Хванаха СЗО в лъжа: Китай никога не е помагал в борбата с коронавируса

От организацията твърдяха, че Китай им дава цялата информация за COVID-19
2 юни 2020 15:56, Нели Христова
183
Хванаха СЗО в лъжа: Китай никога не е помагал в борбата с коронавируса
Снимка: БГНЕС

През януари тази година, когато коронавирусът започна да си проправя път лека полека извън Китай, СЗО публично похвали азиатската държава за помощта в борбата с COVID-19. Китай бе похвален, че е споделил "веднага" генетичната карта на вируса и прозрачността му относно вируса била "впечатляваща". Но далеч от хорските погледи, СЗО далеч не е било толкова впечатлено.

Според запис от една от срещите на комисията, до който стигат The Associated Press, в първите дни на пандемията Китай е укривал важна информация, а това е вбесило СЗО. Въпреки публичната похвала, Китай забавя генетичната карта на вируса с една седмица, а през това време три различни лаборатории в света вече са го разгадали.

Записът, който AP публикува, е направен по време на среща на 6 януари. Здравните власти се оплакват от правителството в Китай, което не им дава нужната информация за вируса, за да успеят да защитят и останалия свят, забавяйки пандемията. Чак на 20 януари Китай обявява, че вирусът е много заразен. Още десет дни отнема на СЗО да обявят глобална пандемия.

Китай чака две седмици, преди да даде на СЗО част от информацията, свързана с хоспитализираните пациенти и случаите на COVID-19. Генетичната карта получават едва, когато другите лаборатории публично обявяват, че са успели да разгадаят генома на вируса.

"Имаме изключително минимална информация. Не е достатъчно, за да успеем да планираме, какво ще се случи", казва Мария Ван Керхове, епидемиолог и технически ръководител на СЗО в борбата с COVID-19.

"В момента сме на етап, в който Китай ни дава информация 15 минути преди да я пуснат по националната си телевизия", казва главният представител на СЗО в Китай Гауден Галеа.

Записите са публикувани само дни, след като ООН поиска независимо разследване за това, откъде е тръгнала пандемията. Също така множество страни се усъмниха в това, как Китай се е справил с пандемията, въпреки множеството похвали на СЗО към азиатската държава. Подозренията, че здравната организация "е на страната на Китай" доведоха и до това Доналд Тръмп да спре да финансира СЗО, а по-късно и да отреже всички връзки с нея.

През това време Си Дзипин пък се зарече, да дава по 2 милиарда долара на организацията в следващите две години, за да й помогне в борбата с коронавируса. Той бе категоричен, че Китай винаги е давал нужната информация на здравните власти.

Всъщност за първи път от много време, Доналд Тръмп наистина се оказва прав - вместо Китай да сътрудничи със СЗО, организацията е била "държана на тъмно".

От офиса на СЗО в Китай отказват да коментират информацията, като категорично заявават, че техните екипи са работели ден и нощ, за да предоставят нужната информация.  

По време на втората седмица от пандемията доктор Майкъл Райън, шефът на СЗО за спешни случаи, заявява, че се страхува сценарият от епидемията SARS, когато Китай дълго време крие данни за вируса, да не се повтори.

"Случва се абсолютно същото - константно се опитваме да изкопчим информация от Китай за това какво се случва там. Предният път СЗО едва успя да се измъкне от ситуацията", заявява той на записите, публикувани от AP. След това той настоява да се приложи повече натиск върху Китай и дава за пример епидемията от ебола в Конго: "Това не се случва в Конго, защото имаме данни. Трябва да видим данните. Това е най-важното в този момент", заявява той.

Според някои експерти СЗО е имало добър план зад това да лъже публично. Адам Камрад-Скот, професор по глобално здравеопазване в Университета в Сидни, казва, че ако организацията публично е критикувала Китай, то страната е можела да спре да дава каквато и да е било информация.

"Оскъдните данни са по-добре от никакви данни", казва той. Но не застава плътно зад СЗО. Според него, организацията е направила грешка, тъй като генетичната карта на вируса е от основно значение, а след като СЗО е продължила да защитава Китай, дори и след като те не са се съгласили, е "изключително проблемно".

