Може ли коронавирусът да остане в тялото ни и да се появи отново след години?

Учени твърдят, че вирусът убива, не защото уврежда белите дробове, а мозъка
24 юни 2020 20:30, Нели Христова
82
Може ли коронавирусът да остане в тялото ни и да се появи отново след години?
Снимка: Pixabay

В началото на март шепа пациенти са приети в университетската болница в Страсбург, Франция. Няколко дни по-късно всеки един пациент в интензивното отделение на лечебното заведение е болен от COVID-19. Но не са само проблемите с дишането, които притесняват доктор Джули Хелмс.

"Някои от пациентите бяха изключително превъзбудени и имаха много нервологични проблеми като объркване и делириум. Да, някои пациенти в интензивното отделение са прекалено развълнувани и се нуждаят от успокоителни, но ситуацията, в която попаднахме, изобщо не беше нормална. Беше много плашещо, особено защото много от хората, които лекувахме, бяха млади - главно между 30 и 40-годишни, дори 18-годишни", разказва лекарката пред BBC.

Хелмс и нейните колеги публикуват малко проучване в New England Journal за неврологичните симптоми, причинени от COVID-19. Те варират от когнитивни затруднения до объркване. Всички са признаци на "енцефалопатия" (общият термин за увреждане на мозъка) - тенденция, която изследователите от Ухан забелязват при пациенти с коронавирус през февруари.

Сега, няколко месеца по-късно, над 300 изследвания доказват, че коронавирусът вреди и на мозъка. При някои пациенти неврологичните симптоми са по-леки, като главоболие, загуба на обоняние (анозмия) и усещане за изтръпване (аркопарастезия). Други са с по-тежки увреждания, като афазия (невъзможност за говорене), удари и припадъци. Според тях, около 50% от пациентите диагностицирани със Sars-CoV-2 имат неврологични проблеми.

Степента и тежестта на тези неврологични проблеми до голяма степен остава непозната, тъй като много от лекарите могат и да не забележат симптомите или да не ги свържат с COVID-19 заради многото седативи и свързани машини, които и без това могат да предизвикат делириум у пациентите. Това, което допълнително усложнява ситуацията е, че много хора не са тествани за COVID-19, ако нямат кашлица и треска, но изпитват част от другите симптоми на Sars-CoV-2.

"Всъщност, единственият симптом на значителен процент от пациентите с COVID-19 е объркването. Те нямат кашлица или умора. Изправени сме пред вторична пандемия от неврологични заболявания", казва Робърт Стивънс, доцент по анестезиология и медицина за критична грижа в Johns Hopkins Medicine в Балтимор, Мериленд.

Според някои експерти неврологичните ефекти на вируса са косвен резултат или от кислороден глад към мозъка ("щастливата хипоксия", проявена от много пациенти), или от така наречената цитокинова буря. Според Хелмс  неврологичните ефекти са "цитокин-медиирани".

Но други учени не са толкова сигурни в това. Според тях, COVID-19 може да нахлуе директно в мозъка.

"Ако ме бяхте попитали преди месец дали има публикувани доказателства, че Sars-CoV-2 може да премине кръвно-мозъчната бариера, бих ви отговорил с "не", но сега има много доклади, които показват, че това е абсолютно възможно", категоричен е Стивънс.

В Япония лекарите съобщават за случай на 24-годишен мъж, който е намерен в безсъзнание на пода в басейн и в локва от повръщано. Той получава няколко припадъка, докато стигне до болницата, където MRI скенера разкрива остри признаци на вирусен менингит (възпаление на мозъка), а лумбална пункция открива Sars-CoV-2 в неговата цереброспинална течност.

Китайски изследователи също откриват следи от вируса в цереброспиналната течност на 56-годишен пациент, страдащ от тежък енцефалит. Пре преглед на някои от пациент с COVID-19 в Италия, учените откриват вирусни частици в ендотелните клетки, облицоващи кръвоносните съдове на самия мозък. В някои страни като Франция, аутопсиите на пациенти с COVID-19 са силно ограничени (или дори забранени), което прави италианския находка още по-значима.

Според тези учени, вирусът убива пациентите не като уврежда белите дробове и причинява дихателна недостатъчност, а защото уврежда мозъчния ствол - командния център, който гарантира, че продължаваме да дишаме дори и в безсъзнание.

Мозъкът обикновено е защитен от инфекциозни заболявания чрез така наречената "кръвно-мозъчна бариера" - лигавица от специални клетки вътре в капилярите, преминаващи през мозъка и гръбначния мозък. Те блокират микробите и други токсични агенти, които се опитват да заразят мозъка.

Ако Sars-CoV-2 може да премине през тази бариера, това предполага, че вирусът не само може да попадне в ядрото на централната нервна система - той може да остане там, с потенциал да се завърне след години.

