Симптомите на коронавирус се разпределят в шест различни групи

Лекарите ще са способни да предвидят кой ще има нужда от апаратна вентилация
20 юли 2020 21:55, Нели Христова
54
Симптомите на коронавирус се разпределят в шест различни групи
Снимка: БГНЕС

Симптомите на коронавирус могат да бъдат разделени в шест различни групи, гласи ново изследване. Откритието може да даде няколко дни преднина на медиците, които да преценят дали даден пациент ще има нужда от лечение в болница или да бъде включен на апаратна вентилация. То ще помогне и да се набелязват предварително болни, които са в риск, за да са под интензивно лекарско наблюдение. Според медиците на COVID-19 му отнема 13 дни, за да ни вкара в болница.

"Всичко, което можем да направим предварително, за да не идват хората тук полуумрели, ще увеличи шанса за оцеляване след тази болест", казва проф. Тим Спектор от King’s College в Лондон, част от екипа учени, които стоят зад изследването, публикуване в medRxiv. Експертите използват данни от собственото си приложение, в което са регистрирани над 4 млн. потребители. 

Лекарският екип използва данните на 1653 души, които са дали положителна проба за COVID-19 и редовно са актуализирали своите симптоми и състояние. 383 от тях са посетили болницата поне веднъж, а 107 са имали нужда от кислородна вентилаця. След това учените използват предварително обучен изкуствен интелект, който да определи дали някои от симптомите на коронавируса се групират задно.

Резултатите разкриват шест групи въз основа на вида на симптомите, кога те се появяват и каква е продължителността им в първите 14 дни.

"Видяхме, че има много ясна градация между групата симптоми и крайния изход на болестта", казва д-р Клеър Стивс, клиничен старши автор на статията от King's College. Тя добавя, че факторите като възраст и вече съществуващи болестни състояния са част от някои групи.

Шесте групи или "клъстери" са:

Клъстер 1: Главно в горния респираторен тракт. При него се наблюдава кашлица и мускулни болки. Около 1,5% от хората, които попадат в тази група, имат нужда от лечение с кислород, а 16% посещават болница поне веднъж. Това е най-често срещаната група симптоми.

Клъстер 2: Отново симптомите са главно в горния респираторен тракт, но хората в тази група губят апетит и имат треска. 4,4% от пациентите в тази група имат нужда от апаратна вентилация, а 17,5% посещават поне веднъж болницата.

Клъстер 3: Тук се наблюдават стомашно-чревни симптоми като диария. Едва 3,7% от хората в тази група имат нужда от обдишване, но 24% са посетили поне веднъж лечебно заведение.

Клъстер 4: Ранни признаци на силна умора, непрекъсната болка в гърдите и кашлица. От тази глрупа 8,3% се нуждаят от респиратор, а 23,6% посещават болницата поне веднъж.

Клъстер 5: Объркване, загуба на апетит и силна умора. 9,9% от пациентите имат нужда от апаратно дишане, 24,6% посещават лечебно заведение поне веднъж.

Клъстер 6: Изразен дихателен дистрес - задух, болки в гърдите, объркване, умора и стомашно-чревни симптом. Почти 20% от пациентите в тази глупа попадат в интензивното отделение. 45,5% са посетили болница поне веднъж. Но това е най-рядко срещаната група симптоми. 

Според експертите в първите две групи са "леките симптоми на COVID-19". Главоболието и загубата на мирис и вкус се среща в почти всички групи, но са по-продължителни в първите клъстери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Май липсва клъстер 7, в който болните умират, нали така ни плашеше оня майтапчийски ли беше, че му забравих името ...
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей добре, че са родните спеицалисти в коментарите да ни обяснят как стоят нещата реално, а не да слушам някакви си лекари.
37
6
 
