Пандемията разми границите между работа и почивка, какви професии се търсят?

Експерт: Хибридният модел на работа ще е новото нормално
7 авг 2020 12:10, Анисия Иванова
47
Пандемията разми границите между работа и почивка, какви професии се търсят?
Снимка: Pixabay

Работният ден се увеличи още с появата на социалните медии. В условията на пандемия се размиват и границите между работа и почивка. Това каза Георги К. Първанов, изпълнителен директор на Cteam и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Според госта настоящата ситуация ще изправи много служители пред работно прегряване, като ще отнеме месеци, вероятно години за някои, да преодолеят и страховете около пандемията. Той посъветва хората, които имат нужда от външна помощ, да потърсят такава.

"Трябва да има ясна граница, за да може човек ефективно да почива", допълни той.

По думите на Първанов дистанционната работа може да има позитиви в краткосрочен план, но в дългосрочен тя трябва да се комбинира с работата и от офиса, тъй като в противен случай има заплаха от спад на ефективността на служителите и пречки пред работата в екип.

Експертът очаква хибридният модел между отдалечена работа и работа от място да е новото нормално.

Той посочи, че у нас се търсят служители в сектора на търговия на дребно, ИТ сферата, медицина и фармация. “На другата крайност са хотелиерството и ресторантьорството”, заяви гостът.

“Няма намаления на заплатите в ИТ сектора, но вероятно ще има забавяне на ръста през тази година”.

Експертът отбеляза, че и начинът на търсене на работа се променя у нас. По негови думи кандидатстването вече е почти изцяло дистанционно, като търсещите работа вече са много проактивни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
fF преди 3 години
Това е важно да се знае, тиквата има предплатени лица, които по цял ден се шматкат по улиците около хората с джипиес чипове в себе си, да симулират че има някой в тая държава, хората освен по затворите са отвлечени и в други държави и поробени.
18
1
 
7
 
! Отговори
Стига вече преди 3 години
Защо на програмистите ще плащат, а на склададжиите не? Аз съм съм толкова добър ММА боец, цяла вечер бръмча с мотора, а никой не го оценява? Светът ще пропадне ако няма кой да мести кашоните.
17
3
 
2
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
Цял ден се правя ,че работя от нас, и ще взема 2 хилки - кеф
16
16
 
10
 
! Отговори
Пратете програмистит преди 3 години
Пратете програмистите да покопат малко.Обществото може да оцелее без програмисти ,но не може да оцелее без земеделеие , строителство и др. Но последните изкарват в пъти по-малко пари въпреки ,че работата им е много по-трудна.Получаваме цифрово разделение при който програмисти (които са де-факто елитът сред ИТ работниците) получават неравномерен контрол над информацията и съответно неравно разделение на благата.Ще допуснем ли кастово обество при което програмистите са на върха?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов разми границите между мафия и държава
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се търси,ами като гледам почти НИЩО,в най големият сайт за работа, обявите тази седмица са не повече от Пет хиляди! И това Ако е търсене, здраве му кажи!
13
2
 
6
 
! Отговори
Предния преди 3 години
Дай жокер с фирмата, във Варна хора с две висши архитекти ...и други работят за 1500 лева!!!!по 20 човека в офис няма почивки само неплатени 10 часов работен ден.! Дайте малко въздух от София..че не остана тук
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работа за мизерни заплати. За 7-8 бона както на Борисов или Радев няма. Няма и държавни жилища.
11
2
 
3
 
! Отговори
Сервитьорката преди 3 години
Многу е Аку да си Де-Пу-Тат. На Евксиноград обядът ти е 2.43 лева .... На 8000 леааа заплата. Ай хев а мъни, скъпи джанти Министър ***. Две три Сарая, и много други такива. Депутат не краде, той колекционира. И мбого е важно да си неграмотен и нахален, може и сложен, за да си блиско до тези които споделят същата съдба...
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен За да станете депутат от ГЕРБ трябва задължително да сте опериран от всякаква мисловна дейност, да сте нагъл, нахален и не на последно място некадърен. Общо взето това са изискванията. Те там до един са такива.
9
5
 
1
 
! Отговори
fF преди 3 години
Има си противовирусни антибиотици, докторята ги трепете, толкова народ си отиде от тоя свят заради тях!Ако затворят пак всякаква работа заради коронавируса, будувайте нощем, да се изправяте срещу злото, не сме си подсигурили нощите за да спим нощем.
8
1
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До ИТ(ИзвънредноТъп)Много правилно си се определил с ника си. Очевидно нямаш представа, че съществува нещо, което се нарича "платен годишен отпуск". В България е минимум 20 работни дни, което се равнява на един календарен месец. Та, когато човек е в платен годишен отпуск хем, не ходи на работа, хем "заплатата си тече" и това е навсякъде по света, а не само в България и само за депутатите. Ако някога решиш да се хванеш на някаква работа, сам ще разбереш, че е така.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3До време се увеличава производителността. И не всички са способни да се организират по най-добрия начин, когато се работи дистанционно. Практиката показва, че понякога 2-3 работят, останалите или се оправдават, или пращат имейли от типа "ами аз също го направих, но колегата X беше по-бърз". И накрая 2-3 от десет служителя свършват задачата. А не винаги можеш да уволниш останалите, защото е нетипична работна среда и го няма в длъжностните характеристики. Та така.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се заразат с корона каква ефективност Първане като те може да умрат. Затвориха цели цехове вместо да ги пръснат по домовете. В заводите може да останат само машините, а хората ще са на помощи като няма работа. Полицията ще се смени от дронове.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изкам да стана депудат в ГЕРБ наи добрата партиа в балгария завинаги и напрет ! Какда стана депутад, мисла че имам качезтвата?
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много скъпи жилища в София и няма столове за хранене.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задочната работа увеличава производителност защото транспорта отнема много време и се заразяват в метрото или на работа защото постоянно кашлят или пушат..
2
7
 
11
 
! Отговори
ИТ(ИзвънредноТъп) преди 3 години
Най-търсената професия, при очертаващите се предсрочни избори, е депутат в лятна отпуска. Лежиш си на плажа, заплата си тече, и активно работиш дистанционно (далеч от протестите) за благото на народа.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят се държавни служители на хибриден модел 60 на 40 скатаване/часпром в черния сектор.