Спад от 15% на строителството през април в кризата

Намалението на промишленото производство е с 11% спрямо март
Обновена: 9 юни 2020 12:47 | 9 юни 2020 12:25, Камелия Цветанова
13
Спад от 15% на строителството през април в кризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спад от 15% на строителната продукция през април 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 година, отчитат от НСИ.

През април 2020 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство намалява с 1.4%, а от сградното строителство - с 0.2%

На годишна база е регистриран спад на календарно изгладения индекс през април 2020 г. както при сградното строителство - със 17.3%, така и при гражданското/инженерното строителство - с 11.7%

Промишленото производство намалява с 11.4% в сравнение с март 2020 година.

В сравнение със същия месец на миналата година намалението е с 15.7%.

През април 2020 г. понижение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 13.2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.6%, и в добивната промишленост - с 5.8%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 68.2%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 22.7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 19.5%.

Съществено увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 6.8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3.8%. 

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 18.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.9%, а ръст - в добивната промишленост - с 9.3%.

По-значителен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 74.0%, производството, некласифицирано другаде - с 45.4%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 37.6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 33.5%. Най-голямо увеличение е отчетено при производството на лекарствени вещества и продукти - с 19.3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво става с цените на имотите? Растат ли още ? Май брокерчетата свършиха паричките и платените статийки намаляха !
6
1
 
3
 
! Отговори
Кризата тепърва преди 3 години
Ще се разраства. Ако Герп на намали държавните харчове и кражби шестава псъаклама.
5
1
 
5
 
! Отговори
d преди 3 години
Хаххах. Мисирките как са цензурирали "Ж..ур..на..ля"
4
1
 
9
 
! Отговори
d преди 3 години
Производството на автомобили било спаднало драстично. Браво ***. Може ли да ми кажете марката автомобил, който се произвежда тук, че да подкрепя българското.
3
5
 
5
 
! Отговори
Веска преди 3 години
Никой не казва сега да с копували да са чака ли. Щом ша намаля строителството значи ша с а намалят и обявите за нови апартаменти. В чудо сам са видяла. Една камара ниви продадохме последната.година мерак имаме да помогнем на синковеца и щерката в София. Имаме 210 хиляди евра скатани, дет с а вика з а по един нов двостаен ама щерката вика да сме чакали до края на годината на тес пари можело и тристаен да са зема. Ама на съседката щерката брокерка в София вика сега е момента ша поскъпват. Кой прав
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ние вярно ли имаме производство на автомобили?да не би VW да са започнали тайно да произвеждат в БГ- то
1
1
 
9
 
! Отговори
У преди 3 години
Благодаря за урока по икономика и статистика ! Прочетох и ще се опитам да науча важните числа за увеличения и намаления. Имам надежда за страната, но и се тревожа за спада в производството на автомобили и полуремарката и некласифицираните другаде