РАЗУМ И ИНТЕЛЕКТ"!/...или просто казано -всяка жаба да си знае гьола--/
125
7
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
ТРАГЕДИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е: ЧЕ "ЛОШО И ОГРАНИЧЕНО РАЗБИРАТЕ ЛЕВИТЕ ИДЕИ"!"ЛЕВИТЕ ИДЕИ"---СА САМО ЕДНА "СОЦИАЛНА МРЕЖА" ЗА ДА НЕ ПОЗВОЛЯВА НА НАЙ-НИСКИТЕ СОЦИАЛНИ СЛОЕВЕ НА ОБЩЕСТВОТО ДА ИЗПАДАТ ОТ СТАНДАРТА НА ЖИВОТА В СТРАНАТА!ТЕЗИ "ПРИМИТИВНИ ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ" --НЕ СТАВАТ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА!НЕОБХОДИМА ИМ Е ЗНАЧИТЕЛНА ПОДГОТОВКА И ОБРАБОТКА НА ЛИЧНОСТТА!
124
5
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
ЛЕВИТЕ ПАРТИИ В СВЕТА --ВИНАГИ СА БИЛИ РЪКОВОДЕНИ ОТ МАСТИТИ И ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ ИЛИ ОТ ТЕХНИ ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА!РОТШИЛД И ХАМЪР---СЪЗДАДОХА СССР И НЕГОВИЯ СОЦИАЛИЗЪМ!ТИСЕН , КРУП И АЕГ---СЪЗДАДОХА ХИТЛЕР И "НАЦ. СОЦИАЛИЗМА" НА ТРЕТИЯ РАЙХ!НЕ ЗНАМ ---ВЪШКАРИ И БЕДНЯЦИ ДА СА СЪЗДАЛИ НЕЩО...ХА,ХА,ХААААААА
123
6
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
ЛЕВИТЕ ПАРТИИ У БЪЛГАРИЯ , ВИНАГИ СА НОСЕЛИ В СТРАНАТА НИ , ДИКТАТУРА , СМЪРТ , ЕКСПРОПРИАЦИЯ НА ИМОТИ , ПОМИНЪК ......И МНОООГО ГЛАД ,ДЕФИЦИТ И МИЗЕРИЯ!3- ФАЛИТА НА БЪЛГАРИЯ ....МАЛКО ЛИ СА ВИ??!!ОЩЕ ЛИ ИСКАТЕ...??!А , КОЛКО ЩЕ ОЦЕЛЕЕТЕ , СЛЕД ТОВА...??!
122
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРИ ЦОЦИАЛИЗМА В бЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ РОВЕШЕ В КОФИТЕ ЗА ***, НИКОЙ НЕ БЕ БЕЗРАБОТЕН. ТАКА ЧЕ УМРЕЛИТЕ ОТ ГЛАД СА В ДЕМОКРАТИЧНИ КОСОВО, ГРУЗИЯ, УКРАЙНА... ТАМ КАРАТ НА ПО 1000-2000 ДОЛОРА ГОДИШНО. А И В ПЕТРОЛЕН АЗЕРБАЙДЖАН ПАК С ТОЛКО ЖИВЕЯТ. ТАКА Е В КОЛОНИИТЕ НА ЗАПАДА. ФАКТ.
121
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Къде видя комунизъм в Русия, умнико? Олигархия най-вече,но точно те ще се оправят, а не ние......
120
9
 
10
 
! Отговори
:-) преди 3 години
МНОГО УСПЕШНИ ХОРА ИМАТ ЛЕВИ ИДЕИ, САМИЯТ ЕНГЕЛС Е БИЛ ФАБРИКАНТ. ДЕСНИТЕ ***, МЪРЗЕЛИВИ, НЕГРАМОТНИ И БЕЗРАБОТНИ - ВИЕ СТЕ МАРГИНАЛНИТЕ. НЕСЛУЧАЙНО ГЕРБ И ДПС СА ПАРТИИ НА НЕГРАМОТНИТЕ И НА МАЛЦИНСТВАТА.
119
17
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Китай е само един изпълнител на западни поръчки , със западни пари и технологии.По същество , Китай няма противоречия със Запада и САЩ.Проблема на Китай е Русия и нейните празни терени на север , които са "жизнено пространство" за нарастващото китайско население.Така е било от векове:Всички дивашки орди и нашественици са идвали от Азия!НЕЩАТА МОЖЕ И ДА СЕ ПОВТОРЯТ....НО , В СЪВСЕМ ДРУГ ВАРИАНТ...ХА,ХА,ХАААААААА
118
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121"хора умрели от глад днес"Искам да знам колко от тия хора са умрели в държави с някаква нормална капиталистическа пазарна икономика и колко в диктатури, със цоциализъм и техните производни.:)))))
117
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119"това което е безвъзвратно остаряло ще се пормени и ще изчезне"Комунистите да изчезнат? Да ти кажа, не вярвам. Тая идеология се крепи на някаква фалшива справедливост, в която маргиналите некадърници са възприемани за равни с нормалните кадърни, трудолюбиви и достойни хора. Ако има нещо, което съм разбрал е, че въпросните маргинали и некадърници никога няма да свършат, което означава, че за съжаление и комунистите или поне некакви техни метастази никога няма да изчезнат.
116
6
 
6
 
! Отговори
истината е преди 3 години
ОТ ЩАТИТЕ ВЕЧЕ ПОЧТИ НИЩО НЕ ЗАВИСИ. КИТАЙ НЕ ИМ ДРЕМЕ ЗА ТЯХ, НА РУСНАЦИТЕ СЪЩО, ДАЖЕ НА ИРАН НЕ МУ ПУКА. ОСТАВА ИМ ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪКА НА ОКУПИРАНА ГЕРМАНИЯ КЪДЕТО В НЕМСКИ ФИЛМИ ОЩЕ В СЮБЛИМНИТЕ МОМЕНТИ СЕ ПУСКАТ ПЕСНИЧКИ С ТЕКСТ НА ЕЗИКА НА ОКУПАТОРА.
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7.788.659.093Настоящо население на света 59.013.546Раждания за тази годинаИнфо308.529Раждания за днесИнфо24.775.300Смъртност за тази година 129.528Смъртност днес 34.238.245Ръст в популацията за тази година
114
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай трябва да бъде съден до дупка за да си плати.Янките няма да оставят тази работа.Баце, спри парите за СЗО в този състав,колкото и да са малко.Сега е момента да яхнеш вълнатаВеднага!
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 116Има. Има защото цикълът се повтаря. Хората си променят ценностите за пореден път. В Китай вече променят ДНК и клонират хора. В САЩ имат такива системи, че могат да отчитат отделни думи в съзнанието ти. Това, което си ти в момента е безвъзвратно остаряло и ще се промени или ще изчезне.
112
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Америка има икономическа катастрофа а Китай вече има голям икономически растеж. Целия запад и преди епидемията се готвеше за рецесия, така че не обвинявайте Китай за провала на западните олигархопоставени правителства. Все пак олигархията най-добре забогатява при криза в икономиката за сметка на народа си.
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 117За Китай ли говориш?Те са така сега.:))))