Загубите в цветарския сектор ще са над 10 млн. лева

От бранша: ДДС в растениевъдството да се намали до 9%
23 юни 2020 18:53, Анисия Иванова
9
Загубите в цветарския сектор ще са над 10 млн. лева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

За разлика от другите страни в Европейския съюз ДДС в сектора на растениевъдството остава висок. Поставени сме в различна конкурентна среда. Ето защо ще работим за намаляване на ДДС в сектора до 9%, колкото е в Гърция. Това каза Татяна Бояджиева, председател на Асоциация на производителите на декоративни растения в България, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Секторът на цветята и живите растения е един от най-силно засегнатите от коронакризата, като претърпя огромни финансови загуби и все още не може да се възстанови. Общо в ЕС загубите се оценяват на над 4 млрд. евро", обясни гостът.

Бояджиева добави, че ситуацията е много стресова, защото пролетният сезон е пиков за тяхната продукция.

"Ние произвеждаме основно за пролетта – за Цветница и Великден, а точно тогава бяха в сила ограничителните мерки срещу коронавируса. Това се отрази много зле на бизнеса ни и растения, които произведохме за този период, трябваше да бъдат изхвърлени и унищожени. Загубите трудно могат да се възстановят", смята Бояджиева.

Тя коментира, че в сектора на декоративните растения у нас загубите са вероятно за над 2 млн. лева. "Ако се добавят загубите в цветарския сектор, вероятно те ще са за над 10 млн. лева", допълни гостът.

"За съжаление, трябва да се очакват фалити, тъй като няма мерки в подкрепа на сектора. Оставени сме сами да се справяме със ситуацията", каза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Ба преди 3 години
Да се закрие производството на *** цвят! Това са похабени ресурси на Земята, за нещо мимолетно, което за ден-два отива в кофата!
4
1
 
15
 
! Отговори
Млад меринджей преди 3 години
Справедливо ще е ако държавата подпомага с например 70 - 80% бизнесите претърпели загуба заради коронавирусната епидемия както е в другите страни.Но не загубата която бизнеса си пресмята "на око" че е загубил а въз основа на печалбата декларирана в данъчното за същия период миналата година .Не може бай Хитряга Бизнесмен да е отчел 2хил. лева печалба за цялата минала година а днес да реве за 10 мил. загуби.
3
1
 
21
 
! Отговори
бяла роза преди 3 години
а дали някога са отчитали 10 милиона печалба та сега ревът за 10 милиона загуба ?!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защото тези с цветята явно не носят много пари на властта като ресторантите баровете и дискотеките за това .Вие сега ли разбрахте че тук в България всичко е само пари дори ака може да продадете майки си т.е Майка България
1
2
 
16
 
! Отговори
фигаро преди 3 години
нереализарини печалби не е загуби ..