Хванаха СЗО в лъжа: Китай никога не е помагал в борбата с коронавируса

От организацията твърдяха, че Китай им дава цялата информация за COVID-19
2 юни 2020 15:56, Нели Христова
183
Хванаха СЗО в лъжа: Китай никога не е помагал в борбата с коронавируса
Снимка: БГНЕС

През януари тази година, когато коронавирусът започна да си проправя път лека полека извън Китай, СЗО публично похвали азиатската държава за помощта в борбата с COVID-19. Китай бе похвален, че е споделил "веднага" генетичната карта на вируса и прозрачността му относно вируса била "впечатляваща". Но далеч от хорските погледи, СЗО далеч не е било толкова впечатлено.

Според запис от една от срещите на комисията, до който стигат The Associated Press, в първите дни на пандемията Китай е укривал важна информация, а това е вбесило СЗО. Въпреки публичната похвала, Китай забавя генетичната карта на вируса с една седмица, а през това време три различни лаборатории в света вече са го разгадали.

Записът, който AP публикува, е направен по време на среща на 6 януари. Здравните власти се оплакват от правителството в Китай, което не им дава нужната информация за вируса, за да успеят да защитят и останалия свят, забавяйки пандемията. Чак на 20 януари Китай обявява, че вирусът е много заразен. Още десет дни отнема на СЗО да обявят глобална пандемия.

Китай чака две седмици, преди да даде на СЗО част от информацията, свързана с хоспитализираните пациенти и случаите на COVID-19. Генетичната карта получават едва, когато другите лаборатории публично обявяват, че са успели да разгадаят генома на вируса.

"Имаме изключително минимална информация. Не е достатъчно, за да успеем да планираме, какво ще се случи", казва Мария Ван Керхове, епидемиолог и технически ръководител на СЗО в борбата с COVID-19.

"В момента сме на етап, в който Китай ни дава информация 15 минути преди да я пуснат по националната си телевизия", казва главният представител на СЗО в Китай Гауден Галеа.

Записите са публикувани само дни, след като ООН поиска независимо разследване за това, откъде е тръгнала пандемията. Също така множество страни се усъмниха в това, как Китай се е справил с пандемията, въпреки множеството похвали на СЗО към азиатската държава. Подозренията, че здравната организация "е на страната на Китай" доведоха и до това Доналд Тръмп да спре да финансира СЗО, а по-късно и да отреже всички връзки с нея.

През това време Си Дзипин пък се зарече, да дава по 2 милиарда долара на организацията в следващите две години, за да й помогне в борбата с коронавируса. Той бе категоричен, че Китай винаги е давал нужната информация на здравните власти.

Всъщност за първи път от много време, Доналд Тръмп наистина се оказва прав - вместо Китай да сътрудничи със СЗО, организацията е била "държана на тъмно".

От офиса на СЗО в Китай отказват да коментират информацията, като категорично заявават, че техните екипи са работели ден и нощ, за да предоставят нужната информация.  

По време на втората седмица от пандемията доктор Майкъл Райън, шефът на СЗО за спешни случаи, заявява, че се страхува сценарият от епидемията SARS, когато Китай дълго време крие данни за вируса, да не се повтори.

"Случва се абсолютно същото - константно се опитваме да изкопчим информация от Китай за това какво се случва там. Предният път СЗО едва успя да се измъкне от ситуацията", заявява той на записите, публикувани от AP. След това той настоява да се приложи повече натиск върху Китай и дава за пример епидемията от ебола в Конго: "Това не се случва в Конго, защото имаме данни. Трябва да видим данните. Това е най-важното в този момент", заявява той.

Според някои експерти СЗО е имало добър план зад това да лъже публично. Адам Камрад-Скот, професор по глобално здравеопазване в Университета в Сидни, казва, че ако организацията публично е критикувала Китай, то страната е можела да спре да дава каквато и да е било информация.

"Оскъдните данни са по-добре от никакви данни", казва той. Но не застава плътно зад СЗО. Според него, организацията е направила грешка, тъй като генетичната карта на вируса е от основно значение, а след като СЗО е продължила да защитава Китай, дори и след като те не са се съгласили, е "изключително проблемно".

