Пациенти крият симптоми на COVID-19, спешните медици - в риск

Болни с коронавирус лъжат, че имат проблеми със сърцето, с кръвното
136
Пациенти крият симптоми на COVID-19, спешните медици - в риск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Статистическите данни, които ни заливат от рано, като че ли започва да омаловажава болестта и загубата на живот, смята говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.

"Имам лични опасения, че тази статистика ще си остане само статистика и хората започват да не прозират, че зад всяка една цифра стои човешка съдба", коментира тя пред БНТ.

Още по темата

Сунгарска разказа, че всеки ден се извозват хора, които са с положителни тестове или хора, които имат съмнение, че са заразени. Увеличили са се и ПТП произшествията.

"Когато става въпрос за COVID където и да е в София, екипът се връща в централата, облича се в защитни облекла и след това отива на адреса, взима пациента и го откарва в болницата, оттам се връща пак в централата, обеззаразява се, както и линейката, което отнема около 45 минути до час. При нашия тежък кадрови дефицит това е огромно предизвикателство", разказа Сунгарска.

"Някои хора не ни дават точна информация, те казват, че имат проблеми със сърцето, с кръвното, имат болки в гърдите, а като отиде екипът на място необезопасен, той се сблъсква със симптомите на коронавирус - температура, втрисане и т.н", допълни тя. И призова хората да бъдат максимално прецизни, за да могат да защитават екипите и те да не стават заразоносители.

Говорителят на Спешна помощ разказа и за своя колега, починал в борбата със заразата. "Няколко дни лежи вкъщи, след това го транспортират с линейка до болницата, там също е около седмица, в сряда са го интубирали и в петък сутринта той си отиде. Вчера излезе поредната гавра с починал по време на изпълнение на служебния си дълг медик. Това беше някакъв пасквил, написан от името на неговото семейство, че той е починал от рак и че това е било очаквано. Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която може да се направи".

Тя обясни, че подобни неща са излезли и когато д-р Нели Пандова е починала. "Не мога да си обясня защо е този отпор. Колегите ми са потресени и коментарът, който се налага от вчера сред тях, е че всичко се плаща на този свят и вярват във възмездието", допълни Сунгарска.

Около седмица преди да развие симптоматиката, починалият 49-годишен лекар от столичната спешна помощ е возил пациент в много тежко състояние и се е наложило да извърши пълен обем реанимационни действия, но той не е правил обдишване уста в уста", заяви говорителят на Спешната помощ.

И допълни: "Това беше едно момче, което сега на 26-и щеше да навърши 50 години, юбилей, планираше как да го празнува. За съжаление не можа да ги навърши. Тренираше, поддържаше се, ходеше на фитнес, беше високо, мощно момче. Всички сме потресени от неговата загуба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
14
 
! Отговори
Yxycycycy преди 3 години
Значи излиза , че роднините са си измислили, че е починал от рак?!?!? И смятайте пумпали, щом един медик го е страх да отиде на лекар за какво говорим!
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако почнат да дадават луканка и уски на всеки болен ще оздравее набързо и ще изкара и цяла година под карантина - ще каже да го пишат че още не е оздравял.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът не засяга децата, ако тестват децата ще се окаже, че почти всяко дете е заразено, но вируса не може да се развие, след два дни вече няма вирус, после пак може да има. Децата масово разнасят вируса навсякъде.
30
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата рихна, кризата е необратима и няма нищо общо с вируса. Това е един обикновен сезонен грип, и всичко се раздуха за да не протестират хората и да се държат под контрол.
29
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бразилия където не взимат никакви мерки цифрите са същите както в страните в Европа където взимат мерки. а дори смъртността в Бразилия е по ниска от някои европейски страни.
28
1
 
