Ще спре ли пренаселването на градовете коронакризата?

Работници в САЩ решиха да не плащат повече непосилни наеми
20 юни 2020 16:56,
36
Ще спре ли пренаселването на градовете коронакризата?
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Коронавирусната пандемия оспорва разбирането, че американците трябва да останат физически близо до традиционно горещите трудови пазари - съобразявайки се с високите разходи и малките пространства, които често ги придружават, за да имат достъп до работни възможности. Три месеца след началото на коронакризата много служители работят в компании, които - поне за момента, им позволяват да работят от цялата страна, пише The Wall Street Journal, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Тенденцията е рецесиите да имат отражение върху миграцията. Финансовата криза от 2008 г. например ограничи мобилността, тъй като милиони собственици на имоти се оказаха неспособни да ги продадат, без да понесат загуба.

Този път обаче ситуацията е различна. Цените на имотите все още не са понесли сериозен удар. Междувременно множество служители, имащи възможност за дистанционна работа, се насочват към места в близост до семействата си на чист въздух. Други се отказват от наемите, които не могат да си позволят да плащат, насочвайки се към възможностите в онези щати, които по-бързо отварят икономиките си, или към родните си места.

Преместванията в резултат на коронавирусната криза могат да доведат до тенденция на замяна на имотите в скъпите градове с такива в по-евтини райони, включително в малки градове и селските зони.

Телекомуникациите подпомагат подобни движения. Компании като Twitter и Facebook вече изтъкват успеха на месечния си експеримент с дистанционната работа, предоставяйки възможност на много от служителите си да се откъснат от офиса. Други компании, които само преди шест месеца биха критикували идеята да оставят служителите си да работят от вкъщи, вече приемат този тренд.

останала част от анализа четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
10
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Кой е сложил минус на "N3-Некой", а? Преди да слагате минуси, смятайте малко. 100км=100 000м. Тогава 100000м х 300000м=3млрд м2. Приемаме, че цялото население на Земята е около 8млрд човека. Ако сложим по един на 4м2(т.е 2х2м), ще се съберат всички хора. Следователно в СИ България могат да се сместят всички, даже без етажи.(От Търново-Варна е ок 250км, от Ст Планина до Дунав-средно 150, ще има място и за ВИП персони)
28
1
 
6
 
! Отговори
fffff преди 3 години
Да бяхте написали заглавието според българската граматика. Пренаселването на градовете не спира короната, а обратното. Подлогът трябва да е отпред. Ама откъде толкова акъл ...
27
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напуснах София и не съжалявам.Като малък съм живял малко градче, в къща с голям двор и много приятели.Ограничения и снобски живот в София , ме отвръщава.Простотията пък , съвсем.Сега пак живея в малко градче , до София и съм доволен.За нищо на света , няма да се върна в тарапаната, смрадтта и тъпнята на големия град."Свободата Санчо, е на върха на копието..." .....МИ!В това е истината!
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще спре ли пренаселването на градовете коронакризата?"Би било много добре, но едва ли. Ако продължи кризата, всеки ще иска свясна болница под ръка. Засега не се забелязва да финансират болници в провинцията, дори обратното.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от години се изнесох на село, още като започна презастрояването в София и по Черноморието. Купих си виличка на добра цена и с парите, които спрях да харча за почивки я направих кукличка. Соларна инсталация, термопомпа, басейнче и всякакви екстри.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богатите отдавна не живеят в градовете, а в именията си с частна въоръжена охрана!Заможните отдавна живеят в богатите предградия с частна охрана!Само така наречената ограбена "средна класа" и търсещо късмета си бедно население живее в градовете с нереалните си мечти!А, по селата върлуват банди..., от всякъкъв "род и калибър"!Абе, направо си е Идилия!!!!!!-))))))))
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще запре да ви бие токо
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонименНе помпат никави цени,просто унищожиха производството в България и в малките населени места хората останаха без работа и са принудени да напускат родните си места,за да оцелеят,така само покрай част от Черноморието има работа и бизнес,но заплатите там също са ниски,дори в Пловдив не е чак толкова добре,само в София е що-годе добре,но пък София не е най-доброто място за живеене в България и е скъпо.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21Ню Юрк е с 800 милиарда долара БВП и владее монопола върху всички градски имоти в САЩ. Не ми се вярва някой политик да им вземе монопола и така да се самоубие на изборите.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Тай тай !! Кажи им да *** знаят
19
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като прочетох заглавието си викам що за глупав въпрос.А сега разбирам, че не ставало въпрос за България.За Щатите ставало въпрос.Е, това е съвсем друга бира!Пренаселването на големите градове като София, Варна, Бургас беше в ход още по времето на Тодор Живков.Да не ми плачат "колко хубаво беше при комунизма", щото не беше хубаво.Взеха земята на хората, натикаха ги в мегакомбинати като "Кремиковци" пък после що е пренаселено.В САЩ всичко е слято - село - град в общи комуникации...
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДъртакА спомняш ли си, какво се случваше със селата, всеки път като н някой му трябваше екстра живот, жени и пари в Азия?
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ела у маалата и ми кажи, че не е пренаселено.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Не знаех, че компанията ми отдава жилища под наем...
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Защото ако се забиеш на майната си, поне в САЩ, може на 29 километра от теб да няма магазин, аптека и каквото и да е. Счупи ли ти се пералнята, забрави да дойде някой, да в оправи. А да - може и да няма канализация, ток и вода.И другото - няма работа и е пъъъъъъъълна скука.Ако хората имаха пари, удобства и забавления, нямаше да се местят.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите фирми и банки, които уж дават работа, държат имотите и така им прибират заплатите за наеми.
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще спре, когато се качат данъците! Недопустимо е, в един и душ квартал да живеят и телектуалжи, бизнесмени и известни личности, както и ... някакви бачкатори!!!!
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София, мамо, София
11
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Бил Гейтс и неговата ваксина в комбинация с 5G Облъчване може да спре презаселването. Както на градовете, така и на цялата земя!!
10
15
 
9
 
! Отговори
аз преди 3 години
Нищо не може да ги спре селяните. Те ако трябва сами ще се заразят с короната само и само да додрапат до градо.