Проф. Витанов: Да използваме лятото, за да намалим случаите

Наесен съпротивителните сили срещу вируса ще намалеят
Обновена: 17 юли 2020 22:52 | 17 юли 2020 22:52, Веселина Йорданова
49

Ковид-19 стана част от нашето ежедневие. Всеки ден отчитаме рекорди в броя на регистрираните случаи, но трябва да се отбележи, че и броят на направените проби е завишен. В крайна сметка изчисленията на математиците се сбъднаха. И все пак, какво ни очаква?

Ръководителят на екипа за анализи към Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов заяви пред "Денят ON AIR", че при около 200-300 новорегистрирани заразени на ден е съвсем вероятно здравната система да се претовари.

"Видяхме бройката 300. Тя е неприятна, защото здравната система ще започне да се претоварва полека. Не веднага, но постепенно. Най-големите съпротивителни сили са в София и Пловдив, по-малките градове не разполагат с такива. Ако това продължи 2-3 седмици, болниците ще станат проблемни, няма да има места за хората в лечебните заведения", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Професорът от БАН отбеляза, че милион и половина българи не искат да спазват мерките.

"Хубавото е, че при всички изчисления пресмятаме активните елементи в системата. Щабът иска да тръгнем надолу по стълбата и да се върнем в началото на юни, когато отчитахме 6 заразени. Сега сме 50 пъти повече, милион и половина не желаят да спазват мерките. Мислят, че ЕС плаща помощи на най-засегнатите от коронавируса държави. Парите вече ги взехме, САЩ и Бразилия пари от ЕС ли ще вземат за многото им случаи? Не е така. Ние сме 300 заразени посред лято, представете си наесен, когато съпротивителните сили на хората намалеят и дойде влагата. Добре е да използваме летния период, за да намалим случаите", предупреди Витанов.

Николай Витанов припомни, че се намираме в хаотичен сценарий на пандемията от коронавирус и, че най-вече софиянци трябва да внимават от разпространението на заразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кога"кога ще мрем яката?"Виждам, иска ти се, но се надявам да не стигнем дотам. Само ако стигнем до положение да се налага селективен отказ от лечение да не мрънкаш нещо ...
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До написалия:"Народа масово не спазва нищо ... много хора имитират че носят маски... масово маските се под носа или висят, което е абсолютно безсмислено. Тези хора или са много нагли, или много невежи, които слагат висящи маски. Как да убедиш милион и половина кре.тени.":::::::::::::Ами щом народа масово не спазва нищо и трябва да убеждаваш милиони, защо не се замислиш дали не си като оня във вица: какво става бе, всички *** са тръгнали да карат в насрещното платно
41
4
 
8
 
! Отговори
хладилните камиони преди 3 години
почнаха да ги показват по телевизията от САЩ - там моргите вече са пълни и вече купуват хладилни камиони. Не се притеснявайте - *** е още по безсмъртен от американците. Витанов бил ***, ама да каже какво да се прави. Амя козя брада, птиче лице, ама нища не разбира от математика. Жалко племе сте вие, затова сте в червените списъци и всеки се чуди как да ви натири отвсякъде. Днес случаите пак са почти 300 и както сте ткръгнали ще видите и пълни болници и хладилни камиони.
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"РАДЕВ НАСЪСКА ХОРАТА ДА ИЗЛЯЗАТ НА УЛИЦАТА И ПО ТОЗИ НАЧИН ЗАСТАНА ПРОТИВ ПРОТИВОПАНДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ- ВИЖТЕ ХОРАТА НА КАКВО РАЗСТОЯНИЕ СА ЕДИН ОТ ДРУГ НА ПЛОЩАДИТЕ И СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ САМИ.И ЕСТЕСТВЕНО БРОЯТ НА НОВОЗАРАЗЕНИТЕ РАСТЕ С БЪРЗИ ТЕМПОВЕ"----------Броят на заразените не расте ни с бързи, ни с бавни темпове. И броя, и процента на положителтите тестове си е като миналата седмица, че в някои дни - и по-нисък. Все са си такива и тези в интензивното, и смъртните случаи. Ама и паникьори
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да използваме лятото да изхвърлим мафията!
38
3
 
