Доц. Чорбанов: Повечето хора няма да разберат, че са били заразени

Наблюдаваме нормално развитие на COVID-19, не може да се говори за втора вълна
24 юни 2020 01:00, Ния Христова
43
Доц. Чорбанов: Повечето хора няма да разберат, че са били заразени
Снимка: БГНЕС
"Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може да се говори за втора вълна. Беше наивно да се смята, че ще можем да се предпазим от по-широко разпространение на вируса. Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса". Това каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.
 
Той твърди, че патогенезата е по-различна от това, което се вижда на повърхността:
 
"Един малък процент от хората боледуват сериозно, но огромният брой хора няма и да разберат, че са били заразени. Зад всеки позитивно отчетен човек има поне 100 души, които са прекарали заболяването без симптоми и не са били регистрирани".
 
"Вирусът сега се разпространява там, където държавите бяха първоначално много скрити и затворени и при разхлабване на мерките вирусът започва да се разпространява... Дори плътно затворени в дълъг период от време Италия и Испания, вирусът си се разпространяваше в хоризонталата на семеен принцип и няма как да бъде спрян.", допълни доц. Чорбанов. 
 
Доц. Чорбанов е на мнение, че по-слабото разпространение в началото е било не само заради мерките, а и заради по-малкото носители на вируса у нас. 
 
"Човек трябва да е отговорен, но не и параноично настроен... Продължаването на мерките няма да доведе до нищо добро... Ще има синусоидни пулсации - ще има дни с повече бройки хора и такива с по-малко. Не смятам, че ще се стигне до крайно голяма вълна. Има много фактори за това - България е сравнително ниско населена, нямаме места със скупчване на възрастни хора на едно място, но сме водачи в европейската класация по сърдечно-съдови заболяния, което е фактор, способстващ тежкото прекарване на това заболяване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
eddim преди 3 години
Интересното е, че всички експерти в областта на вирусулогията и имунулогията споделят подобна теза. Може би затова в "щаба" няма специалисти от подобен ранг. Те вероятно няма да рискуват авторитета си за да угодят на властта.
32
0
 
2
 
! Отговори
Баси преди 3 години
Тоя бръкна в г..а на параноиците и хипохондриците. Сега ще го обвинят, че е безотговорен.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият адекватно изказващ се. Жалко, че той не води щаба.!
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя ще го направят професор
29
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният безотговорен учен. Май от лабораторията се говори по-лесно отколкото от инфекциозното отделение с коронавирус болни.
28
5
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Всичко вървеше нормално, докато банкянския дементен старец не се изцепи, че е бес 200 приятелите си, които еедовно го черпят и му плащат сметките. Сега пак ще трябва да симулираме тежки епидемии и нещастия, за да замазваме поразиите от мръсната му уста.
27
16
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Поредният специалист в областа, който нищо не разбира - друго си е да си политик или специалист по апандиситите - те разбират най-много.
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черна гора, уж отличници, уж мерки, уж се бяха изчистили, уж 30 дни без новозаразен. И вчера - 11 броя. Та ако някой си мисли, че може да спре вируса е голям фантазьор.
25
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът е реалист и ви казва какво ще стане.А вие го плюете и разправяте какво ви се иска на вас да стане. Ама вирусът не ви пита.
24
15
 
6
 
! Отговори
Чорба преди 3 години
Чорбанов, от момента (първото ти появяване в ефир), в който се появи и размахваше онези сини прашки в ефира на Нова, убеждавайки ни, че стават за маска за лице ти за мен си всичко друго, но не и авторитет. Това че от Институт Пастьор са ви поръчали да инжектирали мишки с тяхна ваксина ви прави едни обикновени подизпълнители на истинските разработчици. Абсолютен срам си ти и институцията, която ти плаща заплата!
23
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
точно този вчера го гледах по бнт 1 заедно с още трима.Не очаквайте от БАН с такъв ***- ръководител да разработят някаква ваксина.Дори ми мина една абсурдна мисъл, какви ли пари им дават за да работят с такъв мангъровец.
22
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде още един експерт лобист на кръчмите от типа това е само едно грипче и няма нищо. като си толкова отворен инжектирай си вируса да те видим аман от доценти по овцете
21
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като видиш какви дълготрайни увреждания може да ти причини безобидното вирусче и ти става ясно че по добре да не го хващаш. Който иска да играе на руска ролетка да ходи по болниците ...
20
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай в 11-милионния Ухан регистрираха 84 хиляди заразени, от тях 4500 души умряха. Неотдавна китайците тестваха всички жители на Ухан и се установи, че едва 100-200 души са носители на антивотела; т.е. са прекарали ковид без никой да забележи. Това показва, че в Ухан едва 0,7 % от населението е било инфектирано с коронавирус и няма съотношение: един болен на 100 заразени. Така е защото в Китай взеха много решителни мерки и пресякоха разпространението на вируса на ранен етап.
19
1
 
31
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Едни не магат да дишат, втори направо умират, а трети - нямало й да разберат. Голяма енигма е тоя вирус...
18
31
 
16
 
! Отговори
Башбрадър преди 3 години
Този да си скъса дипломата ,той нито е доктор,нито математик приказки от 1001нощ ,по неговата логика излиза че официално около 3000 са регистрираните болни и всеки по 100 излизат 300000 да са болните.При около 5%смъртност излиза че трябва да са умрели 15 000 нещо не се връзва.
17
4
 
43
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Затворете гетата !!! Заразата генерира там ! Нека се бунтуват,пратете жандармерията и три месеца да не си показват грозните мутри !!!
16
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ от всички регистрирани заразени са умрели 5 %, в Русия - 1,4 %, а В Южна Корея - 2 %. А в Италия са умрели от всички установени заразени - 14,5 %. Що ли така? Първо трябва да се гледат цифрите, а не да се плямпат глупости
15
3
 
30
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Важното е в ЧЕКМЕДЖЕТО да има постъпления от кюлчета и ?????
14
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ти даде дипломата , бе, доц. Чорбалан-торбаланов. На всеки заболял имало 100 инфектирани - това твърдение от кое авторитено научно изследване се потвърждава? В САЩ с 30 млн теста са установени 2 300 хиляди или 8% инфектирани, В Русия с 18 млн теста са установени 600 000 инфектирани или 3.3 % инфектирани, а Южна Корея с 1 200 000 теста - 13 000 заразени или 1 % заразени. Що ли така? При това в Южна Корея са умрели само 281 души.