Настоящият щам на коронавирус е три пъти по-заразен от първия в Китай

Той обаче не е по-тежък, показва ново проучване
3 юли 2020 21:00, Петя Славова
95
Настоящият щам на коронавирус е три пъти по-заразен от първия в Китай
Снимка: БГНЕС

Настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай, показва ново проучване. Новият щам обаче не е по-тежък. Проучването е публикувано в научното списание "Cell", съобщава "Дойче веле".

Резултатите от лабораторните изследвания сочат, че настоящата мутация е по-преносима между хората, отколкото предишното проявление на вируса.

Още по темата

“Данните показват, че има единична мутация, която всъщност кара вируса да се репликира по-добре и е с по-висока степен на предаване”, каза най-добрият американски специалист по инфекциозни болести Антъни Фаучи пред Американската медицинска асоциация.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета „Дюк“ в Северна Каролина си партнират с изследователска група в Шефилд, Великобритания. Учените открили, че настоящият вариант на вируса – D614G – има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки.

Изследователският екип провел допълнителни експерименти, анализирайки данни за 999 британски пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им.

Междувременно лабораторните експерименти показали, че вариантът е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако вируса стане още по-смъртоносен и краварите вземат и умрат яко, кой ще ни направи самолетите и ще ни ги достави ?
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига бе, и как го изчислихте че е 3 пъти? Аз пък мисля че 3 пъти по-малко заразен, защото след отпадане на мерките няма никакъв бум в разпространението, а българина е един от най-невнимателните по спазване на каквито е да мерки. Маски не се носят, дезинфкциите които се правят са за замазване на очите. Минава един байо с една пръскачка която има само вода и се прави че дезинфекцира.
37
2
 
24
 
! Отговори
Генчо преди 3 години
Това значи едно нещо - рано или късно всички ще го изкараме, колкото и да се крием или да ни карантинират! Тези дето са на много високо ниво и определят играта им е било ясно от начало. Въпроса е защо бутнаха световната икономика?
36
4
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Писна ми да ме лъжат с щамове, пандемии и епидемии измислени... много скоро народа ще е по улиците и сегашните лъжци ще бъдат наказани и то много яко...
35
0
 
4
 
! Отговори
Камбаните звънят преди 3 години
Мирише на тамян,А в олтара Попът е пиян...(Да ме прости Се. Синод)
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми дреме. Към края на ноември мазето ми е пълно с около 500 буркана - компоти, туршии, лютеници и прочее, отделно три фризера с месо и зеленчуци, отделно праз лук, кромид, ябълки, круши и подобни. Отделно от това поддържам по 2 чувала брашно и 2 с пшеница /общо около 200кг./. Горе-долу за 6 месеца оцеляване. За картечница в задния двор не коментирам, защото я нямам, може би. Сятам да оцелея, а вие, софианци? Апропо, имам си и бунар.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30, може и да е вярно това което си писал, защото и аз бях със запушен нос и с невъзможност да дишам декември 2016 година.Не можах да спя цяла нощ ,но гледах да не тревожа жена ми която сладко спеше.Преминах ноща в другата стая без да мога да мигна цяла вечер.Човека е особенно създание, което може да премине много изпитания.Господ ни е дал много жизнена сила и възможности, но трябва да ги използваме само градивно.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧовекНищо подобно не пише за това, че този щам е по-малко опасен...
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров трябва да питаме за по-сигурно. Той знае повече от всички учени (събрани заедно) и, коити са запознати с проблема и материята....
30
10
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
иначе:-Изпадам в умиление като чета,че краварите са "измислили" тоя вирус!..Абе .."хора",този "щам" дойде с микрометеорити през 2015-та!И НЕ е нито първия,нито последния,който реейки се в Космоса,достига до нас!!!!Просто той падна като "Манна небесна" за ТОТАЛНО ОБЪРКАНИТЕ СЪЩЕСТВА,забъркали ТЕЖКИТЕ ПРОБЛЕМИ на "НСР"!!!Ще ви БРЪЧКАТ с него,докато не измислят некакъв начин да се измъкнат от ситуацията,породена от техните МЕРАЦИ!!!.."ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ"!!
29
7
 
3
 
! Отговори
Активен Борец преди 3 години
срещу Китайска БелоДробна ЧумоПроказа Уханска Смърт.Добър Вечер, Уханци! Мутация D614G е не 3, а 5 до 8 пъти по-заразна - това е СуперВируса и вече е Тук!
28
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
е,хорошо!..Но май требеше да уточнат,че не "три пъти е по-заразен " от стария,а..3.14 пъти...И не "шест"..-А цели 7.62 пъти "по-опасен"..../къде е аритметика да ни светне с числата?/..
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко! Скоро краварите ще пуснат някое ново по-опасно щамче, за да го тестват сред овцете и животните. Тази хамериканска био мечта не е от вчера, а от години. Между-другото, ко стана с бацилчето дет изяде разлива в Мексиканския залив? Няма да се учудя, таз коронка, да се окаже, че му е някаква далечна братчедка!
26
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Защитата на всеки е в неговите ръце.Има *** и ефикасен метод.Яжте всеки ден...лют червен пипер от района на Куртово Конаре,на закуска,обяд и вечеря,кат го слагате за...подправка на супи,таратор,пържени тиквички,имамбаялда,боб яхния,зеле на фурна,мусака,шкембе чорба,свинска ***,пиле яхния по...добруджански(с много лук),сърми всички видове,тас-кебап,кюфтета с бял сос(като сложите пипера,става...червен),гювеч със св. месо на фурна и още десетина манджи по избор.Не се шегувам,изпробвано е от мен!
25
8
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Не можете повече от това да уплашите хората. Видяхме всички, че няма нищо.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една сентенция че "това което не те убива, те прави по силен".Но при 10 милиона заразени и половин милион починали, става ясно че цената на този "буфер" е много висока!Кой или кои печелят от това?
23
1
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Къде прочете че съм казал че е държал??? Такова нещо не съм казал!А ти какъв колега си, докторите не висят по форумите! Тука всеки всичко може да напише!
22
2
 
5
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 3 години
Ново 20...Вчера откриха нов "МНОГО СМЪРТОНОСЕН" щам на свински грип,Днес откриха нов "МНОГО ПО-ЗАРАЗЕН" щам на Кови...Аре нема нужда... има много по-смъртоносни болести, за които не казвате гък. То по вашата логика, ако излезете и почнете така да броите починали при катастрофи, тре забраним колите, брато.. сезонния грип има почти същия брой жертви, ама не е измряло човечеството сЕкаш?!Стига с тия глупости, плс...
21
1
 
8
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Преминавайки от човек на човек вируса се променя, от животински или изкуствено създаден в лаборатория се превръща в човешки и се асимилира. След време ще стане като грип или настинка. Но все още е много опасен. Колкото повече се пазим и по този начин се заразят по малко хора ще мутира по бавно и ще продължава да бъде опасен. Ако се заразят много хора ще се промени и ще преминава по леко. Не заради "стадия имунитет" както обяснява Доцент Мангъров а заради грешките при репликациите.
20
6
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Поканете пак в някоя медия психопата Джангър сега и да си каже тежкото мнение, така ли е аджеба или лъжат проклетите американци и британци.