Доц. Мангъров: Броят на "истински болните" е изключително малък

Той препоръча да не се дават антибиотици на пациенти с COVID-19
23 юни 2020 14:44, Нели Христова
162
Доц. Мангъров: Броят на "истински болните" е изключително малък
Снимка: БГНЕС

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров отхвърля възможността да се дават антибиотици на пациенти, които нямат тежки симптоми. Такива хора трябва да бъдат наблюдавани, да спазват щадящ режим и да изчакват да премине неразположението им.

Доцентът от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина коментира установения втори пик на пандемията. Връщането на предпазните маски в затворени помещения във връзка с увеличения брой заразени с коронавируса доц. Мангъров определи като ненужно.

"Ако някой вярва, че с такива мерки може да се овладее такава въздушно-капкова инфекция, много се лъже."

"Макар и нов, този вирус трябва да премине през света. Не можем да го избегнем. Когато се среща с повече хора, неговата вирулентност намалява, както става с всяка друга подобна вирусна инфекция - при свински, испански и какъвто и да е друг грип.

Вирусът не е способен да остане да живее между хората. В този смисъл не трябва да се страхуваме", препоръча Мангъров пред БНТ.

Той защити своята позиция, че при налични антитела се образува клетъчен имунитет, който в бъдеще ни предпазва от тежко боледуване при нова среща с вируса.

Растящият брой заразени през последните дни лекарят обясни с увеличения брой направен тестове. Мангъров сравни цифрите от май и юни и отбеляза, че през юни те са били 3.5% при 3,1% през май. Подчерта също, че винаги когато се правят такива сравнения те трябва да бъдат в проценти или в промили.

Относно състоянието на заразените доц. Мангъров е категоричен: Много малък брой от тях са "истински болни". Те, по думите му, трябва да бъдат в болниците, тези с лека симптоматика да останат вкъщи, а всички останали да водят нормален живот при спазване на хигиенните изисквания.

Само 13-15 души в момента са в интензивни отделения, посочи лекарят. И отново настоя: Това, което хората трябва да направят, е да продължат да живеят нормално. Колкото по-бързо се отърват от страха, толкова по-добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
13
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен...... Всъщност не Мангъров взема решенията, а твяо прехвален НОЩ, заедно с премиера ти - слънце (който би бил позор във всяка нормална държава.... Решенията ги взима Баце, а по думите на Мангъра той се е вслушал " в гласа на науката, т. е. в неговият глас". Цели 40 минути го слушал със зяпнала уста а на 41 - та рекъл:"Мангъров, много си убедителен, ако бях една жена щях да ти пусна!". Толкова за манталитета на Мангъра и за взимача на решения.
71
3
 
10
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Такъв голям панаир за 20 човека.Е по-тъпо нещо не бяха измисляли.
70
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.ъп но упорит. едно баба си знае едно си бае. СЗО вече няколко пъти каза че имунитет ако въобще се образува трае 2-3 месеца. Доцент, голяма работа, пък не чете международната литература по собствената си специялност.
69
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато прилагахме мерките на генерала два месеца имаше пълна карантина и по 7-8 заразени имаше на ден, което се ядваше . Сега по съвет на Мангъров отбутнаха генерала настрани, отпушиха мерките и ето - по 150 заразени на ден, а Мангърчето вика че са малко. Той разбира се иска да стигнем Италия.
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търся някой заразен ,да го цункам. Много трудно се намира казвам ви. Дайте детайли.
67
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болезнено се нуждае от внимание и признание този човек!
66
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразете Мангъров с Covid 19 да проверим колко е убеден в тероиите си
65
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чуждите държави нещо не му повярваха. Вече 2 от тях поставиха България под карантина. Ако го слушаме ще ни затворят гато гето от ***.оти. Ще гледаме Гърция през крив макарон
64
6
 
15
 
! Отговори
Zoro преди 3 години
Броя на заразените бил малък, аланколу затова и боя на смъртните случай е малък. За да постигнем стадния имунитет по бързо, предложи да направим държавно първенство кой ще наплюва най- хубаво другия и да ги постигнат тези 70%.От 7мил. 5 мил. ще се заразят, при 5% смъртност 250 хил. починали, но процента няма да е такъв понеже няма къде да се лекуват толкова много хора. Ненормалния кой ти дава право да разполагат с толкова много човешки живота. За момента гледай да не те докопа.
63
12
 
22
 
! Отговори
Без трибуна за този преди 3 години
Заради този пишман доктор егоцентрик стигнахме до тук с много увеличение на заразата и на починалите, интересно защо Янаки Стоилов е отишъл във ВМА, а не в инфекциозна болница да го лекуват, мънгъров не носи никаква отговорност, на неговата съвест лежат много починали, фелдшера и жена му, къмпингаря, дори и сина на бореца Щерев, заради него лекарите в скафандри изнемогват, пълен егоист и хахавелник
62
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Международната комисия за мерки итеглилки е промоторала нова величина за простотия - 1 Мангър. Но това е много голяма величина . За нормалите хора се ползва 1 миниМангър.
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинТи какво очакваш??Хората да умират по улицата, като при чумата ли?В края на краищата, това е грип. Може да си заразоносител и без да имаш симптоми.Което за теб не е проблем, но за друг може да се окаже много голям проблем.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селската седянка отново се е събрала- 5 човека. Не се изморявайте с писане, никой не ви чете. Събирайте сили, че може да ви удари някой невидим враг.
59
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Съчко дръта недодялана - Спри да плямпаш глОпости !!! Заради теб 41г мъж Почина !!! ,защото вместо да се лекува отишъл на море .
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме го да даде пример. Ако е мъжкар и вярва в думите си да отите да се целуне с някой много болен и да се зарази. За да ни покаже на нас страхливците колко храбро ще се държи той докато боледува и недайси боже умира.
57
3
 
6
 
! Отговори
До 56 Славянин преди 3 години
Няма да намериш много болни сега защото повечето от българите живеят в блокове, където има много свободни апартаменти. Да не говорим как е по провинцията. Дистанцирането си го имаше и от преди защото България стана от 9 милиона на 6 милиона. Това ни помогна много, но не значи, че е свършило.Ако имунната ти система е слаба КОВИД-19 води да респираторни болести, които се усложняват много бързо. Ако имаш адекватна помощ си оставаш с пневмония, ако не си заминаваш.
56
5
 
14
 
! Отговори
Германия преди 3 години
Ако има 13-14 тежко болни в момента, то аджеба защо за последното денонощие са починали 8 човека?
55
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само този ли не разбра, че не се образува дългосрочен имунитет срещу този вирус?
54
3
 
11
 
! Отговори
Джангъров преди 3 години
Да се пази да не го хване, че като го гледаш най-малкото с водчица злоупотребява. Суха съчка, да не дава Господ.
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно гадно е да заразите други хора, които да се разболеят наистина...Мангъров спестява много детайли и последствия при заразяване.... Карантина 1 месец, изчистване, контакти които също се поставят под карантина, негативна статистика която може да ограничи пътуване в чужбина и др.