Румъния въвежда маски на открито за оживени места

Какви са глобите за нарушения?
Обновена: 3 авг 2020 18:12 | 3 авг 2020 18:12, Веселина Йорданова
35
Румъния въвежда маски на открито за оживени места
Снимка: БГНЕС

Носенето на предпазна маска в оживени открити пространства вече е задължително в над 20 от общо 41-те окръга на Румъния, след като правителството упълномощи окръжните комитети за извънредни ситуации да решават кога и къде да прилагат допълнителни ограничения в рамите на продължаващото състояние на тревога в страната, съобщава "Медиафакс".

Задължително носене на маска на открито е въведено до момента в следните окръзи: Арад, Арджеш, Ботошани, Брашов, Бузъу, Констанца, Дъмбовица, Долж, Галац, Гюргево, Горж, Хунедоара, Яш, Прахова, Сату Маре, Сибиу, Телеорман, Тимиш, Вълча и Вранча. В окръг Кълъраш тази мярка е само препоръчителна.

На морето маската е задължителна във всички курорти в часовия интервал между 18.00 и 24.00 часа по крайбрежните алеи и пешеходните зони. Освен това в целия окръг Констанца заведенията и клубовете на открито трябва да бъдат затворени между 23.00 и 06.00 часа.

Липсата на маска в открити пространства като пазари и тържища, туристически обекти, автобусни спирки, гари и автогари в съотвените окръзи може да се санкционира с глоби между 500 и 2500 леи (еврото се разменя за 4,85 леи), като същите санкции са предвидени и за неносене на маска в закрити пространства, търговски обекти или в обществения транспорт, което е задължително в цялата страна.

Румъния отчете лек спад на новозаразените с коронавирус днес, като за първи път от 13 дни са регистрирани под 1000 нови случая, отбелязва сайтът "Зиаре".

През последното денонощие са потвърдени 823 нови случая при направени 8045 теста. Тези данни обаче не дават повод за успокоение, отбелязва сайтът, като посочва, че броят на активните случаи е над 19 000, а в интензивни отделения в момента се лекуват 419 пациенти.

Общият брой на потвърдените случаи в страната е над 54 000, а жертвите нараснаха до 2432, като 19 души починаха през последното денонощие. (БНР)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гавра със свободата е това.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, те търпяха и Чаушеску години наред без хък мък.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скафандър е по-сигурно.
28
6
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОБЪРКАНЯЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗА ЕДИН ЕЛЕМЕНТАРЕН ГРИП НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА Е ПОДЛОЖЕНО НА НЕЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ!
27
4
 
10
 
! Отговори
Шоп инг преди 3 години
Месец и половина, над 45 дни се носеха маски. Дисциплината тогава се спазваше стриктно, защото паниката беше голяма. Улиците опустяха. Нямаше хора по паркове, ресторанти, дискотеки, движението между държавите почти замря.... и нямаше нито един ден без болни с коронавирус! Ако тези мерки бяха ефективни, не трябваше ли този вирус да е вече история? Нали така ни успокояваха-потрайте малко и ще премине? Да ама не минава! Пък и дявола не е толкова черен както ни го представяха!
26
2
 
4
 
! Отговори
до 26 от славянин преди 3 години
''Нали според тебе вирусът е измама и не е опасен- защо тогава си се уж загрижил за тези хорица? Ще си изкарат по една хрема и толкова...Или май не е точно така,а?''За да покажа на такива чукундури като теб, че репресивните мерки са напълно бесполезни, по-точно напълно вредни! Някои от тези хора държани четири месеца и половина в строг затвор от отчаяние са обявили гладна стачка!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** на лицето като облекло в 21 век...когато и да се самоубия да се спася от тоя примитивен свят все ще е късно
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мамалигите винаги са се натягали за да се харесат на запада.
23
4
 
3
 
! Отговори
Един преди 3 години
До славянинНали според тебе вирусът е измама и не е опасен- защо тогава си се уж загрижил за тези хорица? Ще си изкарат по една хрема и толкова...Или май не е точно така,а?
22
2
 
2
 
! Отговори
до 23 от славянин преди 3 години
Защото ти потвърждаваш, че си от вторите!
21
3
 
10
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Понеже съм от Русе и градът последно време стана известен с масово коронавирусните пенсионери от един старчески дом, до който живея на 700-800 метра, знаете ли че персоналът на този старчески дом не е пускал тези хора да излизат навън от четири месеца и половина, за да ги ''пази'' от коронавируса!? Явно не знаете, но така ги е ''опазил'', че от малко над 200 човека в този дом осемдесет и няколко се оказали коронавирусни, без да излизат от него за посочения по-горе период! Ето така ни ''пазят''!
20
1
 
3
 
! Отговори
Един преди 3 години
До славянинТи защо си мислиш, че си от първите?
19
3
 
12
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Искам да попитам нормалните хора в този форум вярват ли и чувстват ли че властта я е грижа за тяхното здраве и живот, ненормалните няма да ги питам по обясними причини!
18
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция са първи, ние се борим с Румъния за 2 и 3-то място в Европа. Явно ние ще сме на второто - жалко как не осъзнаха, че най-добрата реклама за туризма е да бяхме чисти от короната.
17
2
 
4
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
Разумните, достойните и възпитаните хора не заплашват, не ругаят и не беснеят срещу опонентите си. Те водят спора спокойно и с доказателства. Има ли тука такива?
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славяните най-тъпата племенна група ли са или да?
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
14
2
 
11
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 3 години
Когато една власт се грижи за твоето здраве и живот тя на първо място ти създава като минимум човешки условия на живот и работа и ти гарантира човешки доходи, щом не ти осигурява този жизнен минимум и ти продължаваш да вярваш че нея я е ''грижа'' за твоето здраве и живот, значи си ид.от! Рожден и до гроб!
13
3
 
12
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 3 години
Около мен никой на открито не носи маски, в междуградския транспорт почти никой не носи маски, работя във фирма със седемдесет и няколко човека персонал и почти никой не носи маски, е аз така и досега нито съм се разболял, нито съм умрял от този вирус! А от ''грижите'' на властта за здравето ми въобще нямам нужда от 27 години се профилактирам абсолютно сам не стъпвам в болници и при лекари! Аман от медийно зомбирани *** вярващи че власста я е грижа за тяхното здраве и живот!
12
2
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
И тези работят за Борисов и Мутафчийски