Експерти: Втората вълна на COVID-19 е на прага, може да е по-страшна

А зимата в Северното полукълбо тепърва предстои
29 юли 2020 21:30, Елка Василева
163
Експерти: Втората вълна на COVID-19 е на прага, може да е по-страшна
Снимка: архив, БГНЕС

Ако дойде втора вълна, което изглежда все по-вероятно, тя може да е по-страшна от първата, опасяват се експерти. Неясно остава и дали изобщо се изгражда имунитет срещу коронавируса.

Вирусолозите прогнозираха втора вълна от инфекции с COVID-19 още преди месеци. Колкото по-малко се спазват социалните рестрикции, толкова повече нараства опасността от повторно избухване на пандемията, казваха те и сега излиза, че предупреждението им е било оправдано, пише Дойче веле.

Германия, Испания и Гърция бяха първите, които разхлабиха строгите мерки. В много държави магазините и ресторантите отвориха отново. След като в Австралия бяха регистрирани множество инфекции на гости на барове и нощни заведения, правителството отново затегна мерките.

Междувременно СЗО предупреждава, че е напълно възможно коронавирусът да не изчезне никога.

Пътуванията увеличават заразата

Хората отново искат да пътуват и така броят на инфекциите продължава да нараства. В Германия в края на юли беше отчетен сериозен скок в броя на новорегистрираните случаи. Коефициентът на репродукция също нарасна. Той измерва колко хора заразява един разболял се от COVID-19.

Още по темата

В края на юли коефициентът в Германия надмина 1. Това означава, че вирусът отново се разпространява по-интензивно. Отговорност за това вероятно носят и многото туристи, които се събират на големи групи, макар пандемията далеч да не е отминала. Ако броят на инфекциите намалее, това ще е сериозен успех. Ако обаче коефициентът на репродукция продължи да се увеличава, втората вълна е неизбежна.

Напоследък най-драматичен е ръстът в Съединените щати и Бразилия, следвани от Индия и Южна Африка. Само в Бразилия над два милиона души са заразени с вируса. Според бразилското министерство на здравеопазването на 28 юли е имало 2 422 375 инфектирани с COVID-19.

Дефиниция за втората вълна няма

Международен стандарт за дефинирането на евентуална втора вълна няма. В имейл до Дойче веле говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер написа: "Терминът се отнася до нови огнища, възникнали след първоначалния спад. Същото се отнася и за третата вълна".

Учените сравняват коронавируса с испанския грип, който върлува в периода 1918-1920 година и по данни на СЗО отнема живота на между 20 и 50 милиона души. Той преминава през три вълни, като втората е далеч по-тежка от първата и отнема живота на много повече хора. Между различните фази на разпространение вирусът мутира. Подобен сценарий не е изключен и за COVID-19.

В най-добрия случай при мутациите вирусът отслабва. За да се случи това обаче, трябва много хора да са изградили имунитет срещу него. Учените все още не знаят как ще се развие  SARS-CoV-2.

Стадният имунитет не е опция

Човешкият организъм изгражда имунитет срещу повечето вируси. След като веднъж се заразят, хората развиват антитела и по този начин не могат повторно да боледуват. Дали обаче това се случва трайно и при коронавируса, все още е неясно. Констатират се все повече случаи на заболели от COVID-19, при които след няколко месеца не се откриват антитела. Това би могло да означава, че тези хора са податливи към повторно заразяване.

В пика на пандемията имаше редица мнения, че само т.нар. стаден имунитет може да ограничи разпространението на заразата. Това означава, че между 70 и 90 процента от населението трябва да са изградили имунитет срещу вируса, за да не може той да се разпространява така бързо.

Според скорошна публикация в реномираното издание "The Lancet" изграждането на стаден имунитет срещу коронавируса не е възможно. Публикацията се базира на изследване, в което са участвали 60 хиляди души. По него са работили експерти от мадридския здравен институт "Карлос III", от испанското Министерство на здравеопазването и от университета "Харвард". От резултатите се вижда, че едва 5 процента от испанците са изградили антитела срещу вируса.

