Учените не потвърждават, но и не отричат повторното заразяване с коронавирус

Някои хора така и не развиват антитела
5 авг 2020 18:00, Нели Христова
63
Учените не потвърждават, но и не отричат повторното заразяване с коронавирус
Снимка: БГНЕС

"Нека бъда честна. Симпомите така и не си отидоха".

След като се разболява от коронавирус през март, Сю Стантън мисли, че е от хората, които се борят с болестта по-дълго, отколкото се очаква. Тя има симптоми в продължение на седмици, но два негативни PCR теста й дават надежда, че краят на войната с COVID-19 е близо. Но през юли тя дава нова положителна проба.

"Бях абсолютно шокирана", казва Сю пред CNN. В шок са и от Организацията за публично здраве на Великобритания. Учените започват да провеждат още тестове за да са сигурни дали това е нова инфекция или е резултат от първото заразяване на Сю с вируса. "Но от това, което знам, те така и не успяха да определят това", казва Стантън.

До момента за реинфекция само се говори, но все още няма категорично потвърдени случаи никъде по света. Учените казват, че повечето хора изграждат антитела щом преборят вируса, поне за кратко време. Но не всички имат този късмет.

"Тези истори, които чуваме, те са изключения. Когато погледнете графика на антителата в различни хора, ще видите, че има някои, чиито нива са много високи и някои, които са много ниски и стигат почти нула. Може би можем да кажем, че те просто наистина нямат касмет и могат да хванат вируса отново", казва имунологът проф. Дани Алтман.

Проучвания показват, че нивото на антитела може да спадне драстично месеци след като сме се излекували от COVID-19. За да провери това журналистката от CNN си прави два теста за антитела. Първият е седмица след като е преборила вируса. Тогава тестът й показва прясната инфекция и високи нива на антитела. Няколко месеца по-късно прави още един тест - той вече показва, че няма прясна инфекция, но продължава да има антитела, макар и нивото им да е спаднало леко.

"И все пак, дори и да знам, че имам антитела, не бих стоял близо до други хора, защото едва ли щях да имам такава увереност малко след като съм преборил вируса. Но все пак, ако бях обикновен човек, едва ли щях да очаквам, че ще се заразя втори път", казва още проф. Дани Алтман. Учените все още не могат да кажат, дали реинфекция е възможна. Всички са единодушни, че е "малко вероятно", но никой един не заявява категорично, че е невъзможно.

Сю има два положителни PCR теста в рамките на три месеца, но тестът й за антитела е отрицателен, а това я кара да се притеснява: "Дали това ще е нещо, коего ще продължи? Има ли шанс да не се възстановя никога? Ще се върна ли на работа, какво значи това за децата ми? Опитвам се да не мисля за това много, но не се получава..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
заглавието е #мегадебилно. Нарочно отворих да напиша коментар, без да чета статията. Така де, след подобно заглавие, каква информация, мога да очаквам?!? Автора, поне президент!
11
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Хайде стига с това облъчване на България от тази "коронка" бе господа и дами "журналисти" от БГ Дбес и Не само!-:) В България и не само Тук.Във секи един момент умират хора от всякакви болести! Защо приехте "кампанията" На "коронката" Не знам? Нима днес имат право на лечение САМО БОЛНИТЕ ОТ КОВИД?!-:( Хайде събудете се вече! То бива и може Ама вашето е вече ИЗВЪН ПЪТЯ УВИ!-:( ГЕРБ си тръгва скоро! Какво още е нужно? Та да пишете ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА?! Кога ЩЕ ДОЙДЕ И ВАШЕТО ВРЕМЕ? -:(
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените са некадърници!
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тея пак с тоз вирус, строго по план няма хънта-мънта ! Герп ще ни докарат до гражданска война, тея вирус та вирус ...
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето какво ще стане океаните ще се напълнят със маски, после ще изкарат хората виновни и туй ще им даде повод да обяват полицейски час над цялата планета.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус има само в главите на правителствата по цял свят. Чумата са правителствата, те трябва да бъдат премахнати.
6
2
 
5
 
! Отговори
някакъв преди 3 години
Няма вирус. Баламосват целия свят за да наложат извратения си ред. Ако хората не се осъзнаят ще ги превърнат в г0веда.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса направи учените на салата, колко години трябва да си учил за да не знаеш нищо за някакъв си измислен вирус. Учените дори разпространяват теории, че вируса излизал от антените на 5 джи.
4
1
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ПРИГОТВЯТ ПЪТЯ ЗА АНТИХРИСТА И НЯМА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ДОКАТО НЕ МУ СЕ ПОКЛОНИТЕ
3
1
 
1
 
! Отговори
Доко преди 3 години
Както с много други заболявания - повторното заболяване не е невъзможно. Но се случва рядко. И когато се случи, в повечето случаи повторното заболяване е по-леко. Нищо ново под слънцето.
2
3
 
2
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Тестовете са правени във Великобритания, значи можем да говорим за немарливост или некомпетентност. Научните среди не се шокират, защото са наясно с местните особенности!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
т.е. мълчаливо се съгласяват