Експерти: Втората вълна на COVID-19 е на прага, може да е по-страшна

А зимата в Северното полукълбо тепърва предстои
29 юли 2020 21:30, Елка Василева
163
Експерти: Втората вълна на COVID-19 е на прага, може да е по-страшна
Снимка: архив, БГНЕС

Ако дойде втора вълна, което изглежда все по-вероятно, тя може да е по-страшна от първата, опасяват се експерти. Неясно остава и дали изобщо се изгражда имунитет срещу коронавируса.

Вирусолозите прогнозираха втора вълна от инфекции с COVID-19 още преди месеци. Колкото по-малко се спазват социалните рестрикции, толкова повече нараства опасността от повторно избухване на пандемията, казваха те и сега излиза, че предупреждението им е било оправдано, пише Дойче веле.

Германия, Испания и Гърция бяха първите, които разхлабиха строгите мерки. В много държави магазините и ресторантите отвориха отново. След като в Австралия бяха регистрирани множество инфекции на гости на барове и нощни заведения, правителството отново затегна мерките.

Междувременно СЗО предупреждава, че е напълно възможно коронавирусът да не изчезне никога.

Пътуванията увеличават заразата

Хората отново искат да пътуват и така броят на инфекциите продължава да нараства. В Германия в края на юли беше отчетен сериозен скок в броя на новорегистрираните случаи. Коефициентът на репродукция също нарасна. Той измерва колко хора заразява един разболял се от COVID-19.

Още по темата

В края на юли коефициентът в Германия надмина 1. Това означава, че вирусът отново се разпространява по-интензивно. Отговорност за това вероятно носят и многото туристи, които се събират на големи групи, макар пандемията далеч да не е отминала. Ако броят на инфекциите намалее, това ще е сериозен успех. Ако обаче коефициентът на репродукция продължи да се увеличава, втората вълна е неизбежна.

Напоследък най-драматичен е ръстът в Съединените щати и Бразилия, следвани от Индия и Южна Африка. Само в Бразилия над два милиона души са заразени с вируса. Според бразилското министерство на здравеопазването на 28 юли е имало 2 422 375 инфектирани с COVID-19.

Дефиниция за втората вълна няма

Международен стандарт за дефинирането на евентуална втора вълна няма. В имейл до Дойче веле говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер написа: "Терминът се отнася до нови огнища, възникнали след първоначалния спад. Същото се отнася и за третата вълна".

Учените сравняват коронавируса с испанския грип, който върлува в периода 1918-1920 година и по данни на СЗО отнема живота на между 20 и 50 милиона души. Той преминава през три вълни, като втората е далеч по-тежка от първата и отнема живота на много повече хора. Между различните фази на разпространение вирусът мутира. Подобен сценарий не е изключен и за COVID-19.

В най-добрия случай при мутациите вирусът отслабва. За да се случи това обаче, трябва много хора да са изградили имунитет срещу него. Учените все още не знаят как ще се развие  SARS-CoV-2.

Стадният имунитет не е опция

Човешкият организъм изгражда имунитет срещу повечето вируси. След като веднъж се заразят, хората развиват антитела и по този начин не могат повторно да боледуват. Дали обаче това се случва трайно и при коронавируса, все още е неясно. Констатират се все повече случаи на заболели от COVID-19, при които след няколко месеца не се откриват антитела. Това би могло да означава, че тези хора са податливи към повторно заразяване.

В пика на пандемията имаше редица мнения, че само т.нар. стаден имунитет може да ограничи разпространението на заразата. Това означава, че между 70 и 90 процента от населението трябва да са изградили имунитет срещу вируса, за да не може той да се разпространява така бързо.

Според скорошна публикация в реномираното издание "The Lancet" изграждането на стаден имунитет срещу коронавируса не е възможно. Публикацията се базира на изследване, в което са участвали 60 хиляди души. По него са работили експерти от мадридския здравен институт "Карлос III", от испанското Министерство на здравеопазването и от университета "Харвард". От резултатите се вижда, че едва 5 процента от испанците са изградили антитела срещу вируса.