19
 
! Отговори
Идиот преди 3 години
До Ф.С.В.само пенсионерите ли кихат и кашлят? А малките "рожбички", които препускат из супермаркетите, пипат навсякъде и подсмърчат под одобретелния поглед на маминка, която стиска мобилното устройство до муцуната си, сякаш животът й зависи от нето?! За тях - нещо да кажете?
27
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В света всеки ден умират хора, и от тях има и много със хрема, защо тях не ги пошат починали от хрема?
26
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В света няма нито един смъртен случай от ковид-19 досега, всичко са спекулации. СЗО забрани аутопсиите на починали заразени от ковид-19 а само така може да се установи причината за смъртта. Всички починали са със ковит-19, а не от ковид-19.
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиките са съсипани отдавна, вирусът се използва като извинение.
24
16
 
11
 
! Отговори
ковид 19 преди 3 години
Вирусът се кара като лека настинка от повечето хора, а дори и без симптоми. А смъртността е много по ниска от обикновения вирус. Лекарите пишат всеки болен от ковид-19 да приберат парите, а болниците са празни.
23
6
 
10
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Жалко, че не се умира от тъпотия, че да се прочисти малко света от вас!
22
9
 
12
 
! Отговори
Хора, осъзнайте се!! преди 3 години
Не говорете и разпостранявайте глупости за К19! Ако е толкова безобиден и тривиален, както ви се иска, дали по целия свят ще си съсипват икономиките и ще налагат рестрикции за да ни се доказват на нас кокло е измислен Ковита? Дали на някой му пука в Бг ще мрем или не, или ще харчим едни пари или не? ИСТиНСКИ ПОДОЗИРАМ, ЧЕ ИМА МНОГО НЕЧИСТОПЛЪТНА ДУХОМ Г***Д, КОЯТО ПРАВИ СМЕТКА НА ТЕЗИ ПАРИ, ЛЕШОЯДИ РАДВАЩИ СЕ НА СМЪРТА И БОЛКАТА НА ХОРАТА, НО ЕДВА ЛИ СА ЛЕКУВАЩИТЕ НИ И УПРАВНИЦИТЕ НИ,А ДРеБНИТЕ, Г
21
4
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
*** проста и смотана! Да беше завършил нещо кадърно, а не да си селския пияница, който само дава коментари!
20
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брех да му се невиди- значи всеки който вдигне температура то той обезателно е заразен от вируса????То бива идиотииия!И това го казва говорител на спешна помощ! Нямам думи!
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МНЕНИЕ 2 3 реда , а само глупости си написал . Рекорд . Няма логика болници да плащат по 1800лв за ковид-болен или починл , при условие , че ЗК им плаща 680 лв . Като платят за 50 човека примерно, после как ще ги оправдаят тези пари - 90 000 лв.Роднините си поемат разходите по погребенията . Ако е непотърсен човек , тогава си има други процедури , независимо от каква диагноза е починал Та , наистина ли си вярваш в тези безумия , които пишеш
18
12
 
23
 
! Отговори
Защооо? преди 3 години
Светла му памет на медика! Само да попитам: защо не го закара спешната помощ на Мангъра за да си опресни теориите и лечителските знания? Защо той не е на първа линия като експерт по вируси, а се муши по тв и плещи ли, плещи умнотии... Нека покаже на дела как няма пандемия и лекия грип?!? как минава
17
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мен.Софянеца 12 Mоже би е крайно време за разбереш - от вирус не се умира директно . Независимо дали е грип , ебола , хив , корона и т.н . Умира се от от вторичните инфекции , от поразиите които прави по органи
16
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мънгъров трябва да бъде съден за дезинформация, какво значи 30 години стаж. Да покаже статии, приети на запад, в които доказва своя опит
15
3
 
16
 
! Отговори
Просто е преди 3 години
Ако не го бяха интубирали....
14
5
 
31
 
! Отговори
Много ясно преди 3 години
Ще крием и още как. Иначе ще мрем от други болести, щото докато излезе теста никой няма да ни пипне даже с крак, ако ще да умираме пред кабинета на главния лекар. Отделно тестовете си ги плащаме сами.