Да се заразиш с коронавирус повторно? Възможно е...

Мъж за втори път развива COVID-19 инфекция в рамките на 3 месеца
14 юли 2020 18:32, Нели Христова
40
Да се заразиш с коронавирус повторно? Възможно е...
Снимка: БГНЕС

"Почакайте... Възможно ли е да се заразя два пъти с коронавирус?", това попита 50-годишният ми пациент, след като в началото на юли за втори път даде положителна проба за SARS-CoV-2 - три месеца след първата си инфекция. Предвид колко малко знаем относно имунитета, който се изгражда след тази болест, отговорът ми беше - да."

Тази история разказва доктор Клей Акърли, специалист по вътрешна медицина, практикуващ във Вашингтон, окръг Колумбия, пред Vox. Той също така е бил преподавател в Харвард и е заемал високи постове в правителството, включително и в Белия дом.

"Да се заразиш с COVID-19 втори път може да е по-лошо, отколкото само веднъж. При първата инфекция пациентът ми имаше само леки симптоми - слаба кашлица и болки в гърлото. След втория положителен тест обаче той имаше треска, не му достигаше въздух и получи хипоксия, която го накара да идва доста често до болницата", разказва д-р Акърли. По думите му, в тук не може да става и дума за редките случаи, в които някои пациенти карат болестта прекалено дълго. Неговият пациент се чувства добре в продължение на 6 седмици след лечението и дава отрицателни PCR теста.

Доктор Акърли не е единственият, който забелязва това. Двама пациенти в Ню Джърси се заразяват повторно с коронавирус, два месеца след като напълно са преборили болестта. Даниел Грифин, физик и учен от Колумбия, Ню Йорк, също описва случай на реинфекция в своя подкаст This Week in Virology.

"Напълно съм сигурен, че пациентът ми се излекува от COVID-19, а след това е хванал вируса втори път от по-млад член на семейството си, който се оказва заразен. Той не успя да си направи тест за антитела след първата си инфекция, така че не знаем дали имунната му система е създала такива или не е реагирала по никакъв начин", категоричен е д-р Акърли. Малкото изследвания, които има по въпроса, показват, че някои пациенти така и не създават антитела срещу коронавируса. Всъщност тези, които така и не проявяват симптоми, имат антитела срещу коронавируса, но месец по-късно от тях няма и следа. Факт, който тревожи учените.

Ала всъщност, много вируси заразяват хората повторно за кратък период от време, включително и коронавирусите, с които вече сме свикнали да живеем. Това означава, че държанието на SARS-CoV-2 не е особено необичайно. Но неизвестните за имунния отговор срещу COVID-19 надхвърлят знанията. Не е ясно какъв е имунитета, след като някой се зарази с вируса, не знаем и колко дълго продължава. Не знаем и колко антитела са нужни, за да се предизвика ефективна реакция на организма. И въпреки че има известна надежда по отношение на клетъчния имунитет (включително Т-клетъчните отговори) при липса на траен отговор на антителата, ранните доказателства за повторна инфекция поставят под въпрос и ефективността на тези имунен отговор.

"Случаите като този с моя пациент помрачават и надеждите ни за колективен имунитет", казва още д-р Акърли. По думите му, естествено предобитият стаден имунитет е най-лошият сценарий от всички в плановете на вирусолозите, тъй като има и безопасни начини да се изгради, но въпреки това позитивният тест за антитела все още дава надежда на хората, че втори път няма да се срещнат с болестта.

"Притеснително е, че много хора се опитват да твърдят, че стадният имунитет е възможен. Според някои, увеличаването на броят на заразените ще помогне за достигането на стаден имунитет до 2021 година. Това мислене е опасно и води до вярването, че COVID-партитата и големите събирания на закрито без маски са най-лесният и бърз път вън от пандемията.

Това, което се случи с моят пациент е предупреждение на няколко фронта - вирусът може да е подобен на този на денгата, при който инфекцията става по-остра всеки път щом се заразиш, антителата не са носител на надежда, много хора отпускат гарда си, щом се заразят, но това може да е опасно. И на последно място - ако реинфекция е възможна в толкова кратък период от време, то това поставя под върпос ефективността на ваксините", обяснява д-р Акърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
25
 
1
 
! Отговори
Мутация D614G преди 3 години
до 8 пъти по-заразна, 100% заразява вече пребуледувалите стари щамове!
15
32
 
3
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Браво, всезнайковци и форумни "капацитети"! Пак намерихте начин да отречете сериозни медицински наблюдения. Така де, вие сте професори и вирусолози и всичко знаете, а лекарите да профани...Има голяма вероятност скоро да млъкнете завинаги!
14
2
 
28
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Може и 1000 пъти за тези дето не се хранят здравословно и не пият гореща вода.
13
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуйки, излъчвайте истинските новити - покажете хилядите по протестите, престанете да пишете по 100 пъти всеки ден едни и същи статии за вашата любима хранилка - коронката. И бабичките вече не искат да ви четат и не ви вярват!
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааааа, верно ли ве! И аз когато пиша съчинения ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО.Ами то и грип може да караш по няколко пъти, всяка година. Дръжте си умрелите експерти. След като медицинската мафия установи че вирусите мутират,к ак точно ще създадат ваксина или вие си искате да имунизирате овчиците всяка година по няколко пъти ???? (УЖ ДА НИ ПАЗИТЕ). Аййй сиктир
11
1
 
24
 
! Отговори
о .... преди 3 години
Живото е борба и трябва да се борим да своите права ...
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама възможно е и през ден да се заразяваш с коронавирус и така поне петдесет пъти, особено на нечетни дати и по време на прилив.Сега, че нямате симптоми - той Мутафчийски ще ви обясни пак как може да сте болни, без да имате симптоми - на пряко включване от Халкидики.
9
15
 
5
 
! Отговори
Недялко Недялков преди 3 години
Не ходете на протести! Там има Ковид-19. Много е страшно!Също така няма много хора. Аз лично ги преброих за вас - 1000-2000 човека са само. НЕ ХОДЕТЕ! САКЪН!
8
1
 
2
 
! Отговори
Арман Бабикян преди 3 години
Аз не съм чул някой да се е блъскал с автобус. Ако беше така щеше най-малко да го има в бюлетина на КАТ.
7
10
 
7
 
! Отговори
Недялко Недялков преди 3 години
На протеста има някакви 1000-2000 човека. Не ходете. Половината имат Ковид, другата половина са платени футболни хулигани.
6
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Карал съм преди години грип през два месеца! Някакъв пролетен и след два месеца - някакъв летен! Също е зле! Пък откак е "короната" - нищо ни настинка, ни грип, нито разстройство, абсолютно нищо!
5
0
 
22
 
! Отговори
Днес колко? преди 3 години
Днес каква е статистиката? 25 000? 85 000? 2500? Трябва да питаме дезинформационна агенция ПИК
4
1
 
4
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Банкянския Бай ***, ако го потвърди, спирам всякакви протести!
3
4
 
5
 
! Отговори
О УЖАС! преди 3 години
Оставка? Не дай си Боже, ще се счупи държавата.На протестите има КОВИ! Не ходете!
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвам. Аз искам да знам какво мисли професор *** по въпроса.
1
9
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
А най-вероятно самите тестове са ментета! Тестват за грипоподобни симптоми, и при положителен резултат се обявява ковид!