Пациенти крият симптоми на COVID-19, спешните медици - в риск

Болни с коронавирус лъжат, че имат проблеми със сърцето, с кръвното
136
Пациенти крият симптоми на COVID-19, спешните медици - в риск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Статистическите данни, които ни заливат от рано, като че ли започва да омаловажава болестта и загубата на живот, смята говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.

"Имам лични опасения, че тази статистика ще си остане само статистика и хората започват да не прозират, че зад всяка една цифра стои човешка съдба", коментира тя пред БНТ.

Още по темата

Сунгарска разказа, че всеки ден се извозват хора, които са с положителни тестове или хора, които имат съмнение, че са заразени. Увеличили са се и ПТП произшествията.

"Когато става въпрос за COVID където и да е в София, екипът се връща в централата, облича се в защитни облекла и след това отива на адреса, взима пациента и го откарва в болницата, оттам се връща пак в централата, обеззаразява се, както и линейката, което отнема около 45 минути до час. При нашия тежък кадрови дефицит това е огромно предизвикателство", разказа Сунгарска.

"Някои хора не ни дават точна информация, те казват, че имат проблеми със сърцето, с кръвното, имат болки в гърдите, а като отиде екипът на място необезопасен, той се сблъсква със симптомите на коронавирус - температура, втрисане и т.н", допълни тя. И призова хората да бъдат максимално прецизни, за да могат да защитават екипите и те да не стават заразоносители.

Говорителят на Спешна помощ разказа и за своя колега, починал в борбата със заразата. "Няколко дни лежи вкъщи, след това го транспортират с линейка до болницата, там също е около седмица, в сряда са го интубирали и в петък сутринта той си отиде. Вчера излезе поредната гавра с починал по време на изпълнение на служебния си дълг медик. Това беше някакъв пасквил, написан от името на неговото семейство, че той е починал от рак и че това е било очаквано. Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която може да се направи".

Тя обясни, че подобни неща са излезли и когато д-р Нели Пандова е починала. "Не мога да си обясня защо е този отпор. Колегите ми са потресени и коментарът, който се налага от вчера сред тях, е че всичко се плаща на този свят и вярват във възмездието", допълни Сунгарска.

Около седмица преди да развие симптоматиката, починалият 49-годишен лекар от столичната спешна помощ е возил пациент в много тежко състояние и се е наложило да извърши пълен обем реанимационни действия, но той не е правил обдишване уста в уста", заяви говорителят на Спешната помощ.

И допълни: "Това беше едно момче, което сега на 26-и щеше да навърши 50 години, юбилей, планираше как да го празнува. За съжаление не можа да ги навърши. Тренираше, поддържаше се, ходеше на фитнес, беше високо, мощно момче. Всички сме потресени от неговата загуба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало що се праите на луди а покрай вас и нас. Тези 200 000 дето се прибраха от италия франция и испания къде си мислите че са отишли. На Марс ли. Не те са сред нас и заразяват поголовно. Докато Пулявия и оня МуФтафчииски викаха пред мисиеките. Нема курона нема курона през летищата влезнаха стотици хиляди прокажени. Случайно ли всеки ден излизат заразени. Знаете ли колко са безсимптоми но сеят заразата. Целият щаб начело с Оня с Пачките и Кюлчетата Злато са за доживотен затвор. .
52
5
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Най лошото е -че вече лекарите не искат да работят от страх -та това е най лошото- отиваш за нещо друго -а ТЕ бягат като ощипани моми от някой младеж ))) Нормално е да ги е страх -и Те са хора,,,
51
1
 
9
 
! Отговори
до Истукан преди 3 години
" Голям залък хапни, голяма дума не казвай".Човек от съдбата си неможе да избяга.Умната.....
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64И като не вярвате какво? Правителството ви оставя на самотек. Ако се пазите, пазите. Ако не, не. Даже ще са доволни ако не вярвате. Така барове и туризъм ще работят, а те това искат. Та ходите им по гайдата всъщност
49
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най лошото е като се разболееш от настинка грип, никой не ще да те прегледа. Може да си развиеш пневмония, личните се държат като невметяеми, за какво е всичко това. Прощавайте, но недоверието е все по голямо. Че е починал трагедия
48
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви вярваме!!!
47
4
 
19
 
! Отговори
Да питам преди 3 години
Само от Коронавирус ли се вдига температура,появява се кашлица ,втрисане?Детето ми поне 5-6 пъти в годината е с тези симптоми,майка ми също.Трябва да си стоят в къщи без лечение ли?
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До САМО ФАКТИ!България е сред страните, в които се правят най-малко тестове
45
17
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Мен защо не ме хваща коронавируси и други грипове? На годините на Григор Димитров съм, не ям месо повече от 20 години, не пуша, храня се здравословно и не боледувам от грипове никога.
44
1
 
5
 
! Отговори
Възмут преди 3 години
Остава едно малко момченце да сложите болно от ковид и ще се хвърля ей от там.
43
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До Софа--Нещо си се объркал бе пич--тук сме десетина пенсионера (все още без пенсии) и Ти ни предлагаш агнешко печено?? Ние вече сме на постно)хахахахаха
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да оздравеете бързо от какъвто и да е вирус трябва да пиите много вода, чай. Да ядене плодове и зеленчуци - лук, чесън, лимони и тн. Малко ракия. Колкото повече течности поемате толкова по-бързо ще оздравеете.Казвам го от личен опит.Аз като ме хване грип така го лекувам и не пия антибоиотици.
41
1
 
21
 
! Отговори
Грипав преди 3 години
Чакайте да дойде сезонния грип, че да видите как ще скочат случаите :))Ще скочат и случаите на директори на болници с вили за милиони и наследствени бентлита :)))))
40
1
 
7
 
! Отговори
Велможа преди 3 години
Търся трима на брой слуги да ми слугуват на минимална заплата, всички заинтересовани да оставят координати.Ще има и бонус кисело млеко на обед!!!
39
3
 
18
 
! Отговори
САМО ФАКТИ! преди 3 години
Удвоили са тестовете, че даже са ги поутроили... нормално да има повишение.. това ми беше ясно, че го мислят още когато започнаха да ни предупреждават за "втора смъртоносна вълна" в края на юни... Да, ама мен не можете да ме излъжете. И в момента доверието ми в държавата е под нулата!
38
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
аз вече ме е страх да не се раболея от някоя настинка- направо не знам къде ще се крия,,,
37
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако теста ви е положителен молим да останете в болницата дори да нямате симптоми понеже ще получим по кринична пътека 1200 лева
36
3
 
8
 
! Отговори
Мисирка На Мисирките преди 3 години
ДА обобщим годината! И така!Вие сте ***, лъжци, прости, мързеливи, недисциплинирани, неблагодарни и т.н.Лек ден!
35
5
 
23
 
! Отговори
Кгохожохо преди 3 години
Значи всеки който има температура и го втриса е с коронавирус?!?!? Че го и извозват! Много лошо започва да мирише тази работа!
34
4
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Вирусът убива болните слабите кекавите- Ако влезе в един здрав организъм -Той просто си заминава- Това е много страннен вирус- Ще трябват поне 2 години за да се разбере що за Вирус е това- И ако това е човешко творение или човешка грешка -ТО Държавата която го е разработила Трябва да си понесе цялата отговорност пред Света -включая и Репарации!!