5
 
! Отговори
Кога преди 3 години
Витанов нали е голям математик - искам да изчисли точно кога ще почнем да мрем яката. Да удари една сметка и да казва - нали от 2 месеца ограничения почти няма, а милион и половина българи, според него, не спазват и малкото останали. Та какво показва сметката - кога ще мрем яката?
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберството се познава по това, че всички са компетентни по всичко и са професори.Колега на Алена, напъва се да заеме мястото на професор - математик мишо.Каквато и брада да пусне, няма мъдрост на птичето му лице.Честото мигане е опит да се създава впечатление, че мисли в момента интензивно, но това е опит да не гледа събеседника си в очите, нормално, когато говориш нещо, в което не сисигурен.На този ли да вярвам или на доц. Мангъров?
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този е страшен "професор"!
35
9
 
9
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 3 години
РАДЕВ НАСЪСКА ХОРАТА ДА ИЗЛЯЗАТ НА УЛИЦАТА И ПО ТОЗИ НАЧИН ЗАСТАНА ПРОТИВ ПРОТИВОПАНДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ- ВИЖТЕ ХОРАТА НА КАКВО РАЗСТОЯНИЕ СА ЕДИН ОТ ДРУГ НА ПЛОЩАДИТЕ И СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ САМИ.И ЕСТЕСТВЕНО БРОЯТ НА НОВОЗАРАЗЕНИТЕ РАСТЕ С БЪРЗИ ТЕМПОВЕ.ОСВЕН ТОВА,В МАГАЗИНИТЕ МАСОВО НЕ СЕ НОСЯТ МАСКИ ОТ ПЕРСОНАЛ И КЛИЕНТИ.ПЪК ИМА ЕДНИ ПРИКАЗЛИВЦИ-БЕЗ МАСКИ И ПЛЕЩЯТ ЛИ ПЛЕЩЯТ...
34
6
 
7
 
! Отговори
О Божеее преди 3 години
Ръководителят на екипа за анализи към Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов!? И математиците ли разбират от вируси, сигурно си правят геометрични прогресии с тях, че и анализи правят!? Взех да си обяснявам защо дереджето ни е такова плачевно, защото изкукалите професори са се нароили много!
33
9
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Сега разбирам думите на Мутафчийски съвсем прозрачно. Познавайки манталитета на доста голяма част от българите е предвидил точно този сценарий. Мангъров от другата страна подскача гол около казана в някоя гора и гледа с налудничав поглед. Глупостта, егоизма и простащината спечелиха битката. Време е и горе да вдигнат ръце от българите, просто си го заслужихме.
32
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този математик научи ли се да смята проценти.
31
5
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Къде е Миролюба Бенатова да направи едно "интервю" и на професор Витанов, защо се скри това гореща перо на българската журналистика?
30
9
 
4
 
! Отговори
ковричка на сзо преди 3 години
До Смехщабчето си е тука и праска праска хиляди тестове на едни и същи хора всеки ден, и лапат парички измекярчетата. други въпроси?
29
7
 
11
 
! Отговори
издислав преди 3 години
мале тоя пундю как лъже като разпран! Щабът искал да отчита по малко болни???? Ама правят лалугерите 6500 теста??? И тестват и намират безсимптомни, а преди тестваха само със симптоми. Вдигнаха и парите по пътеката, ама реве измекярчето, че щели да се напълнят болниците - ами с какво да ги напълнят? Никой друг не ходи, ше фалират болниците заради тоя щаб
28
7
 
11
 
! Отговори
Амт преди 3 години
Продължавам да не разбирам твърдоглавието и простотията българска. Какво още трябва да стане, колко да се разболеят, Спрете се, вземете предпазни мерки, не се събирайте в близко разстояние. Не е моментът за протести сега! Моментът сега е да се спазват противоепидемиологичните мерки. Помогнете на лекарите!!!
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа масово не спазва нищо ... много хора имитират че носят маски... масово маските се под носа или висят--------А къде са в такъв случай хладилните камиони купищата трупове?
26
7
 
9
 
! Отговори
Смех преди 3 години
Къде е щаба ли хехе ми те се опитаха да ви налеят нещо в *** кратуни, но като видяха че ги обиждате и заплашвате съд смърт си тръгнаха кой нормален ще търпи това. Сега слушайте фашиста мангъров и си траийте. Това е положението. Или си умен, или си мъртъв.
25
1
 
20
 
! Отговори
Поговорка преди 3 години
Ти си пей Пенке ле,ама кой те слуша...Я вижте в Германия...там вече епидемията отшумя,ама къде е немецът с пословичната му дисциплина...и къде е бай ***,дето слага маската на очите си...Вчера Меркел му направила забележка,че не я носи правилно...смей смей смей ...:)))
24
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво стана като има 300 открити заразени?Нищо!Ще им мине и даже и няма да разберат.Витус.То има и 100 инфаркта и 100инсулта през това време,те не са ли по-опасни?