Краят на епидемията от коронавирус наближава? Нищо подобно!

Мерките срещу разпространението на COVID-19 били разхлабени рано
88
Краят на епидемията от коронавирус наближава? Нищо подобно!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Далече сме от какъвто и да е край на епидемията, смята академик Богдан Петрунов, имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му по естествения биологичен ход на вируса епидемията продължава.

Още по темата

Според академика не по-малко от 70-80% от хората в човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да се създаде необходимата база на колективен имунитет, която да доведе до изгасване на вируса.

Той уточни, че това ще стане много бавно, а през това време трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

"Важно е, че в момента разпространението на вируса не е масово, а на клъстери. Трябва да се продължи изследването на болните. Да се продължат много строгите мерки за социална и физическа изолация, без да се затварят градове или заведения, въобще на целия живот - икономически и социален", каза той пред БНР.

Акад. Петрунов беше категоричен, че ако гражданите не проявят отговорност да носят маски на обществени места, епидемията ще продължава.

Той уточни, че вече е доказано, че инфекцията се разпространява от тежко боледуващите, а носителите на вируса заразяват в ниска степен.

Имунологът обясни, че най-малко след 1 година ще има ваксина, която да е "достатъчно доказана със своята безвредност и достатъчно ефективна в епидемична ситуация".

"Много фирми в цял свят се мъчат да направят такава ваксина. Много се работи в тази насока. За да се преминат четирите фази за определянето на една ваксина като категорично годна за употреба, е необходимо технологично време". Акад. Богдан Петрунов определи като разумна инвестицията на ЕС в бъдеща ваксина, "защото без инвестиция няма как да стане", но отново изтъкна, че няма бързо да има готова истински качествена ваксина, посочи той.

"Не трябва да се говори за борба между Европа и останалия свят за това кой пръв ще направи ваксината. Това е несериозно", коментира имунологът в предаването "Неделя 150" .

Проф. Николай Витанов от БАН - ръководител на екип от учени за създаване на математически модели за прогнозиране на разпространението на Covid-19, който работи към Националния оперативен щаб, заяви пред БНР, че прогнозата му за приключване на епидемията около средата на юни е била при условие, че мерките се спазват стриктно.

"Мерките се спазваха до преди 10-ина дни и тогава регистрираните случаи бяха около 10. Ако бяхме издържали още две седмици, щяхме да излезем от медицинската част на кризата, което означава, че щяхме да имаме толкова малък брой регистрирани случаи, че можеше да ги пренебрегнем, защото здравната система е подготвена, за да се справи с тях. Получи се нещо друго - мерките спряха да се спазват и то очевидно. Щом не се спазват мерките, броят на заразените започва да расте", коментира той.

Според проф. Витанов сега рискът за заразяване е по-голям, но по-поносим, защото в сравнение с месец март сега здравната система е по-подготвена. По думите му така се обясняват и решенията на управляващите да разхлабват мерките.

"Ако стигнем до ниво 300 заразени на ден, това е непоносимо за здравната система и ще започне претоварването ѝ с всички последствия от това", обясни проф. Витанов.

Двамата учени бяха категорични, че мерките в България са били много добри и навременни, но е трябвало да продължат още известно време, преди да бъдат разхлабени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има още много на къде да растем, първо да дойдат от англия заразните на морето, после нашенци да се пошматкат и да го докарат наново и така до един момент в койте няма да може да се проследяват контактните.
80
0
 
