Специфики на коронавируса и защо е толкова коварен

По-малко от 10% от заразените образуват имунитет
Обновена: 7 авг 2020 22:37 | 7 авг 2020 22:37, Екип на Bulgaria On Air
32

Според имунолога доц. Влади Манев протестите по време на пандемията говорят за това, че хората не са информирани за опасността от коронавируса.

"Природата е дала страха и инстинкта за самосъхранение, за да може човек да оцелява. За да може да оцелява той трябва да има информация за проблема. Генетиката и имунологията са много силно развити и само за три месеца беше разгадан геномът на Ковид-19. Бяха открити специфични протеини, които го правят уникален и коварен", посочи Манев за Bulgaria ON AIR.

По думите му първият такъв е S протеин.

"Има един шип, чрез който той се закача за клетката. И ако аз пипна носа си, очите - вече много лесно може да проникне. Той започва така да трасформира обмяната на клетката, че вместо да произвежда защитни имунни тела, започва да прави копия. Уникално явление във вирусологията, копирна машина", обясни имунологът за "Денят ON AIR".

Манев отбеляза, че друга особеност е т.нар. камуфлажен протеин, който крие проникването на вируса от имунната система.

"Има специфичен протеин, който блокира вътреклетъчната имунна защита - това е вътреклетъчният интерферон, който пази клетката от вирусите. Трето, блокира производството на онези градивни елементи, които са нужни за устойчивостта на клетката и ги трансформира, за да правят копия", добави специалистът.

Има елемент от генома, който наподобява нещо спинно, смята Манев.

"По-малко от 10% от заразените образуват имунитет. Доказано е, че колкото е по-високо вирусното натоварване, толкова е по-нисък T-клетъчният имунитет, и по-малко вероятно е да се образува имунна защита от класическия имунен отговор", уточни гостът.

Според него имунната система е блокирана на клетъчно и на централно ниво. Доц. Манев е на мнение, че цитокиновата буря не е водеща, макар да има роля при тежките състояния. По думите му има публикации, според които цитокиновата буря е по-силна при птичия грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е пуснат с цел,да се освободи здравната и социалната системи от стари и млади болни хора.Преди години един японски премиер настояваше да се разреши естеназията,защото искал,като се пенсионира,да му бият инжекцията,за да освободи социалната!Вюесто война," световните мъдреци" изюислиха тоя вароант.Звучи конспиративно,но и логично.
28
0
 
2
 
! Отговори
изобщо не е изтърван преди 3 години
До Анонимен 18Напротив,тестват го и внимателно наблюдават какво се случва!Този е сравнително безвреден,следващите ще са страшни!Но това е!До като умните се наумуват,лудите беснеят на воля!
27
1
 
1
 
! Отговори
Svetoslav преди 3 години
Ако не можеш да го обясниш на баба си, значи нищо не си разбрал.Това тук е много професионален жаргон, с който прикриваме колко малко знаем.
26
2
 
2
 
! Отговори
МаневТъпанев преди 3 години
Тоя говори абсолютни лъжи. Вирусите ни разболяват, не само този, значи успяват да проникнат в клетката. Има нещо "спинно"в главата му. Вирусът на спина е ретро-вирус, сходни РНК елементи има, но като цяло короната е различна. И имунната система си реагира, иначе нямаше смъртността да е толкова ниска.
25
1
 
2
 
! Отговори
-- преди 3 години
Никои конкретни мерки не ти дават вероятност над 50% да се предпазиш от заразяване, ако напускаш дома си и не дезинфекцираш всички предмети и храна, с които влизаш в досег.Въпрос на личен избор тогава е дали да си подчиняваш съществуването на опасността. Стига вече с промиването на мозъци. Изграждането на ценностна система и разбиране на живота извън логическите правила, действащи в него, убегва на всички компетентни и учЕни.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво уникално видя па тоя... Те всички RNK вируси така се размножават - карат твоите клетки да правят техни копия. Това се учи в 7 клас по биология. Нито съм лекар, нито съм в училище. 7 клас карах преди 20 години и още помня какво пише в учебника. Добре че е тоя маймун да ни каже колко неверотно "уникален" бил САРС-2. Също толкова уникален е, колкото и всички други РНКа вируси. Аман от PR вече.
23
3
 
