Лекарите не успяха, но коронавирусът успя: Ядем по-малко захар

Търсенето на захар ще спадне за първи път от четири десетилетия
26
Лекарите не успяха, но коронавирусът успя: Ядем по-малко захар
Снимка: Pixabay

Години наред правителствата, лекарите и известните готвачи се опитваха, но не успяваха да накарат света да консумира по-малко захар. После се намеси пандемията, пише BloombergTV Bulgaria

Глобалното затваряне на ресторанти, спортни арени и кина означава, че търсенето на захар ще спадне през този сезон за първи път от четири десетилетия, смята Czarnikow Group.

Продажбите на напитки и сладкарски изделия при гиганти като Coca-Cola и Nestle спаднаха и въпреки че икономиките започват да се отварят, не е ясно колко бързо ще се възстанови търсенето, тъй като доходите и заетостта също спадат.

"Ако отидете на кино, вероятно с удоволствие ще изпиете литър или може би повече безалкохолно, докато гледате филм, но не смятаме, че хората ще изпият цял литър, докато гледат Netflix", каза Бен Сийд, анализатор в Czarnikow в Лондон.

Захарната индустрия беше под обсада и преди коронавируса. Ръстът на търсенето, до голяма степен обусловен от развиващите се страни, се забави през последните години, когато законодателите от Южна Африка до Тайланд обложиха с данъци захарните напитки, а здравните групи призоваха хората да намалят въглехидратите на фона на проблемите със затлъстяването. Компаниите отговориха, като започнаха да продават лакомства за отслабване и газирани напитки без захар. 

Нищо от това не оказа толкова голямо въздействие, колкото ограниченията, които намалиха разходите извън дома. И сега развиващата се глобална рецесия намалява перспективите за потребителското търсене.
Само през първите три седмици на април обемите на Coca-Cola се понижиха с около 25% и компанията заяви, че ефектът от пандемията за второто тримесечие ще бъде съществен. PepsiCo очаква приходите през второто тримесечие да спаднат. 

Консумацията на захар ще се понижи с 1,2% до 169,9 милиона тона през този сезон според Czarnikow Group. 
Анализаторите от правителството на САЩ и Citigroup също виждат, че търсенето спада този сезон.

Международната организация за захарта заяви, че кризата е заличила по-голямата част от прогнозирания растеж на потреблението през 2020 г. и може да последват по-големи загуби.

Намаляващото търсене означава по-големи от очакваното излишъци на захар през този и следващия сезон, заяви Джон Стансфийлд, анализатор в Group Sopex. 

Въпреки че хората могат да се обърнат към утешителни храни като сладолед, това няма да компенсира намалялата консумация. Например продажбите на лондонския производител на сладолед Gelati Italiani са повлияни от намаления персонал и социалното дистанциране. 

„Ако имахме поне петима служители, които да обслужват възможно най-много хора в най-натовареното време, вероятно бихме имали 30% -40% повече приходи, отколкото сега“, каза съоснователят Кристиан Оддоно. 
Въпреки това има и някои позитиви. Мерките за изолация намаляват по целия свят, а американското министерство на земеделието очаква световната консумация на захар да достигне рекордните 3,6% през следващия сезон. 

Ръстът на търсенето в места като Азия и Африка изпревари развития свят през последните десетилетия, тъй като нарастващото население и процъфтяващите средни класи харчат повече за сладки. 

Засега фокусът е върху това как кризата, породена от Covid-19, ще навреди на краткосрочното търсене. Глобалната икономика ще се свие най-много след Втората световна война тази година, а продукцията на развиващите се държави ще се свие за първи път от поне шест десетилетия, намалявайки доходите и обричайки милиони хора на бедност, заяви Световната банка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости пак. Преписване от чужди сайтове
23
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Разбираемо - хората дълго време си стояха затворени вкъщи и пазаруваха в минимални количества само от най- нужната им храна, защото намаляха доходите им...
22
0
 
13
 
! Отговори
До 6 шоколада преди 3 години
Шоколада е полезен но не захарта в него! Има 100% има 90 , 80 %. ТОВА шоколад , *** които масово се купуват са евтина захар със сухо мляко, и 30% какаво масло и малко какао. Нищо полезно няма там . Разболявате децата си с тях и другата евтина отрова- безалкохолните напитки
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захарта - бяла кристална е доказано вредна а най лошото е че е като дрога Многобройни са вредните и ефекти , и е доказано причина за много заболявания. Но хубавото е че сравнително лесно можеш да я откажеш ако решиш . На първо време можеш да я заминеш единствено мед който е много полезен но по една две лъжички не повече. На запад по - богатите дори не припарват до захар. От години единствения продукт с захар който употребявам е 70- 90% шоколад. Но внимавайте с полу-готовите продукти . З
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай ТъпчоПо принцип,не само меда,но и соковете е добре да се разреждат с вода,преди да се пият.Едно време по органична химия ми се беше паднала точно темата за меда,не е вреден,дори е полезен,просто трява да не се прекалява с употребата му и да се пие разреден с вода или чай.
19
1
 