1
 
! Отговори
Факти заразмисъл преди 3 години
Преброяването в България в края на ХХ в. показва, че в страната има 28 000 столетници при средна продължителност на живота 55 г.В днешна България има около 300 столетници и сред продължителност на живота 75 г.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80А на някои родителите или чичовците им са починали на 35 или 45г. Гените са различни дори сред един народ
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79Да, ама сега в България, Македония, Албания има най-високи бройки. Не навсякъде е по едно и също време. Рано е да се правят заключения.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен #79===Аз също вярвам, че ние имаме някакъв ген, предпазващ ни от тези епидемии. Не си спомням някога да съм карала грип. Чичо ми (брат на баща ми) доживя 95-та си година без всякакви доктори, ваксини и прочее.
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е истински и го има. Друг е въпроса че както се казва в статията не е посевместен а удря на клъстери, т. е. различни огнища в определен район. За всяка страна е различно. Ние българите и страните да речем от балканския полуостров сме по малко засегнати било от различно днк, ваксинация, различен геном и т. н. все още не се знае. и е загадка за учените. Но се знае че тая зараза е все още много непозната и последиците могат да бъдат всякакви. Дано да изчезне скоро това ще е най добре
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Цитат от статия в Дневник на епидиемиолог от Оксфорд, ама разбира се според форучмците и той нищо не разбира."Когато имаме случаи на епидемичен взрив, както е сега в България на няколко места, тогава се налага масово тестване там, именно заради нарасналия брой на заразените", обясни д-р Марков, епидемиолог от Оксфорд
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75За да не се всички едновременно в болницата, какво има толкоз за разбиране. Принципът се следваше не само в България.
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи 70-80% трябвало да се заразят за да има стаден имунитет,обаче трябвало и също да стане ,,поетапно''.Е защо трябва да е ,,поетапно'' не разбирам ?
72
1
 
1
 
! Отговори
Сигурен ли си/ преди 3 години
До Анонимен 70. Ти ли заедно със Славчо-чалгата измислихте този вирус?
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден все нови професори и особено професорки нарочно поканени от медиите искат да ни втълпят, че няма лъжа и няма измама, всичко е само реклама и чиста измама, пардон истина. Пък народа колкото му обясняват все по не вярва и не вярва, ай си..
70
7
 
2
 
! Отговори
??? преди 3 години
За какво претоварване на болници говорят.300 човека за цялата страна ,17 в интензивни,това е всеки ден информацията.Капацитетът на една провинциална болница.Важното е на 15 дискотеките да отворят,сезонът по морето да се спаси,че хотелите са на наши хора .
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Иди го кажи на французи, италианци, гърци, дето спазваха мерки достатъчно и без вой, и сега отварят без проблем.А ние ще си го влачим с огнище до огнище не се знае до кога. И за пред света ще бъдем рискова страна. Ни туристи, ни пътувания.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ураган Султан Западняците правят протести срещу фалшив расизъм, но срещу нарушаването на човешки права вследствие на измислен вирус не протестират ни най малко. Всичко е една пародия, което е много жалко. През туй време либерали, финансисти, соросоисти, маоисти и филантропи и сатанисти си правят каквото си искат..
67
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето, не само Мангъров е наясно, че докато не мине през почти всички, няма да приключим с него.Само дето шепа наплашени чичовци и лелки не вогат да живеят с истината и чакат някой да ги позалъже от екрата.
66
7
 
8
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Ако след ппеболедуване има 3 или 6 месеца имепитет - то и резултатът от ваксината ще е същият. Това ще значи, че на всеки 3 или 6 мес. ще трябва да се ваксинираме!!!!!!!!!!!!!! Ха ха ха !!!!!! Нон сенс е тази ваксина!!!!!!!!
65
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе само тоя ли не разбра че ковид не създава имунитет и това е доказано,че ми говори за стаден такъв.Аман от професори, знаят не знаят плямпат. Утре друг гений ще излезе на сцената и друго ще плямпа.Но е прав че мерките още съвсем малко трябваше да продължат, ама оня 61 годишен суджук избърза.
64
2
 
8
 
! Отговори
. преди 3 години
Хайде, маркетингът на ваксините напълзя пак. Ще има втора, пета и двайста вълна от професори и доценти, които ще обясняват, че ако не си боднем една ваксинка, ВСИЧКИШЕОМРЕМ!
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62За 100 път: защото при малко болни, има малко тестове на техните контакти. Про повече бройка болни има повече бройка тестове на техите контаки.
62
11
 
11
 
! Отговори
Ураган Султан преди 3 години
Фейк Пандемията продължава с пълна сила...Бунтове на расова основа,тотал щета политици по цял свят,явно Планът продължава да се изпълнява дори да се преизпълнява....А ние си блеем в социалните мрежи и сме си О.К.