Макар и рядко, това поведение не е непознато сред вирусите. Вирусът на варицела Херпес зостер, например, често заразява нервните клетки в гръбначния стълб и по-късно отново се появява в зряла възраст като херпес зостер - приблизително 30% от хората, които са преживели варицела в детството ще развият херпес зостер в някакъв момент от живота си.

Дълготрайни последствия има и вирусът на инфлуенцата, причинил пандемията от Испански грип през 1918 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Макар и рядко, това поведение не е непознато сред вирусите". Добре е че човек понякога се постарава да прочете с разбиране статиите. Но с тази жълто-кафява преса не помагате особено, повярвайте.
62
1
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Пръднята заразява ли?
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВиваСериозна статия, ама друг път. Прочети я пак, ама внимателно. А не само заглавието.
60
0
 
4
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
До Handelима и по опасно от водата това е въздуха който съдържа кислород, демек дето дишаме, тои оксидира и уврежда необратимо клетките и причинява тяхното стареене и смърт.това е най-опасното нещо на планетата за хората...опааа забравих да кажа че без него се умира даже по-бързо за няколко минутие избора си е ваш.....
59
3
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Едно безплатно научно откритие за отворковците, които се чудят как да изцоцат още пари:Най-опасното вещество на Земята е водата. Абсолютно всеки човек, който поне веднъж е пил вода под каквато и да е форма, рано или късно умира!Испанския ви грип ряпа да пасе.
58
1
 
7
 
! Отговори
aaa преди 3 години
Най-вероятно е така. Обаче вредата от цигарите е мнооооого по брутална. Хора на по 40-50 години масово измират заради това, да не говорим за по възрастните. Вредата от алкохола и наркотиците е още по брутална, там жертвите започват от 20-30 годишните. За жертвите на захарта (диабет) няма да обяснявам. Та за какво ми говорите въобще не разбирам!? Хората умират от стотици неща, това е просто сто и първото. Колко хора са умрели от СПИН за миналата година?
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСегашните управници не се избират - купуват си властта.
56
1
 
9
 
! Отговори
до 67 амебата преди 3 години
АМЕБА В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НИКОГО НЕ ИЗБИРА ВЕЧЕ 31 ГОДИНИ ИЗБОРИТЕ СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ И КОПУВАТ НАЙ ВЕЧЕ ИЗБИРАТЕЛИ И ЦЕЛИ КОМИСИИ *** ПАСИ ПАТКИТЕ ЧЕ НЕ СТАВАШ ЗА АНАЛИЗАТОР.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Глупакоо, народите не "случват" на управници а си ги избират!!!Вие сте ПРОСТИ и избиратИ себеподобни алчни селяни.Никой не ви е виновен!!Единствените виновни сте самите вие !!!
54
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Дори когато сме умрели,въпросният вирус ще продължи съществуването си,а стадото човешко ще продължи да блее.
53
1
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Важно е почистването. И вече не е модерно да е с дpoга, а и катастрофите са не ефективни.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От години повтарям на познати и приятели че трябва да сме щстливи защото имахме мире и безгрижен живот а това което идва ще е ужасно.А те ме гледат тъпУ и неразбиращо.Може би сега ще прогледнат леко.П.П. Вируса го нося вече 100 дни и не си е отишъл още. Явно това ще е дълъг процес ако не и доживотен
51
3
 
8
 
! Отговори
абг преди 3 години
Може даже и след хилядолетия. Иначе испанският грип от 1918 год. е заради ваксина, т.е. всички ваксинирани са умрели и нито един неваксиниран не е умрял. Защо мислите сега събираха съдбоносните за човечеството, невероятни 8 милиарда за разработването на ваксина, за да имат всички държави по света равен достъп до "ваксината", разбирай на всички да им я бият наведнъж, защото няма луд на света дето сега да си бие ваксина за свински грип като знае какво стана с ваксинираните преди десетина години.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако все е вероятно стига до едно. Ще срещнеш динозавър- 50:50. Ще срещнеш корона- 50:50...
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България никога не е случвала на добри и отговорни държавници, всичките са били натегачи, влюбени във властта или парите
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля че е редно това да субуди и последните които мислят че вирусчето е безобидно / липсва
47
6
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До 52. Глу.пости, чак пък бедна като африканска държава. Затова ли българите пълнят заведенията и магазините и ходят на почивка, и то в чужбина, по 3-4 пъти годишно. Но завистлив и озлобен червен галошш като теб е нормално да пише такива лъжи.
46
2
 
3
 
! Отговори
Може преди 3 години
За това маски и карантина до живот.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано вируса вече да се е ориентирал към бивши и настоящи членове на БКП, колкото попвече гътне толкова по-добре за България!
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лъжа, всичко е истина за ковид, цифрите са точни, дори носителите на вируса са десетки пъти повече. Но истина е също така, че този вирус е не по-опасен от сезонните грипове.