Кои са опасните митове, които помагат на коронавируса да се разпространява?

Много хора вярват, че щом икономиката е отворена, опасността е отминала
7 юли 2020 21:20, Нели Христова
64
Кои са опасните митове, които помагат на коронавируса да се разпространява?
Снимка: БГНЕС

Целият свят разхлаби мерките срещу коронавируса, но както се и очакваше, болестта се появи отново. В САЩ случаите продължават да растат, Испания се принуди отново да затвори някои региони, в Германия и Австрия огнища се появяваха в големи кланници. Броят на заразените и в България расте. Но на какво се дължи това?

Ето някои от митовете, в които хората вярват и заради които спират да се пазят от COVID-19.

 

"Ако икономиката е отворена, то ситуацията с вируса се подобрява?"

По думите на Световната здравна организация: "Дори не сме близо до края на пандемията". Едва между 5% и 7% от населението на различните държави се е срещнало с вируса, а това е прекалено малък процент. За да се стигне така нареченият "стаден имунитет", трябва най-малко 70% от обществото вече да има антитела срещу COVID-19. Те трябва или да са прекарали вируса или да са ваксинирани срещу него. Но ваксината също е все още далеч, ако въобще бъде създадена.

Срещу коронавируса няма и лечение, така че единственият начин да ограничим разпространението му е като сами спазваме социалната дистанция и носим маски и поемем отговорност за спирането на предаването му. 

"Аз съм млад и здрав, за това не се притеснявам"

В първите дни на пандемията се твърдеше, че вирусът не засяга тежко младите хора. Но през последните месеци новите жертви на вируса са именно поколението Z и Милениумите. Да, процентът на смъртност при тях е нищожен, но много млади хора дълго ще се борят с усложненията, които COVID-19 им нанася.

След като всички мерки се разпуснаха, младите хора започнаха да излизат повече. Така, докато в началото на пандемията в САЩ най-много от заразените са на около 60 години, то сега средната възраст на болните от COVID-19 e между 30 - 40 години. В България, особено след някои абитуриентски балове, също се увеличи броят на младите, заразени с коронавирус.

"Всеки ден ни мерят температурата на работа"

Това не трябва да ни успокоява, че коронавирус няма на работното ни място. Голяма част от заразените прекарват заболяването без симптоми, което означава, че те нямат висока температура и ще преминат незабелязано през проверките на входа на работните ни места, барове и ресторанти.

Всъщност, дори хората, които имат симптоми на COVID-19, често нямат треска.

"Няма нужда да нося маска"

В Тексас, където след падането на част от мерките хората решават, че вече нямат нужда от това да носят маски, случаите на заразени с коронавирус рязко се покачват. За това се наложи да бъде издадена заповед, с която маските станаха задължителни. Близо 20 щата последваха този пример, но в онези, като Аризона и Флорида, където маските не са задължителни, случаите продължават да се увеличават.

Важно е маските да се носят правилно - покривайки както носа, така и устата.

"Процентът на смъртност спада, значи всичко се оправя?"

Много експерти твърдят, че коронавирусът е станал по-малко летален, но по-заразен. Това сякаш успокоява хората по цял свят, въпреки че няма достатъчно данни, които да потвърдят тази теория. Да, смъртните случаи са значително по-малко, но някак на страна остава факта, че коронавирусът сега се разпространява по-бързо от всякога. Също така повечето новозаразени са млади хора, които по-рядко умират в следствие на вируса, но пък те го предават на много повече други хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 12 Наричаме ви "***", защото се държите като такива ... Не може целият свят да пламне. Стотици хиляди лекари да виждат проблема и наш ... *** да се удари в гърдите и да каже - "лъжа е!" ...
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе, Джони, ако носиш маска, няма да си изплюеш вирусите че да заразят и други. Затова е маската, затова ми пука, затова в Южна Корея спряха развитието за две седмици, понеже в Корея няма *** и хората носят маски и не мрънкат и живеят като цяло нормално.
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГаньоДобре отиди си вкъщи заключи се и се скрий под леглото животът няма да спре заради хипохондрици.
15
4
 
10
 
! Отговори
Фактите преди 3 години
Не знам за митовете, но фактите са повече от красноречиви и се виждат по цял свят - нищо не пречи не вируса да се разпространява. И с маски и без маски - все същото, и в Бразилия, и Англия, и Индия, и в Швеция и в Холандия - все същите цифри.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пием водка.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Пиша за да може хората да разберат че когато ги носят риска да се заразят се покачва.
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя вирус май наистинае измама щом разни сополанковци наричат хората *** толкова им пука и за здравето на тези *** всичко е измама за да се налага контрол да не кажа тирания над масите.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опасен мит е кацането на луната.
10
5
 
10
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
аз Искам да съм Информиран, на тебе като не ти изнася - не чети статията, кой те кара да кликаш, че и коментар да пишеш?!
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са опасни за нашето здраве.
8
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли да спрете да пишете за тоя вирус? Садисти ли сте, че ви доставя удоволствие да травмирате и побърквате хората? Знаете ли, че в цивилизованите страни тази новина отдавна не е номер едно, и почти не се пише за нея. Вие сте манипулативна медия, лъжете, триете коментари, които не Ви изнасят, и на всичкото отгоре журналистите Ви преписват готови статии и са неграмотни.
7
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типично елементарно мислене на хора с първичен интелект.Щом като не го виждам, значи не съществува. Истината е, че малко хора в България са преживели война и всичко им изглежда като някакви фантазии и измишльотини. Хора без елементарен инстинкт за самосъхранение и съхранение на близките хора и обществото.Ей такива личноси първи дават фира в екстремни ситуации.Чалгата и бирата в кръчмата са по-важни от здравето.КОВИД-19 е тест за интелигентност.
6
8
 
7
 
! Отговори
експерт Кунчев преди 3 години
стойте си вкъщине излизайтене ходете на работазавийте се под юрганазадължително с маскастойте обездвиженипийте успокоителни за стресанадувайте наргилетаразпускайте с мариийуАнаи ще Ви спасимайде че трябва пак да ида до моретотози път се надявам да не почервенея като миналия път
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако постоянно пиша в днес.беге коментари за "просто грипче" и за това как евреите и Бойко Борисов ме манипулират, за да ме чипират, то тогава вирусът няма да не хване!
4
2
 
6
 
! Отговори
Активен Борец преди 3 години
срещу Китайска БелоДробна ЧумоПроказа Уханска Смърт.Добър Вечер, Уханци! Всичко е до Коефициент на Интелигентност - Барба Ганиос иска да се доизтреби, нищо че е номер 1 в смета по Отрицателен Прираст и до 2050 Българи няма да има, с Уханката процеса просто ще се Ускори със Светлинна Скорост!!!!
3
13
 
18
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
колко по-лесно и приятно е да си изплюеш белите дробове с двустранна пневмония, или да седиш 20-30 дена в интензивното с тръба в гърлото, сравнено с това да носиш маска в магазина и транспорта.
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позитанския мит че вируса е измама е доста опасен за простите ***.
1
10
 
18
 
! Отговори
Бау преди 3 години
За жалост, колкото и да им се обяснява, показва и прочие, някой хора отказват да мислят рационално. Просто не им е изгодно. Много по-приятно е да са против и да се оплакват, че ги тормозят ..