Коронавирусът отминава, но безгрижни ли са германците?

Ограниченията в страната намаляват, страховете също
26
Коронавирусът отминава, но безгрижни ли са германците?
Снимка: БГНЕС

Ограниченията заради коронавирусa в Германия намаляват, страховете също - само 25% се боят от евентуална зараза. Но дали безгрижието не е прекалено?

Миналия уикенд близо 3000 души се събраха на парти с 400 надуваеми лодки по един плавателен канал в Берлин. В нормални времена подобно нещо не би събудило недоволство, но сега, при пандемия?

Още по темата
"Кадрите от събирането ме тревожат", написа в Тwitter германският министър на  здравеопазването Йенс Шпан и неговата критика не беше единствената. Междувременно все по-малко германци са склонни да се придържат към правилата за социална дистанция и да зачитат останалите хора.

Това личи и в ежедневието. В обществения транспорт, в супермаркетите и в останалите магазини важи задължението за носене на предпазна маска и за спазване на дистанция от поне метър и половина. Но маските по лицата на хората се виждат все по-рядко, а който пазарува, нерядко се оказва обграден от тълпа клиенти пред касите.

Спад в риска от зараза

Вижда се, че все по-малко германци се страхуват от евентуална зараза с коронавирус. Преди два месеца броят на хората, които се страхуваха да не се заразят, беше двойно по-висок отсега. Причината за това е ясна: от края на април новите инфекции постоянно намаляват, а политиците вдигат едно след друго въведените ограничения. Над половината от гражданите в Германия смятат тази тактика за правилна - става ясно от последното проучване на общественото мнение, проведено по поръчка на общественоправната телевизия АRD.

Според резултатите, само трима от всеки десет граждани са на мнението, че разхлабването на мерките е прекомерно. 13 процента пък са на коренно обратното мнение -  че досегашните мерки за разхлабване на карантината не са достатъчни. Сред привържениците на това второ мнение има особено много поддръжници на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия".

16 провинции - 16 различни разпоредби

Курсът за нормализиране на обществения живот като цяло среща одобрението на германските граждани. Обект на критики обаче е фактът, че няма единни правила за цялата страна, а всяка федерална провинция въвежда собствени разпоредби, част от които се различават съществено едни от други. Това се отнася както до броя на хората, които имат право да се разхождат заедно на открито, така и до връщането на децата в училище и в детските градини, отварянето на плувните басейни и носенето на предпазни маски в ресторантите.

55 процента от германците са недоволни от наличието на подобни разлики и биха предпочели федералните провинции да намерят единно решение по тези въпроси.
Все пак има и доста граждани - 45 на сто, които смятат, че провинциите трябва да имат право сами да взимат решенията, свързани с карантината и нейното отменяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Swiss преди 3 години
И на кой му пука за германистан ?
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали са безгрижни,но са БЕЗОТГОВОРНИ!в карантина са25дни!
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,от безгрижие тръгнаха с компании по хотели и вече започнаха да се разболяват,от днеска са в карантина във фирмата на дъщеря ми.
17
2
 
1
 
! Отговори
НАСА преди 3 години
Изгубихме оригиналите филми от кацането на луната.Ха ха ха ха.
16
6
 
11
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
До 2. Аха, фалшив значи. Ами като е така бе, тарикат, *** утре в Сливенската болница "Хаджи Димитър" да се разходиш (ама без предпази средства) и после се върни и прегърни децата и родителите си.
15
9
 
10
 
! Отговори
Байфидан преди 3 години
До 6. Той ужасът тепърва предстои. И хората пак ще се молят на щаба да ги спасява.
14
3
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До 2. Нито короната е измама, нито пък кацането (6 пъти) на Луната. НО..., и проучвания показват, че кре.тените и глу.паците изобщо не са малко, щом 20% все още вярват, че Земята е плоска.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано фактът, че бизнес интереса е над всичко и всички не ни изиграе лоша шега, както се случва в някои страни от западна Европа!!!
12
3
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
И силинстренският прокурор си е намествал пръстовия отпечатък, той да е Марко от Силистра, защото харесал имотите на Марко за себе си, харесал си някакъв друг нищо неподозиращ, него да натопи за Марко и в убийство.
11
5
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
От Холивуд правят професионални монтажи на полицейските видео камери, въртейки вътрешните им часовници!
10
8
 
7
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
И в Германия има едни и същи черни станции, които все повтарят като папагали едно и също, на хората им омръзна от предупреждения и размахване на пръст. Верно, че дисциплинирана нация като манталитет, но рано или късно това и на немците ще омръзне да ги правят на маймуни. Още повече, че това е на открито, не виждам какъв е проблемът и за какво е тази врява.И в Германия има тикви, при това зелени, факт!
9
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв корона вирус отминава беее?????????Сега започва!1До 30-40 дни в Бг ще има по 500-600 заразени на ден.Отминава к..ра ми янко.
8
2
 
9
 
! Отговори
Корончев преди 3 години
Тя короната отмина ама нека да продължават с простестите против белите. Също нека да започнат да протестират и против Хахокоста. Искам протести и как САЩ още ги държат под окупация от Втората световна война. Нека да протестират за закриване на Германия и всички бели държави. Аз викам да изгорим всичкосъздадено от белчовците. Нека да останат само пръчки и камънаци за нашите наследници. Кажете не на расизма - ама и затрийте белите межудругото.
7
6
 
6
 
! Отговори
тепърва предстои преди 3 години
Кови не отминава а направи едно учение с халосни патрони
6
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са циркаджиите от щаба на ужасите да се скарат на немците?
5
5
 
9
 
! Отговори
Настървен преди 3 години
Ние тука щото сме супер безгрижни, та сега за германците ще се трогнем... айде стегнете се!
4
10
 
8
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
На 90% от хората покрай мен, им е писнало от тези манипулации... И Меркел е псувана яко!
3
3
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Народа си иска старият живот и се чуди какво да измисли ...
2
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът не отминава, просто хората прозряха измамата. Този вирус е по-фалшив от кацането на луната.
1
9
 
13
 
! Отговори
САМО ОТГОВОРИ! преди 3 години
ПОНЕЖЕ НИ ПИТАТЕ ДАЛИ СА БЕЗГРИЖНИ ГЕРМАНЦИТЕ, ОТГОВАРЯМ!НЕ ЗНАМ ДАЛИ СА БЕЗГРИЖНИ И НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА! НАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ ПОМОГНАЛ!