Проф. Тасков: Твърде рано е коронавирусът да намали активността си

Вирусът се стреми да не убие човека, а да се адаптира към него
Обновена: 22 юни 2020 16:07 | 22 юни 2020 14:28,
7

"С течение на инфекцията на епидемията се очаква коронавирусът да намали своята активност, но мисля, че това още не се е случило. Твърде рано е за това. Зависи от генетичните мутации, които стават във вируса", обясни имунологът проф. Христо Тасков в ефира на "България сутрин".
Още по темата

Според него вирусът се стреми да не убие човека, а да се адаптира към него.

"Това се случва с много вируси. С течение на времето вирусът става все по-малко заразен. При други вируси, зависи от мутацията, стават по-агресивни. Засега ние не можем да кажем със сигурност какво се случва с този вирус, но не трябва да сваляме вниманието от него", коментира още проф. Тасков за Bulgaria ON AIR.

И посочи, че все още много малък процент са преболедували COVID-19.

"Не можем да говорим за естествено придобит имунитет - той е около 5%, а това е далеч от така желаните 70%. Този вирус е малко странен и заради това досега епидемията показва, че не се образува колективен имунитет. Той изчезва преди да се достигнат тези 70%", допълни имунологът.

Проф. Христо Тасков подчерта, че коронавирусът непрекъснато мутира и през колкото повече хора преминава, толкова повече се адаптира към организма.

По думите му към края на тази година или следващите години може да очакваме той все повече и повече да се адаптира.

Преди няколко дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разказа за феномен при COVID-19, при който заразен е възможно той да не зарази близките си дълго време.

"Тези феномени са известни. Това зависи от много фактори, зависи от генетични профил на човек. В случай на COVID-19 зависи и от рецепторите, за които се захваща този вирус. Този вирус е от групата на коронавирусите и много хора са преболедували от сходни вируси. Ако те са преболедували други коронавируси, много по-вероятно е да прекарат по-леко заболяването и да не бъдат толкова заразни", добави проф. Тасков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много общи и разтеглени съждения на диванен професор, теоретик без практически опит!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
??????????
3
0
 
2
 
! Отговори
ОНАНИЕВ преди 3 години
ЩЕ ГО ЗАБРАНИ ...
2
2
 
15
 
! Отговори
Иде купона преди 3 години
И да бяхме се заключили за да занулим заразените все тая - има ли го вируса в Европа ще дойде пак и у нас. Заразените 1250 гастарбайтера от германския месокомбинат тръгнаха да се прибират кой от къде е - Румъния, България, Полша. Даже няма да кажат на границата, че са заразени, защото няма да могат купонясат с родата, ако са в карантина. Отде мозък за повече!?
1
2
 
13
 
! Отговори
избират тръмп и край преди 3 години
Вместо всички специалисти да се съберат и да започнат да работят като истински учени тез мишоци си плюят на лицата и се стремят да слугуват на хунтата!Професоре,края ще се види след приключване на президентските избори в САЩ!