Учените не потвърждават, но и не отричат повторното заразяване с коронавирус

Някои хора така и не развиват антитела
5 авг 2020 18:00, Нели Христова
63
Учените не потвърждават, но и не отричат повторното заразяване с коронавирус
Снимка: БГНЕС

"Нека бъда честна. Симпомите така и не си отидоха".

След като се разболява от коронавирус през март, Сю Стантън мисли, че е от хората, които се борят с болестта по-дълго, отколкото се очаква. Тя има симптоми в продължение на седмици, но два негативни PCR теста й дават надежда, че краят на войната с COVID-19 е близо. Но през юли тя дава нова положителна проба.

"Бях абсолютно шокирана", казва Сю пред CNN. В шок са и от Организацията за публично здраве на Великобритания. Учените започват да провеждат още тестове за да са сигурни дали това е нова инфекция или е резултат от първото заразяване на Сю с вируса. "Но от това, което знам, те така и не успяха да определят това", казва Стантън.

До момента за реинфекция само се говори, но все още няма категорично потвърдени случаи никъде по света. Учените казват, че повечето хора изграждат антитела щом преборят вируса, поне за кратко време. Но не всички имат този късмет.

"Тези истори, които чуваме, те са изключения. Когато погледнете графика на антителата в различни хора, ще видите, че има някои, чиито нива са много високи и някои, които са много ниски и стигат почти нула. Може би можем да кажем, че те просто наистина нямат касмет и могат да хванат вируса отново", казва имунологът проф. Дани Алтман.

Проучвания показват, че нивото на антитела може да спадне драстично месеци след като сме се излекували от COVID-19. За да провери това журналистката от CNN си прави два теста за антитела. Първият е седмица след като е преборила вируса. Тогава тестът й показва прясната инфекция и високи нива на антитела. Няколко месеца по-късно прави още един тест - той вече показва, че няма прясна инфекция, но продължава да има антитела, макар и нивото им да е спаднало леко.

"И все пак, дори и да знам, че имам антитела, не бих стоял близо до други хора, защото едва ли щях да имам такава увереност малко след като съм преборил вируса. Но все пак, ако бях обикновен човек, едва ли щях да очаквам, че ще се заразя втори път", казва още проф. Дани Алтман. Учените все още не могат да кажат, дали реинфекция е възможна. Всички са единодушни, че е "малко вероятно", но никой един не заявява категорично, че е невъзможно.

Сю има два положителни PCR теста в рамките на три месеца, но тестът й за антитела е отрицателен, а това я кара да се притеснява: "Дали това ще е нещо, коего ще продължи? Има ли шанс да не се възстановя никога? Ще се върна ли на работа, какво значи това за децата ми? Опитвам се да не мисля за това много, но не се получава..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 28"Тава не е магия ,една ефикасна ваксина се създава за 3-4 години, а лекарства за повече от 6 години."Това е след дъжд качулка, след 3-4 години този грип няма да го има или ще е мутирал в нещо съвсем друго. Мерси от такива учени, няма полза от тях.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия започва масово ваксиниране срещу ковид-19 през октомври за тези които желаят да се ваксинират. Тестовете на ваксината са показли 100% положителен резултат, всички тествани доброволци без изключение са придобили антитела срещу ковид-19.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маскта може да помогне само в 0.000000001% от случаите, ако е суха и само в случай че някой заразен киха или кашля в лицето на друг, което не се случва почти никога. и тогава маската ще попречи вируса да попадне върху околните. Но ако маската е носена вече няколко минути, тя самата е влажна и гъмжи от вируси и бактерии - ако кихнеш с такава маска си като вирусна бомба за околконите.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Набора Стойчков е прав, защото каквото сами си направим и господ не може да направи.Този корона вирус е създаден по изкуствен път от хора с повредено съзнание.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никаква полза от маските, вируса минава свободно през маската. Маската след 10-15 минути се навлажнява и става развъдник на бактерии и на вируси - и свои и чужди от вън. Това представлява риски както за носещия маска така и за околконите.
27
0
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Тава не е магия ,една ефикасна ваксина се създава за 3-4 години, а лекарства за повече от 6 години.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маска се слага за да не заразите другите около вас
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените - тотален провал на медицината и учените. Вече година ще стане - нищо не могат да направят, нищо не знаят, един грип ги направи смешни. Предлагат мерки като през средновековието, изолация и карантина.
24
2
 
4
 
! Отговори
Ковразумен преди 3 години
Който отказва да си нахлузва маска да бъде съден за престъпления срещу човечеството!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато вируса е създаден от "неизвестен" геном, разбира се че "учените" нищо не знаят и не разбират.Както откриха лекарство против ХИВ инфекцията и сега ще "открият".
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът в 99% от случаите се кара като лека настинка, или изобщо без симптоми.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A учените какво изобщо могат да потвърдят?
20
2
 
4
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Учените са прави, този вирус мутира при всяка нация е различно. Немски вирусолози, доказаха, че не всеки човек изгражда антитела и за това може пак да се зарази.ваксината разработена в Оксфорд има ефект за около година именно поради тези две причини.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Който твърди че няма коронавирус е престъпник ''
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е просто. Първото заразяване е с един щам, второто с друг. В момента има 3 основни щама в света и до края на годината ще изкараме всички.
17
0
 
4
 
! Отговори
Off преди 3 години
Според СЗО има над 16-17 млн доказано заразени от началото на епидемията. И да има 10-20 дето ги е повторило, това е много добъре. А в Швеция гледам се стабилизираха бройките новозаразени - по-малко са от при нас, което нямаше да е така ако повтаря.
16
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 3 години
CNN отдавна не е новинарска компания, а пропагандна машина на глобалистите. По тази причина, човек никога не би трябвало да вярва на абсолютно нищо, което идва от CNN. Защото като в приказката Лъжливото Овчарче, дори и понякога да кажат нещо вярно, то изглежда като поредната лъжа. Затова и рейтинга им е в коша.
15
0
 
0
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
.. няма категорично потвърдени случаи никъде по света..Абе нямат кАсмет просто..
14
3
 
10
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Ей няма ли да се спрете да пишете глупости и дивотии? В цял свят обявиха един обикновен грипен вирус за ''чумата'' на 21 век едни тиквеници по света за да си реорганизират и затворят държавите за идващите *** от всякъде и вие като раболепни гъзомий.ници им слугувате и наливате вода в мелницата им а не си видите гол.ите и гладни гъзов.е!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още от началото се чудя, дали "елитите" нямат информация, че това биооръжие е нелечимо и който го пипне няма да се оправи напълно никога докато е жив?И дали не е това причината за якото шашкане още от първия момент?Дано не е така.