За над $1,2 трлн. може да са загубите за туризма в света

Най-големите щети са за развиващите се и островните страни
2 юли 2020 21:05, Елка Василева
10
За над $1,2 трлн. може да са загубите за туризма в света
Снимка: архив, БГНЕС

Глобалната туристическа индустрия ще загуби най-малко 1.2 трилиона долара тази година на фона на ограниченията за пътуване и предпазливостта на потребителите по време на пандемията от коронавирус, сочи доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) от сряда, цитиран от Bloomberg. 

Загубите, които се равняват на 1.5% от световната икономика, биха могли да увеличат до 3.3 трилиона долара, ако ударът върху международните пътувания продължи до март 2021 г., като най-големите щети са за развиващите се и островните страни, сочи докладът на базираната в Женева агенция.

Още по темата

Сривът на туризма може да коства на Ямайка 11% от брутния ѝ вътрешен продукт и да намали БВП на Тайланд с 9%, заяви UNCTAD. 

Други горещи точки като Кения, Египет и Малайзия биха могли да загубят повече от 3% от своя БВП, се посочва в доклада. 

Загубените приходи могат да доведат до рязко покачване на безработицата в тези страни, като заплатите могат да спаднат с 12% в Тайланд, 11% в Ямайка и 9% в Хърватия. 

По-богатите страни с по-диверсифицирани икономики като Франция, Гърция, Италия, Португалия, Испания и САЩ също са в състояние да загубят милиарди долари от приходи от туризъм, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я ги сметнете в рубли ве стига с тея долари, нали колхозните при..мати ни казваха че с долара било свършено. Колко рубли или юани е това?:D :D :D :D :D :D :D :D
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен не е загуба.И само това има значение.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загубите на туризма са печалба на природата и планетата.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризъмът се оказа едно недоносче. В криза може да разберете които са важните сектори от икономиката защото те не могат да спрат работа.
4
1
 
4
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
Само пари са ви в главите смотани !
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да идеш някъде, да ти севрвират огризките от предишния ден, да те псуват на излизане тихомълком, да ти дерат дииирника за дървении и найлонови чадърчета на 10 години, да ти дерат кожата за спане в пет звездни хотели с две избягали звездички, да ти се дуят напомпани химици от ляво и от дясно, щот са мислят за много корави - туй не е туризъм, а перколизъм. Не ходя на такива събития, за да не залепя на някой некролога на близкия стълб и близките му да го оплакват...
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми пука за туризма. Това туризъм ли беше досега? Да ти дерат кожата от гърба.
1
5
 
6
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Другаре, Капитализъмът е Мъртъв, БиоОръжието ни Работи!!