3
 
! Отговори
Парадокторче преди 3 години
Клъстер 7 Респираторна тръба управлявана от естествен интелект на инженер-лекар от новите европейци!- и всичко това за великите британски ИСЛДОВТЕЛИ и техните задни части!Хайде по- сериозно, товане безмислено иследване и още по- глупава статия.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 42 от ПлевенНие не сме безсърдечни! Всеки, който е могъл по дълго да живее, но е починал от грипа, е излишно починал - без спор!Преди да критикуваш другите помисли малко върху себе си! Не се ли оставяш лесно да те манипулират? Грипа го има и е факт, но това не прави тези които имат критично становище безсърдечни! През студените месеци има и настинка, чиито вируси са някой път по активни от covid вируса. Даже от настинка са починали повече от covid! Повечето коментари са манипулативни!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само този дето пише без препинателни знаци е натряскал 6 коментара и си мисли, че никой не разбра! Приятелю, всеки твой коментар си личи от километри!:) Поне точка да беше сложил, е така за разнообразие!:))
34
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този с краснописа е навсякъде е тирета точки запетайки тука колега какво значение има та ми държиш на сметка кои как пише всеки изразява мнение ако не ти изнася не споделяи
33
2
 
5
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Приятелю, оправи си правописа, че е трудно да се разбере какво си написал! Няма изречения, точки, запетаи...
32
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде са били преди месец като влизаш в магазина също може дасе заразиш в банката също само че в банката забележете искат си редовно парите нали как банкери и полицаи от тях няма би един болен а се звезди и то забележете звездите за три пет дена готови ние простолюдието да не сме на луната
31
15
 
5
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Нови 8 нещастни хорица починали вчера, а някои от вас плямпат ли плямпат. Безсърдечни сте!
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да вметна, че преди месец с мен се свърза мениджър на компания за доставка на храна. Та въпросният пич в прав текст ми съобщи, че човекът, който е пипал и доставил храната ми бил заразен с коронавирус. Максималният инкубационен период е две седмици, което означава, че вече трябваше да имам някакви симптоми, уви не. Нито семействот ми, нито приятели или колеги нямат симптоми. Говорят, че вирусът в момента бил шест пъти по-заразен спрямо началото...
29
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онуи в Брюксел нареди в неделя даса по малко щото гледали тогава що скочиха бре
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я питаи те некои дедо как кара ковида аз досега над 80 години не съм видял болни болни са тия де не работят как ги нямаше преди два месеца като колко теста се направиха а Мангъров нали казвахте че няма или лъжат или крият нещо
27
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано тия се махнат че от тия болести уплашиха бабичките по цял ден блеят ковида иде от седем до десет по тия новини и като удари дедото две ракии вече ковида е я леглото
26
4
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Може да обидиш американците с това братя, те си мислят че са господари и няма да им стане приятно от факта , че се слагаме на равни начала с тях, а те лесно се обиждат на тази тема.И тогава ще спасят другите again, а нас ще ни изоставят again.
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторите знаете ли за един крак дваисе години лек не ми намерихте и затова още дваисе и може да не сме на тоя свят и без коронавирус
24
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мали това нее ли грип диария температура баси това докога искате. още един месец вие ли ще работите а докторите место нас да идваме да се лекувам е тогава всички елате ни платени сметки аиде с мерешки тои затова ще става президент е това е
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братята американци ще спасят света и от тази червена чума again!!!
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера 90 днес 190 Абе тия като говорят вярват лиси пълни болници я Пловдив тогава що се работи в тоя град бре
21
2
 
4
 
! Отговори
от 24 до 25 преди 3 години
Сори не исках да те обиждам явно имаш английски паспорт и се засегна за новата си родина.Аз пък съм българин и ние българите не гледаме много на интелектуалната собственост, руските си технологии ги дадохме на американците нашите технологии като ПРАВЕЦ-8Д, Пърдин, Пирин -2, Балканкар, Видима, и т.н. се отказахме от тях да не се караме с новите си западни партньори.Ние вече сме интернационални другите произведат ние ползваме.Така че не се сърди.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре стига с измисленият коронавирус! Що не сте толкова загрижени за онко заболяванията, взимащи в стотици пъти повече жертви, от измисленият вирус? М?