СЗО към правителствата: Помолете хората да носят маски

Маските трябва да се използват на обществени места
5 юни 2020 21:33,
41
СЗО към правителствата: Помолете хората да носят маски
Снимка: БГНЕС

В петък Световната здравна организация (СЗО) актуализира своите насоки, препоръчвайки на правителствата по цял свят да помолят всички да носят маси за лице на обществените места, където съществува риск от предаване на Covid-19, за да се намали разпространението на пандемичната зараза, съобщава Ройтерс.

Още по темата

В своите нови насоки, провокирани от доказателства от проучвания, проведени през последните седмици, СЗО подчерта, че маските за лице са само един от редицата инструменти, които могат да намалят риска от предаване на вируса и те не трябва да дават невярно чувство за защита, допълва БНР.

"Маските сами по себе си няма да ви защитят от Covid-19", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред репортери на редовния ежедневен брифинг.

Техническият водещ експерт на СЗО по Covid-19 - Мария Ван Керхов, заяви в интервю на Ройтерс: "Съветваме правителствата да насърчават широката общественост да носи маска. И ние уточняваме - платнени маски, а не медицински маски".

"Имаме нови констатации от изследвания“, добави тя. "Вече имаме доказателства, че ако това се извърши правилно, то може да представлява бариера за потенциални инфекциозни капчици".

По-рано СЗО заяви, че няма достатъчно доказателства за или против използването на маски от здрави хора на публични места. Организацията обаче винаги е препоръчвала медицинските маски да се носят от болни и от тези, които се грижат за тях.

Междувременно Великобритания заяви, че от 15 юни маските ще бъдат задължителни за пътниците в автобуси, влакове, самолети и фериботи.

Препоръките на здравната агенция към ООН всички здравни работници, които се занимават с пациенти с Covid-19 или със заподозрени случаи на респираторно заболяване, причинено от коронавируса, да носят медицински маски, са същите и сега, посочи Ван Керхов от СЗО.

Но този съвет се разширява, като се препоръча персоналът, който влиза в контакт с пациенти или с хора в клиники, болници, домове за грижи и жилищни помещения, също да носи маски по всяко време, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
11
 
! Отговори
Fin преди 3 години
Аз винаги си слагам кондoм преди да излеза, ако зрещна някой от ШЗО, пардон, СЗО
6
12
 
3
 
! Отговори
Точно такасаа преди 3 години
Маските за страхливите за смелите чувал
5
2
 
15
 
! Отговори
факт преди 3 години
СЗО е неправителствена организация ,спонсорирана от бил гей.Изобщо не трябва да им се обръща внимание,ако имаме неколониално правителство и нямаме *** пожарникар
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая СЗО ..май сащ са им спрели кранчето,явно много лъжи говорят,преди говореха че маските се носят само от болни,нали си спомняте !!
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е по-страхлив да носи маска за другите не бива да е задължителна.
2
4
 
19
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Те да си носят маски. Не може 5 години хората да носят маски. Вирусът няма да си отиде просто ей така, ще минат години.
1
21
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
и сега ще чуем обяснението на ***, как преди СЗО са казали "не носете маски!" :D Въпреки, че обясниха и прочие ... значение няма! Скандал!