Доц. Мангъров: Броят на "истински болните" е изключително малък

Той препоръча да не се дават антибиотици на пациенти с COVID-19
23 юни 2020 14:44, Нели Христова
162
Доц. Мангъров: Броят на "истински болните" е изключително малък
Снимка: БГНЕС

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров отхвърля възможността да се дават антибиотици на пациенти, които нямат тежки симптоми. Такива хора трябва да бъдат наблюдавани, да спазват щадящ режим и да изчакват да премине неразположението им.

Доцентът от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина коментира установения втори пик на пандемията. Връщането на предпазните маски в затворени помещения във връзка с увеличения брой заразени с коронавируса доц. Мангъров определи като ненужно.

"Ако някой вярва, че с такива мерки може да се овладее такава въздушно-капкова инфекция, много се лъже."

"Макар и нов, този вирус трябва да премине през света. Не можем да го избегнем. Когато се среща с повече хора, неговата вирулентност намалява, както става с всяка друга подобна вирусна инфекция - при свински, испански и какъвто и да е друг грип.

Вирусът не е способен да остане да живее между хората. В този смисъл не трябва да се страхуваме", препоръча Мангъров пред БНТ.

Той защити своята позиция, че при налични антитела се образува клетъчен имунитет, който в бъдеще ни предпазва от тежко боледуване при нова среща с вируса.

Растящият брой заразени през последните дни лекарят обясни с увеличения брой направен тестове. Мангъров сравни цифрите от май и юни и отбеляза, че през юни те са били 3.5% при 3,1% през май. Подчерта също, че винаги когато се правят такива сравнения те трябва да бъдат в проценти или в промили.

Относно състоянието на заразените доц. Мангъров е категоричен: Много малък брой от тях са "истински болни". Те, по думите му, трябва да бъдат в болниците, тези с лека симптоматика да останат вкъщи, а всички останали да водят нормален живот при спазване на хигиенните изисквания.

Само 13-15 души в момента са в интензивни отделения, посочи лекарят. И отново настоя: Това, което хората трябва да направят, е да продължат да живеят нормално. Колкото по-бързо се отърват от страха, толкова по-добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говедата стоят затворени в хралупите или ходят като космонавти и мислят, че ще се отърват. Рано или късно коронката ще ги пипне. И тогава ако са кекави или болнави ще легнат между розите. Така че с мерки и без мерки все тая...
111
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Противниците му да се затварят в ***, с намордник на мордата. Ще им носим храна. От олинклузива. Прясна. Миналогодишна. Таман да не се мъчат като се наЗират от страх, когато Манавчийски ги замеря с цифри, сабалем, на гладно.
110
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 118Съществува права корелация между тестове и заразени. Защо в грижовната ни държава се правят толкова малко тестове? В Москва, която има 2 пъти повече граждани от България има дни, в които се правят 182000 теста ДНЕВНО? Хората знат действителното състояние на нещата. Такава е и политиката в Р Корея.Глупондери неграмотни, макар че всички станахте вирусолози, на скачайте срещу доц.Мангъров - неприлично е! Човекът има позиция и не пълзи пред някакъв си вирусолог-пожарникар!
109
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поддръжниците му да си правят по место събрания в затворени пространства, на който той да проповядва по примера на евангелистите от Пещера.
108
12
 
15
 
! Отговори
балама преди 3 години
Интересно, с тая страшна пандемия, смъртността сравнена със същия период за миналата година е намалява. Що тъй?При все камиони, чували, стадиони...
107
11
 
24
 
! Отговори
Овчаря преди 3 години
Какъв опит да имаш, като това е съвсем нов щам, непознат до сега! Как да лекуваш нещо, като няма доказано лекарство срещу него! Как може да твърдиш че стадния имунитет е най доброто решение, при положение че здравната ни система и без covid 19 ни е пълна трагедията! Такова нещо, като групов имунитет при тоя вирус НЯМА! и кога ще спрете да слушате медийната звезда Мангъров, дето принципно не е и помирисал болен от Ковид-19 не знам! някъде доктори умират, а тоя не престава да бръщолеви глупости, вместо да ходи да помага като лекар!
106
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този умник май е някакъв хомеопат, юмейхотерапевт, чекръкчия, гледач, гуру на чалгарите, водач на секта на седмоосмачетата?Още какво трябва да направи, за да бъде уволнен?
105
10
 
15
 
! Отговори
Джангъра преди 3 години
И на вид и с действията си прилича на персонаж на Стивън Кинг
104
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този човек вреди много, не го знам крайно десен ли е или ляв, но тезите му изключително крайни. Стаден имунитет или естественият подбор, който оцелее. Майната им на слабите. Живейте бе, тръгвайте юруш, море, Гърция кръчми, блъскайте се. И това съветва лекар.
103
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра има една стара болка - безпощадното убиване на вируса на едрата шарка.Горкият вирус на едрата шарка вече не може да мине през света. Мангъра е в траур от този черен за света ден.Геноцидът над вируса на едрата шарка е едно от престъпленията на човечеството.
102
6
 
14
 
! Отговори
невинни в калта преди 3 години
Мангъров има частна болница, частниците точат милиони от касата.
101
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10% от всичко казано може да се приеме за правилно. Ако той се беше разболял или негов близък, нямаше да говори така. Това което говори е лицемерно и крайно егоистично. Сигурно и смъртните случи са защото повече тестове се правят.
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цифри не се сравняват. Нямам минава вяра на неграмотници, които не знаят разликата между цифра и число.
99
5
 
2
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Много ми е сложно - сега е лесно де, като кажат че някой с инсулт е умрял от Коронавирус е ясано, но когато някой с инсулт и без Коонавирус умре знам че това не е възможно и не знам от какво.
98
5
 
14
 
! Отговори
Peter преди 3 години
Мангъров да отива без предпазни средства при болни от Ковид и да даде личен пример като го изкара COVID-19...нали всички ще го изкараме, няма от какво да се страхува....
97
4
 
5
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Наздраве и мерси - но никой не обяснява от какво са умирали стоте хилки досега. Явно не е от диабет, инфаркт, инсулт, рак и т.н., а някаква друга тайна причина - защото това са придружаващи заболявания т.е. не са смъртоносни.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Д: всъщност върнатия самолет е от изток, а не от запад.
95
6
 
11
 
! Отговори
Д преди 3 години
Мангъров да върне отменения чартърен полет западняците да не са глупави а
94
9
 
11
 
! Отговори
Каче Бико преди 3 години
Нещо не става ясно къде е "страшното" В Италия напълниха плажовете и плюха на вируса. В САЩ "вирусоносителите" правят шествия, бият се с полицията и трошат коли. Същото е и в Англия.
93
1
 
6
 
! Отговори
До !06 преди 3 години
,,Докато не почнах даползвам интернет,не знаех че на света има толкова ***.и"-Станислав Лем. Колко е прав !!! Но когато някой е действително Т.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено!!!