Учените не потвърждават, но и не отричат повторното заразяване с коронавирус

Някои хора така и не развиват антитела
5 авг 2020 18:00, Нели Христова
63
Учените не потвърждават, но и не отричат повторното заразяване с коронавирус
Снимка: БГНЕС

"Нека бъда честна. Симпомите така и не си отидоха".

След като се разболява от коронавирус през март, Сю Стантън мисли, че е от хората, които се борят с болестта по-дълго, отколкото се очаква. Тя има симптоми в продължение на седмици, но два негативни PCR теста й дават надежда, че краят на войната с COVID-19 е близо. Но през юли тя дава нова положителна проба.

"Бях абсолютно шокирана", казва Сю пред CNN. В шок са и от Организацията за публично здраве на Великобритания. Учените започват да провеждат още тестове за да са сигурни дали това е нова инфекция или е резултат от първото заразяване на Сю с вируса. "Но от това, което знам, те така и не успяха да определят това", казва Стантън.

До момента за реинфекция само се говори, но все още няма категорично потвърдени случаи никъде по света. Учените казват, че повечето хора изграждат антитела щом преборят вируса, поне за кратко време. Но не всички имат този късмет.

"Тези истори, които чуваме, те са изключения. Когато погледнете графика на антителата в различни хора, ще видите, че има някои, чиито нива са много високи и някои, които са много ниски и стигат почти нула. Може би можем да кажем, че те просто наистина нямат касмет и могат да хванат вируса отново", казва имунологът проф. Дани Алтман.

Проучвания показват, че нивото на антитела може да спадне драстично месеци след като сме се излекували от COVID-19. За да провери това журналистката от CNN си прави два теста за антитела. Първият е седмица след като е преборила вируса. Тогава тестът й показва прясната инфекция и високи нива на антитела. Няколко месеца по-късно прави още един тест - той вече показва, че няма прясна инфекция, но продължава да има антитела, макар и нивото им да е спаднало леко.

"И все пак, дори и да знам, че имам антитела, не бих стоял близо до други хора, защото едва ли щях да имам такава увереност малко след като съм преборил вируса. Но все пак, ако бях обикновен човек, едва ли щях да очаквам, че ще се заразя втори път", казва още проф. Дани Алтман. Учените все още не могат да кажат, дали реинфекция е възможна. Всички са единодушни, че е "малко вероятно", но никой един не заявява категорично, че е невъзможно.

Сю има два положителни PCR теста в рамките на три месеца, но тестът й за антитела е отрицателен, а това я кара да се притеснява: "Дали това ще е нещо, коего ще продължи? Има ли шанс да не се възстановя никога? Ще се върна ли на работа, какво значи това за децата ми? Опитвам се да не мисля за това много, но не се получава..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
Марлон Брандо преди 3 години
Излиза ,че това е най -голямата измама и манипулация за последните 10 000 години.Само се чудя хората до кога ще търпят шепа зловредни човекоубийци да им диктуват правилата !Скоро ще има бунтове и граждански войни само да се премахне тази неолиберална ***!Долу Сорос ,долу Гейтс!Долу неолибералите ,всички те ще плащат жестоко за престъпните си деяния!Скоро ще има 200 милиона просяци по света чакащи на опашка за купичка ориз!Това ли искате осъзнайте се хора!Целта е ясна-бедност!!!
51
1
 
1
 
! Отговори
aham преди 3 години
Излиза, че веднъж заразен носиш вируса цял живот. Концентрацията му може да намалее и тогава тестът е негативен, казва се, че си оздравял, но по всяко време може да се увеличи и да започнеш отново да имаш симптоми. Няма как да го разкараш напълно. Малко като херпес. При отслабване на имунната система симптомите и вирусът отново се проявяват.
50
0
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
Тава не е грип , а биологичен вирус ,тоест животинински от действо едноверижни РНК вируси. Доказано е, че освен белите дробове ,този вирус поразява сърцето ,черният дроб ,бъбреците и мозъкът и затова умират и млади хора без други заболявания.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90% от излекуваните от COVID с увреждания на белия дроб 33 И 1 път заразяваме е достатъчно и тоя човек е инвалит.
48
0
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
За спин има лекарства , които го контролират и стопират , но ваксина няма, защото всеки човек има различно ДНК, а със аномалиите във климатът ще се появяват и нови вируси с които ще трябва да се справяме.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама това и аз го мога и без да съм учил - мога всичко нито да го потвърдя нито да го отричам.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А срещу вируса на СПИН учените изнамериха ли ваксина, или това не е магия да измислят ваксина срещу СПИН за 40 години вече, трябват поне 300-400 години на сериозните учени да измислят ваксина.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНикой не те кара да вярваш на Русия. Русия не е тръгнала да ти предлага ваксина. Русия ще се погрижи първо за собсвеното си население и после ще изнася ваксини, засега са дали заявки около 20 страни за вакината, от теб никой не се интересува дали имаш доверие или не.
44
1
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Този вирус, ще продължи да циркулира с години, както и вирусът на спин.Тава са био вируси тоест с животински произход.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите не могат нищо да направят, но плашат, ако не дойдете при нас да си дадете парите на нас, ами ходите по врачки - ще станете клиенти на погребалните агенции. А колко пациенти на лекарите са станали клиенти на погребалните агенции? Търговци, на всичко са готови за пари, даже виждат конкуренция във врачките и плашат хората с погребални агенции, а те колко са изпратили в погребалните агенции - кой ще каже?
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Не знам кой би бил толкова наивен да вярва на Русия...
41
1
 
0
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
По добре демократично болен с ковид-19 отколкото тоталитарна руска ваксина.
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите са търговци, като врачките, само гледат на приберат парите, а нищо не могат да лекуват. Няма нито една болест която да могат да лекуват, милиарди се дават и харчат за медицина, от джоба на данъкоплатците, и броя на болните все повече и повече се увеличава, болестите не намаляват, ами се увеличават - това само пълни касите на погребалните агенции и на самите лекари.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходете по лекари, гарантирано ви е, че нищо не могат да направят, те самите си го признават.
38
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
Руснаците измислиха и лекарство и ваксина , а тук само ни плашат. От септември започва масово производство на ваксината. Всички доброволци са с трайно изграден имунитет и без никакви проблеми. Китайците и те са готови с ваксината. Тук сме на друга планета....
37
2
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Ами ходете по врачки, погребалните агенции ще са ви благодарни, така де и те са хора и те семейства хранят.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските трябва да се носят само от хирурзите когато оперирата и в залата е стерилно за да предпазят пациента. Хирура има пряк контакт с вътрешни органи и ако бактерии или вируси от хирурга попаднат на отворения орган това може да бъде фатално за пацианта. Иначе да се носи маска да се предпазваш от грим или да пазиш околните от грип е напълно безсмислено, няма никаква полза.
35
1
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
ейй голем експерт по маските излезе, че и вероятност математическа сметна.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носете маски за да не ви глобят, но не покривайте носа за да можете да дишате свободно. Маската затруднява дишането и вентилацията на белия дроб с кислород. Човек вдишва кислород който е нужен за живота, в дробовете кислорода отива в кръвта а в издишания въздух се отделя въглероден двуокис. А макса не дишате кислород, ами собсвения си издишан въглероден двуокис освен това по маската се събират вируси и бактерии. Това е сериозен риск за здравето и може да причини сериозни белодробни заболявания.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените напълно безпомощни, но казват - това не е магия. Ами като не можете нищо да направите, по добре по-врачки да ходят хората да се лекуват с магия.