Коронавирусите циркулират в прилепите десетилетия

Много преди вирусът да започне да заразява хора
31 юли 2020 09:38, Петя Славова
12
Коронавирусите циркулират в прилепите десетилетия
Снимка: БГНЕС

Ново проучване сочи, че вирусите от коронавирусната линия, отговорна за COVID-19, циркулират в прилепите от десетилетия, много преди вирусът да започне да заразява хората.

Как точно вирусът е скочил у хората, все още е загадка. Но проучването показва, че коронавирусът най-вероятно е еволюирал при прилепи – като Rhinolophus affinis, източникът на коронавирус, който е предизвикал епидемията от SARS през 2003-2004 г. – не змии или панголини, както някои изследователи предполагат. Панголините или друго животно може би все пак са били междинен гостоприемник, преди вирусът да се прехвърли на хората, предава БГНЕС.

Епидемологът Масией Бони и неговите колеги изследват генетичните скици на новия коронавирус SARS-CoV-2 и 67 свързани вируси. Анализът има за цел да разкрие еволюционната история на SARS-CoV-2 и да види дали вирусът е разменил части генетичен материал с други коронавируси, процес, наречен рекомбинация, за да се превърне в грозния патоген, който е сега.

SARS-CoV-2 не е резултат от генетична размяна сред известни коронавируси, съобщават изследователите на 28 юли за "Сайънс Нюз".

Въз основа на еволюционната връзка сред 68-те коронавируси, изследователите оценяват, че клонът на родословното дърво на вируса, който води до SARS-CoV-2, се е различавал от сродните вируси между 1948 и 1982 г. Тези данни предполагат, че коронавирусната линия, довела до вируса в сегашната пандемия, присъства в прилепите от десетилетия.

Този дълъг период загатва, че още вируси с потенциал да заразят хората циркулират в прилепите. Откриването на такива вируси в прилеп може да помогне да се идентифицират потенциалните заплахи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
"Някъде под връх Тяншан,във едно градче Уханимало китаец Ян.Преживявал той нормално,но веднъж и най-фаталновлязъл във един бордел,хапнал прилеп с бешамел,сетне се поразболели след малко поумрел..."(от в-к "Стършел")
9
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Като се знае, че прилепите са родствени с мишките и плъховете - какво може да очакваме от мишките и плъховете?!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Информирам се по темите за вирусология и епидемиология от сайтове като днес.бг
7
2
 
4
 
! Отговори
хм... преди 3 години
Хората, които ядат прилепи са ги яли и преди 1 и преди 1000 години. Как така сега чак се натръщка човечеството? Едва ли някога ще разберем, но който и да е виновен лошото е че няма връщане. Не е въпроса дали ще се разболея, а кога. Дано хората в бели престилки намерят ваксина или лекарство, иначе "редушката", както казваше баба ми нима да ни подмине и тези които вярват и не вярващите, че има такъв вирус.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корона вирусите има и по кучетата и котките, китайските *** също си хапват супичка от прилепи от векове,но никой никога не бил болен от корона. Напишете истината кой и защо пусна вируса,и да върви на съд за престъпление срещу човечеството.
5
1
 
5
 
! Отговори
до 4 от славянин преди 3 години
''Ако вместо "десетилетия" бяхте написали "милиони години" - щях да ви повярвам. Корона вирусите циркулират из хората, от както има хора. А преди това са циркулирали в предците на хората.''Точно! Обаче искат да ни излъжат, че този вирус е ''съвсем пресен'' в човешкото тяло и е с '' колосална мощ''! И първото, и второто ча 100%-ови лъжи, разбира се, които за съжаление минават лесно при нежелаещите да мислят самостоятелно и да се просвещават!
4
0
 
8
 
! Отговори
Доко преди 3 години
Ако вместо "десетилетия" бяхте написали "милиони години" - щях да ви повярвам. Корона вирусите циркулират из хората, от както има хора. А преди това са циркулирали в предците на хората.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как вирусът е скочил при хората - питат в статията? От лаборатория, естествено. Всяко друго становище няма да е вярно. Елементарно, Уотсън.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Абе (1)...я оди на сянка щото на 40 градуса жега от сабаале даваш фира и ръсиш глупости!
1
0
 
2
 
! Отговори
Прасе с каска преди 3 години
Ало номер 1 анонимен, ходи се лекувай. Макар че шанса да се оправил клони към НУЛА!!