Зимата не предвещава нищо добро

Вирусите се развиват по-добре при ниски температури. Пример за това са огнищата на COVID-19, които се образуваха в редица кланици. Очаква се в топлите сезони да има по-малко инфекции. Но когато стане студено, хората ще се затворят в помещения, в които обменът на въздуха не е толкова добър и заразните частици се разпространяват по-лесно. А зимата в Северното полукълбо тепърва предстои.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Прочетох Статията - Страховита е като Предсказание .Притеснява ме нещо в тази Новина , тоест Две Неща - СЗО и Дойче Веле - две доказано корумпирани организации .
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как няма да има, като клиничната пътека скочи двойно! Ще има и вълни, и лекувани, без да са болни и иумрели ще има. Трябва да се усвоят пари! Продажните доктори, дето убиват и осакатяват за пари сега са във вихъра си....
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега осъзнахте ли най-после безсмислието на това да се затваряме в къщи и да си скапваме цялата икономика.Швеция не предприе почти никакви мерки, резултата е като при нас. Извода? Сами си го направете.И въбоще цялата истерия около тоя вирус беше ненужна.Хора умират от всеки грип, от този не са повече от колкото от другите.
119
0
 
4
 
! Отговори
Т-клетки преди 3 години
Антителата нормално не остават вечно в организма, защото иначе нямаше да има място за кръв, а щеше да има само антитела. При този вирус се образуват Т-клетки, които присъстват в кръвообращението дълго време след преодоляване на инфекцията. Те бързо се делят и достигат голям брой ефекторни клетки при повторно представяне инфекцията. Това малцина го споменават.
118
4
 
11
 
! Отговори
втора вълна преди 3 години
ЩЕ ИМА И ТЯ ИЗМИСЛЕНА КАКВАТО БЕШЕ И ПЪРВАТА. И ВСИЧКО ТОВА ДОКАТО НЕ ВИ НАРЪГАТ С ВАКСИНИ И ДА ДА ВИ НАТРЪШКАТ
117
7
 
15
 
! Отговори
преди 3 години
Остана ли някой който а вярва да тези и СЗИ ?
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генади Косев е голям тарикат.
115
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 15-ти септември като свърши и гръцкото море, новооткритите заразени ще спаднат рязко. Също и оборота на лабораториите.
114
3
 
17
 
! Отговори
МаскаТа преди 3 години
Да ви пикам на експертите.
113
1
 
10
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 3 години
Ами ако не е по - страшна? Тогава к'во праЙм?
112
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слагайте кавичките когато изписвате "експерт". Инак е лъжа. Какво разбирате като кажете за някой експерт ? Аз разбирам човек да знае всичко в дадена област. Може ли 5 експерта в ковида все различно да говорят. Това е слабо изследвана материя. Стига с тези профани дето сте ги набедили за капацитети ! Търсещи публичност и сензация - изказват лично мнение, което е едно към гьотере. Тези ваши "експерти" служат сано за бостанско плашило
111
6
 
26
 
! Отговори
Уморена преди 3 години
Уважаеми Dnes.bg, при публикуването на статии се предполага да проверявате информацията....в противен случай всявате излишна паника и губите доверието на читателите си.
110
13
 
16
 
! Отговори
Хм преди 3 години
"когато стане студено, хората ще се затворят в помещения, в които обменът на въздуха не е толкова добър и заразните частици се разпространяват по-лесно."Не думай. А маската пред физиономията не прави ли същото.
109
5
 
27
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Статията е мъгла отвсякъде! Но все пак е докарала до 120 коментара! Повече от добър резултат!
108
10
 
29
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Кажете ми колко болни ви трябват и ще ви кажа колко теста да направите.Много от т.нар. болни даже не знаят, че са такива.На мен ми се струва, че откакто свят светува, през зимат има вълни на някакви вируси. И когато свършат вълните на морето, тогава ще свършат и вирусните вълни.
107
2
 
13
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Та тя първата вълна, приключила ли е ? Та говорим и за втора. То май си е едно голямо цунами
106
15
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората вълна ще е много страшна, по медиите. Доста повече пари са наляти за поръчкови статии и марионетки от всякакви администрации да поддържат огъня .. че сега е лято, хората не четат толкова често "медии" да се информират и може да не разберат че има епидемия изобщо ..
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жълтите и тези,които им дадоха технологииза да произвеждат биологични оръжиятрябва да бъдат наказани свирепо.
104
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО няма ли да направят разследавне кой пусна този вирус,и да се осъди незабавно?
103
6
 
41
 
! Отговори
Макак бе! преди 3 години
Една статия пълна с "не уточнява", "нараства", "заплаха", "предвещава", "предупреждение", може да се отнася за всякаква катастрофа, но задължително ще лъха на смърт. Нямате сухи данни за проведени изследвания и някакъв напредък по лекарства и ваксини, единствено цитирате заболели/починали и прогнозирате още. Сравнявате с епидемия отпреди 100 години... Доволни ли сте от себе си?