7
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Абе много приказки са изперкаха за меда, че чистия домашен мед (неразреден) е най-полезен и здравословен.Туй си го мислят тези, дето жива пчела в кошер не са виждали.Те и пчеларите си мълчат и се подсмиват като слушат тия щуротии бе.Чистият мед изобщо не е полезен-Да знаете!Той трябва да си филтрира и разрежда, инак ще ви докара бели големи и на кости и на стави и на бъбреци, та и на сърцето даже.Кой как иска да го разбира, ама ние чист мед нивгаж не ядем!
18
0
 
13
 
! Отговори
шоколадиер преди 3 години
намалихме захарта!!!...но за сметка на това увеличихме употребата на глюкозен сироп и аспартам невероятен успех граничещ с рекордите на гинес!!!.....то е същотот намалихме употребата на краве масло и увеличихме употребата на ходрогенерирана мазнина(колко професорски звучи),сиреч палмова мазнина,ще ядем палми и няма да остаряваме!!!!....защото ще умираме млади!!!:))))))))...аххххх блажени са вярващите!!!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХанонименИзкуствените подсладители са много по-опасни и от обикновената захар.Просто си пийте чайчета с мед и малко лимонов сок или сокове от плодове,разредени с вода!
16
0
 
11
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
не знам за захарта, ама като се върнах на работа, един колега ме пита: - Ти колко килограма качи по време на карантината?''
15
0
 
2
 
! Отговори
Слави преди 3 години
пишеш чети пиеш
14
1
 
3
 
! Отговори
Слави преди 3 години
До ХанонименЩото ако ги пишеш 5 години, после почват да никнат я рога, я трета ръка, я 35-ти зъб :) Дори производителите го знаят това, ама .. било евтино.
13
0
 
12
 
! Отговори
Ханонимен преди 3 години
Що не говорите за изкуствените подсладители бе. Има такива които са 2-3 000 по-сладки от захарта, а някои и повече. Има ги във всяко едно безалкохолно по 4-5 вътре. Те не водят до затлъстяване нали, а само захарта.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яжте пчелен мед.
11
0
 
14
 
! Отговори
Слави преди 3 години
Тъкмо си допивам следобедното кафе, без захар. Първо ми беше горчиво, сега посвикнах. Без захар е по-добре определено.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лично мнениеПроблемите произтичат основно от факта, че микроорганизмите използват за храна захарите.Повишените нива на кръвната захар създава благоприятна среда за развитието на бактериите и гъбичките и ускорява размножаването им.Ако си болен от нещо или си след операция или дори ако имаш обикновена рана е по-добре да избягваш захарта,докато раната заздравее."Микроорганизмите използват за храна захарите" - !!!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света се насочи към солта, в сол нищо не вирее.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лично мнениеДали ще се разболеете,зависи не само от вирусите,но и от почвата,на която те попадат.Значението на хранителния режим е известно отдавна,но по-малко се знае,че захарта е основен виновник за слабаимунна система.Попадайки в организма,този неестествен продукт търси начин как да се метаболизира и усвои.За да го преработи, тялото започва да черпи от своите запаси ензими,витамини,калий,натрий,магнезий, калций и организмът страда
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лично мнениеЗащото когато си болен от от настинка,имаш инфекция,гъбички или нещо друго,захарта спомага на бактериите и гърбичките да се размножават бързо!И обикновено не трябва да приемаш сладко и захар ако се лекуваш от такива неща,а иначе захарта с вода е полезна за мозъка,но в малки количества захар,да не се прекалява.
6
6
 
10
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Още малко ще кажете, че който сладко не яде, не го хваща короната. Защо хората да не ядат сладко, ако не са болни от диабет. Липсата на сладост прави хората по раздразнителни. Шоколадът си е полезен. Не трябва да се прекалява, но защо да не се яде изобщо?
5
4
 
9
 
! Отговори
десерта преди 3 години
най-обичам да се нагълтам с нещо сладко!