COVID-19: Дори леките случаи могат да увредят мозъка

Нерядко тези увреждания биват откривани твърде късно
11 юли 2020 15:55, Елка Василева
0
COVID-19: Дори леките случаи могат да увредят мозъка
Снимка: архив, БГНЕС

Британски невролози са установили, че COVID-19 може да причини сериозни увреждания на мозъка и на централната нервна система, причиняващи психоза, парализа и инсулт. Нерядко тези увреждания биват откривани твърде късно.

Вече има достатъчно свидетелства за това, че коронавирусът засяга не само белите дробове и дихателните пътища, а и други органи – сърцето, кръвоносните съдове, нервите, бъбреците и кожата. Според нови, шокиращи открития на британски невролози, публикувани в списание „Brain", дори и при пациентите с леки симптоми и при оздравели хора коронавирусът може да предизвика сериозни увреждания на мозъка. Много често те биват откривани твърде късно или остават незабелязани, посочват още учените, пише Дойче веле.

Множество различни увреждания

При над 40 британски пациенти с COVID-19 невролозите са констатирали енцефаломиелит – възпалително заболяване, което води до дегенеративно разрушаване на централната нервна система. Дванайсет от пациентите имали възпаление на централната нервна система, десет страдали от временна енцефалопатия с делириум или психоза, осем получили инсулт, а още осем имали проблеми с периферната нервна система.

Още по темата

„Никога преди не сме виждали такъв начин на атакуване на мозъка, какъвто установихме при COVID-19", казва д-р Майкъл Занди, ръководител на изследването. Необичайни са най-вече тежките увреждания на мозъка дори и при пациенти с леки симптоми.

Според д-р Занди целият спектър на причиняваните от COVID-19 вреди на мозъка вероятно още изобщо не е обхванат, тъй като много пациенти в болниците са твърде зле, за да могат да бъдат изследвани с мозъчен скенер или други процедури.

Късни последици от заболяването

Британските невролози се опасяват, че при някои пациенти COVID-19 може да причини по-леки мозъчни увреждания, които да останат незабелязани в продължение на години и да се проявят доста по-късно. Подобни късни последици от заболяването навремето е имало и при испанския грип в началото на миналия век. Предполага се, че пандемията тогава е причинила мозъчни увреждания на до един милион пациенти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С други думи сухите съчки ще изгорят в огнището на заразата, а мокрите пръчки ще оцелеят, но ще са с деменция в последствие
59
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допълнително уврежда мозъка на хипохондриците ..
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да могат, може и да не могат.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
57 значи си чист. Дишай спокойно
56
3
 
17
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Опасен е само за тия дето имат мозък. За безмозъчните няма никаква опасност
55
6
 
2
 
! Отговори
Fin преди 3 години
Не, не е биолог. оръжие. По -скоро ,е информационно с психопатни окраски в опит за размазване на социалните слоеве , които имат някакво креативно значение за обществото при това имаще авторетет независимо от богатство и позиция във власта
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо триеш, бе?Не ви ли е срам през час да пускате глупавите си статии. За съд сте и ще го получите.
53
1
 
1
 
! Отговори
Това дразни: преди 3 години
Мрежата позволява на някакви хора да следят това , което правиш в нея и от човешко същество се превръщаш в мишчица, която някой гледа от високо. И когато мишчицата ти набие в главата няколко коршета ти к'во правиш! Дезинформирам те за да ога да ти направя,каквото ти направих! Тоя вирус не признава хората обаче не закача мишките! Та гледай повече да не гледаш повече!
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биологично оръжие
51
1
 
1
 
! Отговори
Поп Харитон преди 3 години
Смешен си, чадо... смешен си като фен на Манчестър Юнайтед. Честно казано, когато мъмчиш, изглеждаш по-интелигентен.
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Попе, чети си молитвите и не ми дръж сметка в какво да вярвам и в какво не. А кой е платен - аз, или ти няма.как да знаем.
49
5
 
8
 
! Отговори
Поп Харитон преди 3 години
Смешни сте! Колко ниско ще паднете за да защитите олигарсите, които ви плащат смешната заплатка? Близогъзци! Смешни сте платени псевдожурналя! Дано и вие паднете, както ще падне правителството! Да живее България!
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно съществуват поне сто вируса на тоя свят. Првдлагам носенето на маски да остане завинаги! И никога по-вече кръчми, мачове и дискотеки. Също така кпп-та до живот, както и пълна изолация на БГ от целия свят, чрез затваряне на границите. Единствения проблем ще е, че граничарите ще останат безработни.
47
2
 
3
 
! Отговори
хахахах преди 3 години
Анонимен 46 явно го е изкарал, вече му е увредил мозъка.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
COVID-19: Дори леките случаи могат да увредят мозъка------------- Пък аз съ чудя откъде зная китайски!-))))
45
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има ли още щрауси които да вярват че този грип е опасен?
44
6
 
11
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Eлкe, като е толкова опасен ковидът, ти защо си без маска на снимката?!
43
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога ще се потърси отговорност от престъпника мутафчийски
42
2
 
9
 
! Отговори
Кирил преди 3 години
Всички безмозъчни от герб може да са спокойни.
41
1
 
3
 
! Отговори
Парадокторче преди 3 години
До 41От къде ми знаеш средата? От къде ми знаеш нивото? Има логика, а там съм се доказал. Освен това средата ми е в медицинските среди, а това вече дано тв накара да се ситиш да замълчиш. И да, аз съм на първа лини, не работя конкретно със заразени, но не съм се крил, така че спрете се и се замислете, че не сте най-умни.И от кога в Семионояо се учи вирусология?