Няма втора вълна на вируса, а пропуски в мерките

Вирусът е сред нас и продължава да се предава между хората
23 юни 2020 22:14,
17

Броят на заразени с COVID-19 продължава да расте. 8 души са починали и 79 са заразени с коронавирус за последното денонощие.

Вирусът си носи короната и ще я носи още дълго време. Не е втора вълна това, което наблюдаваме, а е пропуск в противоепидемичните мерки - където не се спазват тези мерки, могат да се очакват такива случаи. Няма нещо специално, което да се е променило във вируса, не е станал по-агресивен. Няма нужда да търсим причините в него, а трябва да ги търсим в себе си.

Това заяви за "Денят ON AIR" зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Според нея вирусът е сред нас и продължава да се предава между хората.

"Единственото, което ще реши въпроса е дистанцията между хората. Нека да са на поне 2 метра разстояние, нека да бъдат на открито, а не на закрито да правят събирания - спортни, политически, здравни, религиозни", отбеляза зам.-директорът на НЦЗПБ за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ причината не е във вируса, а в нас.

"Напротив, вирусът малко по малко намалява силата си", добави проф. Христова. Според нея не би могло да се предвиди при кого заболяването ще протече по-тежко.

"Кортикостероидите имат голямо бъдеще. Те има противовъзпалителна функция и освен това стабилизират стената на клетките, от които се отделят тези химически активни вещества. Навреме приложен, преди цитокиновата буря, кортикостероидът може да стабилизира клетката, да спаси животи", обясни проф. Христова.

"Антитела се развиват, но техният полуживот, тяхното ниво в кръвта, понякога за кратък период от време се открива. При вирусите, като вътреклетъчни патогени, е усилен клетъчният имунен отговор. Тоест, не антителата, които само да ги неутрализират, а и клетките, които да ги погълнат и неутрализират. Имаме пъстър спектър на имунен отговор", обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пикове чакахме ,то вълни ,повод да продължат изванаредното положение ,герб се дънят всеки ден,и искат да ни затворят и глобяват ,накажат защото всички плюят по Борисов за последните случеи
11
0
 
9
 
! Отговори
Не бе преди 3 години
Пропуските не са в мерките, а в съзнанието на голяма част от хората !
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но класик беше оня рейнджър от Карлово в началото, дето зорлем набута майка си в лапите на докторите ...
9
4
 
6
 
! Отговори
Сата Н преди 3 години
Няма начин, на Боко му трябват милиардите от ЕС, но нали пустата му *** уста провали схемата - сега ще трябва още много да се стараем...
8
5
 
6
 
! Отговори
Сата Н преди 3 години
Общо взето, властта разиграва ромската карта - уж откриват някви носители по махалите, пускат някви фалшиви тестчета и затварят по някой ромски квартал. За жертви си хващат някой човечец, който така или иначе си отива, к го пишат коронавирусен. Или някой умрял от шубе балък, който като кихне два пъти и отива и се предава да го "спасяват". Така го спасяват, че след два дни го интубират и след още два го изкарват с краката напред :)))
7
1
 
0
 
! Отговори
сравнение преди 3 години
Ако не предявявам претенции за обслужване на егото си ,за някои ще съм "смотан" ,за други ...и т.н.Още преди този грип кой ще те изчака на касата -не ,духа ти във врата .Май изобщо не сме се научили да живеем "за едно" Не живеене в "едно"! Живот ЗА едно. Доказано е ,че 7 метра са достатъчни за невербално влияние .Тук в града ?! Какви 7 метра? "Отивай в гората" ще ми кажат. Още не мога . Защото имам нещо да кажа да споделя и заради урока... Да си учим уроците . За което сме и тук . Всички .
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй, много специалист, много нещо сме имали бе.... колко само народ се извъртоли по тв студиата да ръси експертиза... То не бяха епидемиолози, вирусолози, пулмолози, от доцент и професор нагоре. Всеки Божи ден... Колко ли щеше да бъде интересно, вместо да обикаля телевизиите, тази армия от специалисти да запретне ръкави и да започне да РАБОТИ това, което ни убеждава, че го разбира.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5.Покрай мен пък минават поне 2хил всякакви хора всеки ден.Жив и здрав съм.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо взето с парцалени маски и 2м дистанция борим вируса три месеца. Граници отворени в най важния момент. Кой идва къде отива после търсим т. нар контактни лица. Скръндзихме се за тестове. За капак отворихме кръчми, хотели бардаци, мачове, кина. Чакаме и англичани да ни гостуват. Пълна анархия. Тъй ще я караме до 2050
3
2
 
15
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
А къде беше точно първата вълна, че нещо не разбрах?!??
2
1
 
12
 
! Отговори
хм, преди 3 години
уж нищо не знаехте за тоя вирус, уж беше чисто нов и затова такива мерки, щото нищо не се знаело... а пък се скъсват всякви "компетенти" да разсъждават и леят акъл... Спрете се вече, нямате ли си друга работа?!
1
4
 
1
 
! Отговори
Фамилиарничим преди 3 години
Обръщението към жена е "професорке".