В САЩ спасиха младо момиче от COVID-19 като му трансплантираха бял дроб

28-годишната Майра била на ръба между живота и смъртта
4 авг 2020 16:35, Нели Христова
71
В САЩ спасиха младо момиче от COVID-19 като му трансплантираха бял дроб

Майра Рамирез спазвала всяка здравна препоръка на правителството, за да се пази от коронавируса. Но въпреки това 28-годишното момиче развило симптоми на заболяването и било прието в болницата в Чикаго, където диагнозата била потвърдена - тя била болна от COVID-19.

Рамирез пристигнала в болницата на 26-ти април и само за няколко минути, които стигнали да се обади на родителите си, ужасът за нея започнал.

"Това, което помня е, как ме приспиват за да ме интубират. А след това - шест седмици кошмари. Някои от тях бяха свързани с давене, а причината беше, че почти не можех да дишам", казва Рамирез пред CNN.

Коронавирусът нанесъл тежки щети върху тялото й - белите й дробове били силно увредени, останалите органи започнали да отказват.

Майра прекарва цял месец дишайки с помощта на вентилатор. Докторите не били сигурни, че ще оцелее и повикали семейството й, за да си кажат последно сбогом с нея. Имало само една опция, която можела да спаси живота й - белодробна трансплантация. 

"Без нея, тя нямаше да оцелее", казва Анкит Барат от болницата Northwestern Medicine в Чикаго.

28-годишното момиче имало много усложнения, предизвикани от коронавируса. По думите на д-р Барат, фактът, че тя била напълно здрава и млада я направил подходящ кандидат за рядката процедура.

"Погледнах се в огледалото и не можех да позная собственото си тяло. Не можех да говоря, дори не можех да си вдигна пръста. Не можех да се движа, болеше ме много. Бях много объркана", спомня си Рамирез за дните след операцията. Тя се превръща в първата американка, чиито живот е спасен от хватката на коронавируса чрез трансплантация на бял дроб.

Вече са изминали два месеца от процедурата и Майра се възстановява у дома. Тя казва, че все още е много слаба и изпитва трудност да диша нормално. Рамирез е една от 4,6 милиона американци, които бяха заразени с коронавируса. Повече от 154 хил. не оцеляха.

"Това не е измислица. Вирусът е истински. Случи се на мен", предупреждава Майра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВладоИма българи които си произвеждат на село плодове и зеленчуци.И ние имаме различни заводи замърсяващи въздуха.И ние имаме храни които са *** но понеже са евтии се пазаруват.Българите в доста градове могат да се движат пеша от точка а до точка в. Американците почти не могат да отидат някъде бед кола.
24
2
 
9
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Анонимчо 20Американската система според мен е много по-добра от тази в България. Който си плаща и работи, получава медицински услуги. Тук най-образованите поддържат една неработеща система, в която всеки има "право" да ползва услуги с ужасно качество, независимо какви вноски плаща. Тоест един път плаща здравни и после пак си плаща, за да го лекуват, както трябва. Американците и след 500 години няма да ги стигнем!
23
2
 
1
 
! Отговори
Леле... преди 3 години
Абе къде ги намирате тия глупости?
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малка подробност, че момичето е имало автоимунно заболяване, засягащо невралната тръба на гръбначния стълб и нервите на очите. Но това ще го прочетете само в сайтовете отвъд желязната завеса.
21
0
 
11
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Анонимен 21А в България хората да не би да живеят здравословно??? Въздуха през зимата не може да се диша, да не говорим за боклуцте, които ядем в магазина. Средностатистическия българин яде най-евтината храна и живее в пъти по-лоши услоция от средния американец!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВладоОстрите респираторни заболявания могат да доведат до пневмония.Голяма част от бедните американци живеят не здравослово и се хранят с ***.Имаше една част на Сащ където въздуха е замърсен от производството и хората развиват ракови заболявания и точно в тази част има най-тежки случай на коронавируса.
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВладоВладко,пожелавам ти да имигрираш в щатите.И отиди да видиш как се присажда каквото и да е.Дано на теб никога не ти се наложи.Просто разпитай.Такава тъпотия скоро не бях чел.Решили и и присадили бял дроб.Само да я спасят...и кой ще плаща после???точно пък в щатите докторите са едни от най-безскруполните и алчните.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега ще плаща операцията цял живот. Честито на печелившите.
17
12
 
16
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Всички коментари под моя са на хора дълбоко отдалечени от реалността. Даже да се запознаете с момичето ще кажете, че е болна от друго. Колко про*ст трябва да си, за да отричаш очевидни факти, за да се чувстваш по-добре и да не спазваш никакви мерки? Толкова ограничени българи има, че се замислям, дали да не емигрирам и да зарежа тази клоака, в която живеем. Създадена не от Бойко Борисов, а от всички вас неграмотни и ограничени мало*умници!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
повикали семейството й, за да си кажат последно сбогом с нея.Нали от ковид си умираш сам като куче...до скоро такива ги пишехте.Как близките не можели да те изпратят и т.н.
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама никой не твърди, че е измислица. Вирусни заболявания с усложнения е имало, има, и ще има. Просто нормалните хора отказват истерията да продължава.
14
3
 
11
 
! Отговори
ддд преди 3 години
Дано се оправи момичето, но тези избирателни новини са ужасен подход.Ако започнат да пишат истории за заболели в САЩ от полуфабрикати вероятно ще излезе ужасяваща статистика. И не само там разбира се, навсякъде по света. За цигари да не говорим. Но няма никой интерес от такава статистика....
13
7
 
11
 
! Отговори
Тедрос Меланом преди 3 години
Всеки ден по една дийп фейк новина :)))) Добре, че нашите "болници" са толкова зле, че не могат да държат на склад по някой друг бял дроб.Иначе отиваш с хрема, казват ти легни тука... И после се събуждаш с изцяло новоприсадена дихателна система, без да си я искал:)))) Разбира се, касата плаща 150 000 лева на "болницата" за услугата:)))))
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И когато излезе от болницата ще получи сметка за $10 Милиона.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки сайт се нaсирa да пуска подобни истории с които психясва и без това обърканите от дезинформация и пропаганда хора!
10
2
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Аз пък много отдавна, гледах един хамерикански филм. За един дето влиза на хората в съня и ги убива, а те умират наистина, и не се събуждат.30012
9
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден по една нова измишльотина !
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да я тресне пак.
7
8
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Фалшиви новини до безкрай.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то ако за всеки имаше бял дроб да се смени нямаше да има проблем!Късмет е това!Дано не се зарази пак.