8
 
! Отговори
Д-р ДивоК преди 3 години
Ето така се прави, пускаш мнения различни, дори откровено разнопосочни, по възможност с богата информация от полуистини и пълни измислици. Според някои е опасен, а според други не толкова. Според някои е биологично оръжие, а според други нормален вирус със своя специфика. Но всичко това цели само едно: да се създаде впечатление, че все пак има нещо различно от други години и това все пак изисква някакви мерки. А истината е проста-нищо различно от нормалното на епидемиологично ниво!
22
7
 
9
 
! Отговори
dan преди 3 години
Да, има вирус,който не е по-опасен от този на свинския грип примерно! Ако беше толкова опасен, колкото твърди доцентът, защо 70-80 % от хората го изкарват безсимптомно? Защо в Швеция, която е с едни от най-лабавите мерки, няма масов мор? По статистика няма общо повече умрели отколкото миналата или по-миналата година, просто вместо инфаркт пишат причина за смъртта - ковид!
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая изплю камъчето,че му трябват 1 милион евро от държавата.Винаги става въпрос за пари!Но винаги е в името на народа,да не си помисли някой,че е за друго нееее,не е!А ние мижиме да ни лаже!Писнало ми е от такива псевдо изобретатели!!!!Феодален старец!
20
5
 
8
 
! Отговори
Off преди 3 години
До сега не се е чуло някой да го кара 2 пъти. Нещо повече - в Швеция кривата на новозаразените се изравнява - започва да прилича на плато - по 200-300 нови на ден. Швеция, където почти никакви мерки за предпазване няма. Защо не ги повтаря?
19
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 3 години
Не съм доцент или професор, нито вирусолог или имунолог....................но нивото на вирусния товар зависи от концентрацията на вируса в единица обем въздух!Затова за лекарите-инфекционисти, работещи със заразени с КОВИД-19 има голям риск да се заразят!!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус е 100% биооръжие! Най-вероятно изтървано.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде много моля някой доцент да обясни от какво точно зависи нивото на вирусния товар!Нищо друго не ме интересува. Само се говори за него и никой не каза при какви случаи на заразяване се товарим много и при какви малко.
16
4
 
10
 
! Отговори
Стършел преди 3 години
Защото, който си го е отнесъл веднъж, се пази, не ходи с рогите напред. Освен това, на този етап заразяването все още не е "масово", нормално е, че процентът на повторно заразени е съвсем незначителен.
15
5
 
12
 
! Отговори
Защо не се заразяват преди 3 години
Повторно болните ли? Елементарно, стоят си вкъщи 30 дена болничен а след това са с по три маски и внимават МНОГО. а може и втория път да ги карат по леко. Всичко е възможно. С този нов китайски вирус.
14
10
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Защото стадото трябва да бъде стригано,и водено доброволно на заколение.
13
7
 
13
 
! Отговори
преди 3 години
Ако хората не изграждат имунитет, защо не неблюдаваме масово заразяване на вече боледували и излекували се хора ?
12
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има един вирус по-лош от короната и той се нарича Боко 20.Двата вируса се разпространяват едновременно. Пазете се от тях.
11
5
 
11
 
! Отговори
56789 преди 3 години
Май вече е време братята миролюбци,дето го създадоха,да вземат да кажат как се мори това чудо.Достатъчно неосигурени шебеци измряха при тях,разтовариха си социалната система,сринаха търговията на жълтите,с две думи ,без *** пушка спечелиха войната.
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1111111Ако мислиш, е всички лъжат, имаш сериозен проблем. *** при психотерапевт или психиатър, по твой избор. Може и да ти помогнат, а може и да не могат вече.