Зимата не предвещава нищо добро

Вирусите се развиват по-добре при ниски температури. Пример за това са огнищата на COVID-19, които се образуваха в редица кланици. Очаква се в топлите сезони да има по-малко инфекции. Но когато стане студено, хората ще се затворят в помещения, в които обменът на въздуха не е толкова добър и заразните частици се разпространяват по-лесно. А зимата в Северното полукълбо тепърва предстои.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
14
 
38
 
! Отговори
ХМ! преди 3 години
СТИГА СТЕ СЕ ЧУДИЛИ КАК ДА ПЛАШИТЕ ХОРАТА ЗА ДА НЕ ИЗЛИЗАТ ПО ПЛОЩАДИТЕ - ИСКАХА ДА СЪДЯТ ШЕФКАТА НА ЗДРАВНАТА ЧЕ БИЛА ПЛАШИЛА ХОРАТА СЕГА Е ВАШ РЕД ГОСПОЖО КОЯТО НАПИСАХТЕ ТАЗИ СТАТИЯ ТРЯБВА ДА ВИ АРЕСТУВАТ НАЛИ ТАКА ПРАВЯТ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО АРЕСТУВАТ ВЗЕМАТ ИМ ПАРИТЕ ЗА ДА ГИ ПУСНАТ ГОЛЯМА ДЪРЖАВА СМЕ НЯМА ЩО
101
6
 
15
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
120, Анонимен, великия президент Тръмп ги наказа вече като им спря финансирането. От 2010 насам САЩ са платили на бюрократите от СЗО над $3.5 милиарда. Това са пари изсмукани от данъкоплатците. Тръмп най-после отряза бюджета на тея хрантутници! А САЩ плаща 25% от целия бюджет на СЗО, което ги прави най-големия платец. Айде да се жалват на кому...ноидните си авери от Демонкратската партия.
100
6
 
21
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
Кои са тези "експерти" бе дайте да ги видим?! Хрантутниците от СЗО? Или тези като дактър Фаучи?!Айде да ги разправят тея само на либерастите, че нормалните хора няма как да им се вържат!!!
99
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ше се изкефя някой да накаже СЗО за огромната лъжа,която унищожи света.
98
1
 
10
 
! Отговори
Беден IT 3000 лв кеш преди 3 години
Даже може да си направиш и профил
97
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си го преместиш като те преместят по на изток.С краката напред и с букет.И всички като тебе.
96
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си го преместя фара от другата страна на борда.
95
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези стъкмистики да ги четат тия, които през ден променят разни заповеди и самите не знаят какво вършат. Освен пак КПП и затваряне отново като овце. Да си сложа вече маска и на топките. Смешници.
94
11
 
15
 
! Отговори
G преди 3 години
За днес 30-ти числата са 284 нови случая и 13 починали /ще ви ги поднесат към 7.00/. Според мен нещата не отиват на добре. Важно е ресторанти и казина да работят, те са двигателят на българската иконамика!
93
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 umreli
92
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питали радио Ереван "Можеш ли да пипнеш коронка отново, след като вече си бил болен веднъж от нея?"Радио Ереван отговорило: "Може, ако първия път си я пипнал заради едни 1200 лв. по клинична пътека"
91
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сичкото мамун по света иска да пътува и свят да види, а света да види мамун, а вирусите си щъкат.Заради такива мамуни страдат и тези, които спазват правилата, а някои даже умират заради мамуните, докато ги лекуват.Гаден свят...
90
24
 
4
 
! Отговори
Дедовия преди 3 години
Ами тъй ше е тя.Ти му викаш куме Иване, то гледа за фуя да те хване.С такъв матрял, това го чака света.
89
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е пуснат нарочно според мен.Има страни в които обявиха,че нямат заразени и сега пак имат.Половин година лабораториите се надпреварват коя първа ще изобрети ваксина и накрая ако изчезне вирусът какво ще ги правят тези ваксини?А ако наистина няма имунитет,а е само 3 месеца,съм убеден,че е изкуствено създаден!
88
1
 
3
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Какъв ШЕФ си, ако получаваш 500 лв!? То една чистачка взима повече. Вземи се стегни и работи и ще вземаш повече.
87
1
 
2
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Така е, старши! Нищожна възможност да видиш Свети Петър преждевременно. Само да не се пада на теб, а на някой друг нещастен човек, нали?! Щото ако стане, процента за теб ще е 100.
86
4
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Смъртност в България за 2018 година - 220 човека на ДЕН.Коронавируса, този ужас е отнел живота на около 340 човека за 5 месеца.Тоест, това е едно голямо нищо.
85
1
 
2
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
За вчера 13 хорица са починали от " придружаващи заболявания". Нищо работа, може и още... Ама само да не сме ние между тях.
84
2
 
3
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Ужас, отивам да си купя носни кърпи и чай от мащерка.
83
1
 
0
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Само да вметна- от херпес не се умира!