Тридневен траур в Бразилия в памет на жертвите на COVID-19

Страната е на второ място по брой заразени и починали след САЩ
9 авг 2020 11:42, Анисия Иванова
15
Тридневен траур в Бразилия в памет на жертвите на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Сенаторът Дейви Алколумбър нарече 8 август – ден, в който смъртността от коронавирус в Бразилия надхвърли 100 000 души - "един от най-черните дни в съвременната история на страната".

Националният конгрес (парламентът) и федералният върховен съд на Бразилия обявиха траур за починалите в резултат на пандемията, причинена от коронавируса, отнел живота на повече от 100 хиляди жители на южноамериканската република, съобщи БНТ.

"Страната ни никога не се е срещала трагедия с такъв мащаб. 100 хиляди души, всеки от които има име, професия, планове и мечти. 100 хиляди души, без съмнение, оставили своя отпечатък върху този свят и в живота на другите. От името на законодателната власт и върховния съд изразявам дълбока скръб и съчувствие към близките и приятелите на всеки от 100-те хиляди починали. В знак на солидарност и в памет на всеки от 100-те хиляди починали обявяваме три дни национален траур", се казва в изявление на председателя на най-висшата съдебна инстанция Диас Тофоли.

Обществената позиция на ръководителите на съдебната и законодателна власти в Бразилия по въпроса за противодействие на пандемията противоречи на отношението на президента на страната Жаир Болсонаро към този проблем. Бразилският лидер, който наскоро се зарази с коронавирус, все още смята, че инфекцията не е опасна за хората под 60 години.

Бразилия, където първият случай на коронавирусна инфекция беше потвърден на 26 февруари, се нарежда на второ място в списъка на страните с най-голям брой заразени и жертви след САЩ.

Страната е на второ място в света по брой на заразените и починалите след САЩ.

Според официални данни в събота в страната са регистрирани 3,012,412 заразени, а 100 477 души са загинали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Оти измерва?
7
8
 
2
 
! Отговори
Ехе преди 3 години
Скъсаха се бразилците, сега ще потекат милиарди от ЕС за тях. Болсонаро хубаво измами ЕС с този коронавирус. Затвори хората за 6 месеца и писа 100 хиляди жертви за да вземе по 1 милион на жертва.
6
8
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
А те колко аутопсии са направили,и как са разбрали,че са починали от ковид?И какви съпътстващи заболявания са имали..
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра що не ходи да проповядва в Бразилия.Като гледам там почвата е по благодатна.Па може и късмет да.имаме,да се намангъри и той
4
0
 
5
 
! Отговори
до неразбиращ преди 3 години
Туй нещо,ирония малко така,по така.В днешното време по добре да не разбираш.По спокойно я караш.
3
4
 
5
 
! Отговори
не равбирам преди 3 години
Защо ЕС трябва да плаща на Бразилия - Тя в ЕС ли е
2
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е за пари!! Няма вирус!! Сега Бразилия ще получи най-много евра от Евро Съюза. Тази постановка вече я знаят и малките деца
1
6
 
4
 
! Отговори
доц.Мангъров преди 3 години
Поздравления за голямата крачка,която сте направили към стадния имунитет...