"Те отидоха прекалено далеч. Със сигурност това породи много въпроси за връзката на СЗО и Китай", казва проф. Камрад-Скот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 88Съвестта в човешката еволюция е сравнително ново нещо. Първите религии са били прелюдие към общност и култура. Но само общностите със съвест, колкото да не убият комшията, като им се озъби, са успели да просперират, защото е можело д аси помагат. За съжаление, в по-късен етап не всичко наследяват тази черта и се налага, да има правила и страх от наказание, което ще дойде независимо какво. Това е религията. Опит на обществото, да съществува. После се изкревя и това.
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Я па ти..САМИЯ КИСИНДЖЪР ПИШЕ И ГОВОРИ ЧЕ сащ СА ИЗТЪРВАЛИ МАЧА...ДОСТА БЪЛГАРИ ХОДИХА ДА РАБОТЯТ НА ЗАПАД И ВИДЯХА ОТРАТИТЕЛНИЯ ИМ РАСИЗЪМ ПРОСТОТИЯ, ОБЩЕСТВЕНА УРЕДБА... ТИ ЯВНО СИ ОТ ТУКАШНИТЕ БЕДНЯЦИ НЕМИНАЛИ ГРАНИЦА И ПРОПАГАНДАТА ТЕ ОБЛЪЧВА ИЛИ ТРОЛИШ ЗА ЦЕНТАЦИ.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистВие на нивата ли си ги съчинявате тия теории? Щото са като от леко слънчасали, затова питам.
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма демокрация,няма истина!Тръмп се оказа прав.Само гдето го плюят!Светът отива към фаза,където са необходими хора като Рейгън,Тръмп...
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Не се възмущавай така, тея хората които им се пишат на тяхно име са само те дето са решили да ги избият, без никакви войни почнати от други. Вътрешна работа, така да се каже.А да ме питаш колко войни са започнали американците и след това да ми сравняваш Сърбия и Косово, дето трябваше с Стелтове да им наливат акъл в главите на крадливите престъпници сърбетата, е леко забавно. Нищо де, важното е, че сте от правилната страна: червена до лактите от кръв.
85
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Само глупците си мислят, че има любов и човещина или поне тяхнат версия на човещина, в международните отношения. България правеше Възродителнят процес с много ясна цел. Да провокира Турция. Ако се неше получил номера, щеше да е местен конфликт, а НАТО и СССР нямаше да се наместват директно. Целта? Да се завладее малко територия. Жертви? Все тая. Те се плодят като зайци, така или иначе. Но не мина...
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА РЕЛИГИИТЕ КОМУНИСТИТЕ СА ПРАВИ ЧЕ СА ОПИУМ НЕ ЗА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК А ЗА ЦЕЛИ НАРОДИ. ФАШИСТКИЯ ГЛАВОРЕЗ РЕЗАЛ ГЛАВИ, ИЗНАСИЛВАЛ БИЛ ПРЕБИВАЛ И ПОСЛУ В ЦЪРКВАТА ПАЛИ СВЕЩИЧКА... ЧЕ АКО ИМА БОГ ЩЕ МУ ОПРОСТИ ЛИ ГРЕХОВЕТЕ, САТРАПИТЕ СИ ИЗМИСЛИЛИ РЕЛИГИИ КАК ДА СИ ЗАБЛУЖДАВАТ ПРЕСТЪПНАТА СЪВЕСТ НА УБИЙЦИ...
83
2
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Анонимен 64 Ще почакаш доста докато БВП на Китай надмине този на САЩ.Китай ще се развива толкова , колкото им позволят САЩ.
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОТ БРАТЯТА АМЕРИКАНЦИ ДА ПИЕМ ДЕЗИНФЕКТАНТИ ХАХАХААЛЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗАПОДОКАПИТАЛИСТОПОКЛОННИЦИ НЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА РОДИТЕЛИТЕ СИ А ГИ ИЗХВЪРЛЯТ В СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ И ИМ ПРОДАВАТ ИМОТИТЕ, СПЕЧЕЛЕНИ С ЧЕСТЕН ТРУД ОТ ТЯХ ПРЕЗ ЛОШИЯ СОЦ ХАХАХААЛЧНИ СТЕ И НЕПРИЗНАТЕЛНИ НА МАЙКА И БАЩА ТА КОМУНИСТИТЕ ЛИ ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ДОБРОЖЕЛАТЕЛНО.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ти да видиш..Месеците в българския език се пишат с малка буква. Полуграмотниците понаучили да четат английски език често се объркват.
80
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 76Не ти правя услуги. СССР затри последните свободни религии, необременени от Абрахам инпоследователите му. Но съюзът бе силен. И ще се повтори. Каквото ида правиш. Това е човешката природа Борба за абсолютен контрол. Борбата е в много форми, но винаги я има.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немско-австриаските кукловоди на династиите от небългари Батенберг и Кобург-Саксофон са правили всичко възможно българският народ да лее кръв срещу православните си и славянски братя в услуга на немските интереси. През втората световна цар Борес признава правото на Италия да управлява не да администрира като него една трета от днешна Македония, с Тетово, Струга, почти до Охред и до Скопие като българите са мачкани а албанци и власи фаворизирани от италианския съюзник. ЦАР ОБЕЗБЪЛГАРИТЕЛ
78
0
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
От братска Русия Чернобил , от братски Китай Ковид -19 и те така.Какво да се прави ? Съдба !
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 77Нито знаеш, кои са айдълите каквото ида значи това, нито отговори на въпроса. Опишем селски навлек. Сърбия трябва да се радва, че съществува, заедно с Косово. Ако България беше силна държава, щеше да покори и двете.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо тея думи дето хи мятате тука ... фашист, комунист ... какво значат? Знаете ли? Или сте с вярванията, които сте получили, като сте били на 10? Защото тка изглежда!
75
3
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Авторката *** Христова не знае че месеците се пишат с главна буква.Януари.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАлоуу тишината, искам да те попитам Сталин, Мао и Пол Пот коя война са започнали? А айдълите ви американци колко войни са започнали, колко цветни псевдореволюцийки са провели и защо в проамериканска Посрайна след оранжевата революция и в Свободно Косово хората живеят средно с по 2000 долара на година а в несвободни страни като Сърбия Русия с по над 10 000 долара?Тишина!!!
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"При Сталин СССР бе най-могъщ. Мао прокара пътя за силен Китай. Затриха народи и култури, но ... какво то това"Благодаря ти за откровения отговор.:))))
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 70Тръгнал да ми мисли за цялото човечество ... Да не си мравка или пчеличка, бе брат? Хахах! Коледен мозък!
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70Познай в коя страна работят по 16 часа на ден за купичка ориз и ако са късметлии за супа от прилеп? :))))Познай в коя страна минималната заплата е 120 долара, а страната спира износа на елда, за да имат какво да ядат в нея? :)))))Общото между двете страни? :)))))Политическа система в двете страни?:))))))))