Вирусолог: Карантината у нас трябваше да е по-строга и по-дълга

По думите на акад. Ангел Гълъбов в момента няма втора вълна
21 юни 2020 19:14, Нели Христова
90
Вирусолог: Карантината у нас трябваше да е по-строга и по-дълга
Снимки: Getty

Kарантината у нас е трябвало да бъде по-строга и за по-дълъг период от време. Това заяви пред bTV вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

За сравнение даде съседна Гърция, където са последвали примера на Ухан – улиците са били празни и всичко е било затворено.

"Сегашното увеличение на случаите на COVID-19 у нас не e част от втора вълна на коронавируса. Сега се взимат повече проби и има правопропорционална зависимост между лабораториите, които правят PCR тестове и броят на заболелите. Може би това е разгара на първата вълна", каза акад. Гълъбов.

Tой подчерта, че е напълно възможно вирулентността да е по-ниска и инфекцията да е по-слаба. Според него същото се е случило и в Китай и обясни, че надеждата е в бъдеще случаите да бъдат по-леки.

По думите му особеността на COVID-19 е, че има рецептори към горните и долните дихателни пътища за разлика от предишните коронавируси.

„Изгледа, че този тип на размножаване започва да доминира, поради което много хора се заразяват, без да боледуват сериозно – вирусът не отива надолу. Съществена роля играе и имунната система“, допълни той.

Според Гълъбов не само антителата, но и клетъчният имунитет е важен компонент.

По думите му ситуацията с вируса няма да приключи скоро, но е убеден, че до нова година ще има ваксина. Акад. Гълъбов подчерта, че досега коронавирусите не са били във фокуса на учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези "компетентни" изказвания на доктори все повече ми напомнят на астроложката Алена.Можело така, ама можело и онака...Ако звездите ви говорят, значи главата ви ще стане като моята!!!
9
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко души загубиха работата си колко бизнеси фалираха и колко семейства се изпокараха заради карантината и мерките?
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе я оставете примитивите да си вирусясват естественият подбор да си върви.
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде още един вирусимуноепидеимолог. Тия се появяват като поп-фолк певци, по 10 нови на ден.
6
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За три месеца няма и двеста смъртни случаи, голяма чума тоя висур. Обзалагам се, че от обикновен грип са починали повече.
5
7
 
10
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Гълъбче, направо ги застрелвайте болните - един изтрел и в големия трап на Враждебна .Поне 15 000 ще се събере . И още ,предлагам да изсечем гората на Витоша и да подъръм дървесината на ЕЦБ .Нека и те горките направят нещо : нека да отпечатят още 2000-3000 милиарда .Па и на нас да дадат 200-300да се спасяваме
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига спича, изтръпняк гугутков! Вируса се променя и се учи да не ни убива. Никой вирус няма изгода от това, да убие приемника си.
3
6
 
10
 
! Отговори
V преди 3 години
минимум две години. И никакви полети ,кръчми ,бизнеси ,заводи .Всичко да си седи у къщи до самия край :)))
2
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този вирусолог трябва да си целува дечицата студени...ама от де тоя късмет :(
1
2
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
Акад. Гълъбов подчерта, че досега коронавирусите не са били във фокуса на учените.Нека да оставят фокуса си към този и да си гледат познатите тогава.