"Те отидоха прекалено далеч. Със сигурност това породи много въпроси за връзката на СЗО и Китай", казва проф. Камрад-Скот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
3
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 3 години
До Ха, ха,ха,хаааааааааСПОРЕД ГЕРБАВИТЕ СОЦИОЛОЗИ И 10 МОЖЕ ДА ИМА БСП но нещо цвъцвъ май прави партия и герб отивате в канала.
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 112Освобождение? Това са вероятно последните ите години, в който такива като мен и теб ще могат да си говорят спокойно. Ще колективизират и култивират всеки есин човек след време. Затова се борят. Остане ли само една супер сила, със свободата на човечеството е свършено, независимо коя е тя.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107То ти хубаво говориш за 10 хил години преди това, но това си направо маневра за отклоняване на вниманието, защото какво е било преди 10 хил год няма никакво отношение към нищо което става или ще става в близките 1000. Иначе от (началото на) 18 век досега доста време е минало (три пълни века) и доста неща са се променили. С изключение на комунистическото виждане за човешкия живот де. Те понеже не ги е имало през 18 в., явно са избрали да започнат от произволен момент в историята.
107
3
 
3
 
! Отговори
:-) преди 3 години
На крак, о парии презрени,на крак, о роби на труда!Потиснати и унизени,ставайте срещу врага!Нек' без милост, без пощадада сринем старий, гнилий строй!Светът на нази днес се нада,напред в решителния бой!Бой последен е този,дружно вси да вървим,с Интернационаласвета да обновим!Отнийде няма избавление от бог, ни цар, ни господар.Във нас е нашето спасение,в борбата, водена със жар!Крадецът плячката не връща,ни властелинът свойта власт,но ний сме армия могъща,кой би се мерил днес със нас?Ний сме армия голяма,на трудовий, работен свят.С Интерн
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да... затова Тодор Живковнпляна турския министър 15 години преди това ... хахаха.
105
1
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
То , не става само с пари , требва много акъл и технологии ....които има сама Запада!Това беше и задачата на КОВИД-19:ДА ЗАБАВИ И СЪСИПЕ ПРОМИШЛЕНОСТТА И РАЗВИТИЕТО НА ЗАПАДА И САЩ, ЗА ДА МОГАТ ЖЪЛТУРИТЕ ДА ВЗЕМАТ ВРЪХ !НЕЩО ОБАЧЕ , НЕ СЕ ПОЛУЧАВА!Т.Н. "КОМУНИСТИЧЕСКИ -КАПИТАЛИЗЪМ" ...НЕМА БЪДЕЩЕ, ПА ВИЕ СИ ФАНТАЗИРАЙТЕ ЗА НОВА "СВЕТОВНА ВОЙНА" И НОВО "РУСКО ОСВОБОЖДЕНИЕ"...ХА,ХА,ХАААА...СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ЗА "ЧЕРВЕНИТЕ ФАНТАЗИИ"!ВЕЧЕ СТЕ 12% ЕЛЕКТОРАТ!
104
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е нещо добро за Котай. Унищожава световната икономика и ГК прави по-силни, спря о всички останали.Сега, че за нас НЕ Е ДОБРЕ, то е ясно.Ама - защо се правите на изненадани и засегнати?
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97Не знам дЕдо ти какъв е бил, но Турците и тогава си бяха почти същата сила като сега и щяха да ни омажат като *** (барабар с прехвалените ни ракетки и "велика" армия). А "голямата екскурзия" си беше етническо прочистване, с цел да се отвлече вниманието от сериозните по него време икономически проблеми (направо фалит, реално), които се появиха, вместо обещания ни построен Комунизъм (дето трябваше да е готов до 80та).
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 106Спокойно. След време няма д АИ а капитал, а очсобственостра ще е на много малко хора.
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10218 век? Аз то говоря за 10000 години преди това. Това е нищо, като период за развитие. Съвестта работи за малко общности. 50-100 души, може би част от малко по-големи обединения, но все пак с ясно изразени индивидуални семейства или кл вие, който оперират сравнително независимо от останалите. Никога не е трябвало да ставаме толкова милиарди на тази малка планета.Но спокойно ... вече са започнали процесите на корекция. И нито то, нито комунисти, фашисти, демократи ще спрат..
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДРУГАРИ КАПИТАЛИСТОПОЧИТАТЕЛИ, КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЕДВА НА НЯКОЛКО ВЕКА. А САМИТЕ НЕГОВИ ТЕОРЕТИЦИ НА ЗАПАД ВСЕ ПОВЕЧЕ ГОВОРЯТ ЗА КРАЙ НА КАПИТАЛИЗМА. И ЗА ПОСТКАПИТАЛИСТИЧИСКО ОБЩЕСТВО. ТАКА НАПРИМЕР ЕВРОСТАТ ПОКАЗВА ЧЕ ЗА 12 ГОДИНИ ПРИ ГЕРБ ДЕТО СЕ ВИКА НАЙ-УДОБНИ НА ЗАПАДА В БЪЛГАРИЯ ДОХОДИТЕ РАСТАТ С 97 ПРОЦЕНТА А ИНФЛАЦИЯТА ПОДВАЖДА 84 ОТ ТЯХ. РЕАЛНИЯ МАТЕРИАЛЕН РАСТЕЖ Е 13 ПРОЦЕНТА. ЕТО Я УСПЕШНОСТТА НА КАПИТАЛИЗМА ВИ, ОТДЕЛНО ПЕНСИИ ПО 200 ЛЕВА КОЕТО Е БЕЗУМИЕТО
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 103Да лицел жена е отвратително. Все пак не знаеш какво е влизало там.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 100Кога ги ликвидираха? 15 години по-късно.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94"Съвестта в човешката еволюция е сравнително ново нещо."Съвестта не е ново нещо, но е вярно, че с еволюцията разбирането за човешкия живот се променя. Генерално в напредналите общества той е на много предна позиция, затова се полагат всички усилия да се пази колкото е възможно. Трагедията настъпва, когато на човешкия живот се гледа с очи типични за съвсем друга историческа епоха: например комунистите още гледат на него с очите от 18 век (и назад) и това ги прави примитивни.
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 96Аз живея в България основно. Но работя и дистанционно, преди да беше яко. Вадя си хубавата зппатка, ама ми е много смешно, като стане това, за кеото ти говориш. Радвам се, че има и други, да виждат от моята гледна точка. Не, че има значение, де.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВА ВОЙНА ВИ ГОНИ КАТО ЛИКВИДИРАХА АРМИЯТА И ВОЕННАТА СЛУЖБА?
94
3
 
