Ще стигнат ли 67 млн. лева за лекарите от ковид отделенията?

Проблемна остава формулировката кои са точно тези медицински лица
28 юли 2020 12:05,
14

Удължават до есента извънредната епидемична обстановка. Заделени са още пари за болниците и лекарите, борещи се с коронавируса. 67 млн. лева отпускат за помощи за лекарите на първа линия. Достатъчни ли са тези средства?
Още по темата

"Рано е да се каже, има много условности. В последните месеци така и не си изяснихме кои са тези на първа линия. Няма формулировка "за работещите в ковид отделения". Дяволът е в подробностите. Има някои неща, които остават с горчив привкус. Колегите усещат, че чак такова даване няма. До крайните потребители стигат други сигнали", обясни председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Той вярва, че новият здравен министър проф. Костадин Ангелов е много добре запознат с проблемите и ще даде точни формулировки.

"Проблемът с кадрите навсякъде е тежък, зависи от организацията. Няма място, в което да не е изтощен персоналът, който работи в ковид отделенията. Има болници, които командироват лекари и медицински сестри от други отделения. Трябва колегите и да си почиват", каза още д-р Маджаров.

Той заяви, че много болници са закъсали още преди 5-6 години, когато им е било заявено, че няма да им бъде платено за свършената работа . По думите му все още над 150 млн. лева се очакват като неразплатени от НЗОК.

"Има бюджети на лечебни заведения, които са практически неизпълними в отдалечените региони като Силистра и Видин, защото им налагаме безумни изисквания за персонала и сключване на договори с НЗОК. Някои от нашите лечебни заведения са посрещнали тази криза в предварително тежко положение. Почти няма болница, която да се е възстановила по време на работа", обясни председателят на БЛС в "България сутрин".

Той отбеляза, че хората не бива да се притесняват да посещават болниците заради коронавируса и трябва да обръщат внимание на другите си заболявания.

"Факт е, че този вирус няма да се размине до края на годината", подчерта д-р Маджаров.

"Парите на Здравната каса не са изчерпани, има дори икономия на средства по отделните пера. Не са платени очакваните 2400 PCR теста на ден. Въпросът е дали ще се съгласят мярката за плащане на лечебните заведения да стане 100%, а не 85%", разясни медикът и посочи, че няма спестени средства в болниците заради това, че липсва прием на пациенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Това ще настрои...Не ги настройва никак.Просто няма много мераклии дори за такива пари.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не лъжете, бе! Никой лекар няма да получи нищо! Това ви е за раздутата администрация на комисии, НЗОК и други такива лелки и тетки! Ненаяли се ***!
9
2
 
5
 
! Отговори
Главния Бибитко преди 3 години
Вижте сега, не ме интересува колко за лекарите, колко за пенсионерите, важното е че налях 150 милиона в кухата банка на авера ми Цеко и я спасих трети път от фалит
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зс мутрендка колекторска фирма 75 милиона за лекарите в цяла България 67 милиона! Немс такава мафиотска държава и толкова дебилен народ
7
1
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Аз знам за кого ще стигнат парите - за "калинките" от администрацията. За останалите не знам.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали ще стигнат тези пари не знам, но бялата мафие много добре знае как да ги усвои колкото и да са много, и пак да не стигнат.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, няма да стигнат, защото по пътя си голяма част от тия пари ще бъдат пренасочени и усвоени по начин, по който само герб си знаят!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще настрои само едните лекари срещу другите които ще останат без помощи. Освен това частните не получават нищо, а те са на 5-6 бона заплати докато държавни лекари и сестри работят на 2 места и на частни и вземат и помощи. Също и с МВР ще настрои обществото срещу МВР, защото само те ще вземат помощи.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ши стигнат. Обаче не трява съ краде.А те вече са откраднати. Тъй стоят нещата
2
2
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Приличат на парите на Божков към Борисов и Горанов.
1
5
 
9
 
! Отговори
gad gadna преди 3 години
Парите реално вече са разпределени за джипове и почивки на Барбадос със секретарката.за справка - търновският крадлю