3
 
! Отговори
ТЕНДЕНЦИЯ преди 3 години
СВЕТОВНОТО ГОСПОДСТВО НА ЗАПАДНЯЦИТЕ Е В СВОЯ КРАЙ. КУЛТУРАТА В УПАДЪК, АРАБИТЕ ИМ ПРАВЯТ ЕТНИЧЕСКА ТРАНСФОРМАЦИЯ ЗАЕДНО С КИТАЙЦИ, ИНДУСИ, ТЕХНОЛОГИЧНО КИТАЙ ГИ НАСТИГНА, В РУСИЯ СА СУРОВИНИТЕ, АКО НАПРАВЯТ НОВА ТРЕТА СВЕТОВНА СЪЩО НЯМА ДА СПЕЧЕЛЯТ...
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 92Това беше един вероятен сценари. Не, не гис учи явна. Дядо ми беше с чин полковник армията. Просто КИ каза - или приобщаваме турската общност, или щяхме да спечелим война, или нищо да не стане. Случи се последното.
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93Интересното е, че точно тия дето обяснявате, че другите не били ходили да видят, не сте излизали от квартала или ако сте излизали е било като берачи на ягоди, и ръсите мозък, но в момента в който разберете, че отсреща е някой, който си е походил доволно, обръщате палачинката и започавате да питате защо се меси, и какво общо има с България.Тежки са рушките неволи ....
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 93Тенпа българите не са расисти ;)