1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината

Вкъщи работим с час повече, отколкото в офиса
337
1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината
Снимка: Pixabay

Вижда се осезаема вълна на българи, които искат да се върнат от чужбина, каза пред БНР Георги Първанов, член на борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.

„По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000, които са навън, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат. И са от Чили до Япония българи, които сериозни намерения имат и работят целенасочено в посока връщане“, коментира Първанов.

Още по темата

България има нужда от много по-добро законодателство за гъвкава и временна заетост, заяви той в анализа си на трудовия пазар и тенденциите по време на коронакризата.

„В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са на черно или на сиво“, посочи Георги Първанов.

Според него трябва да се разширят много повече възможностите за гъвкава и временна работа.

Съществуващата уредба, че не повече от 30% от персонала може да бъде на гъвкава и временна заетост, е страшно ограничаваща за бизнеса, смята експертът.

Не наблюдаваме спад на заплатите в кризата, посочи още Георги Първанов. Някои компании са орязали частично допълнителните придобивки като ваучери за храна, транспорт и бонуси. Това обаче не засяга основните заплати.

„Често даже хората, които работят проектна работа или на временна заетост, получават повече от тези, които работят на постоянна“, посочи той.

Неофициално, отчетено и от западни проучвания, се наблюдава увеличаване на работното време с почти час при т.нар. home office или работа от вкъщи, отбеляза още Първанов.

„Поради това, че е много размита границата докъде работиш от вкъщи и докъде ти е домакинската работа, е трудно да се изчисли. Не мисля, че в повечето компании това се заплаща допълнително“, обясни той.

В дългосрочен план работата от вкъщи не е толкова продуктивна, подчерта Георги Първанов. За него най-добрият вариант е комбинираният – работа в офис среда и работа от вкъщи.

Като друг проблем той открои липсата на електронна трудова книжка, което би намалило бюрокрацията за бизнеса.

Относно тревожната тенденция за рязък скок на безработните през последните две седмици Георги Първанов посочи, че очакванията са били това да се случи наесен, а сега е притеснително, че се случва доста по-рано.

„Вече трета седмица, макар и с малко над 1000 човека, броят на новите безработни е по-голям от тези, които са си намерили реализация", каза той.

Извън сегашната програма за субсидирана заетост с тримесечна продължителност е необходимо спешно да се въведат и други мерки, изтъкна Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
2
 
6
 
! Отговори
До 264 преди 3 години
Като оставим студентите на страна, които няма що са стоят там като са затворени университетите, октаналите , които са се върнали са били на границата на закона. Никой с легална работа, застраховки и жилище макар и скромни доходи няма да се върне при български работодател, който си прави каквото си иска. И не е само ББ проблема.
240
1
 
1
 
! Отговори
До европеец преди 3 години
Да, абсолютно си прав. Има такива българи за съжаление. Познавам даже такова. Идват, работят тежка работа за 1600-2000? и после викат аз в България без да си мърдам пръста правя една две схеми и си правя 1500?. За съжаление има.
239
1
 
4
 
! Отговори
До 257 преди 3 години
Ти пък кой си, че да кажеш какво трябва и какво не. Не показвате особено задоволителни резултати. Превърнахте хубавата страна в бетонирана ***. Пък и нагли отгоре на всичко.
238
4
 
8
 
! Отговори
Варна преди 3 години
Тази новина е фалшива. Поредния опит да замангельосат по обикновените хора, които не са излизали от населеното си място. Заради пандемията, най вероятно ще се върнат и да се върнали. Но веднага щом отворят границите ше си заминат отново. Дори и човек да иска да се върне ще бъде финансов шок. Представете си работил си в запад а Европа за 2000-2500? ( ниско квалифициран труд), 2500-6000? за специалисти. Е, този човек се връщани започва са работи за 750? или малко повече ако е специалист. Абсурд
237
2
 
7
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
Какво чудно има. Някои хора не могат да се впишат в чужда среда. Особено тия дето са свикнали в България с тарикатлъците. Лично наблюдение.
236
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България се връщам само за с е к с туризъм
235
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната лъжа на Първанката. Може да се върнат 1/30 - безработни заради пандемията, пенсионери със заработени на запад пенсии, хора които работят дистанционно.
234
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите зад граница си живеят като царе!! Взимат огромни заплати. Имат къщи, яхти и поне по 2 ферарита в гаража. А ние тук теглим хомота на мутрата Борисов и ровим по кофите всеки ден след работа. Ех как и аз искам един ден да ида зад граница, ама съм много ***. И няма как да се справя там.
233
3
 
2
 
! Отговори
ROSEN преди 3 години
До ТускДа не забравиш да се откажеш от БГ гражданство. Не ни трябват такива като теб.
232
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТускПърво ср научи да пишеш грамотно а после записвай каквото искаш.От такива пишман-фелдшери пропищя държавата.Две изречения не може да върже ама с претенции.
231
1
 
4
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
Сложете емотиконки на всяка статия, особено за завръщането от чужбина, да реагираме като във Фейса.
230
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Темата на деня:Бойко се обадил на Маджо.И кое е новината тук?!?!Та те де чуват редовно.С Пеевски също.Щеше да е новина ако Бойко се чуе с Тръмп ама не смее щото оня ще го прати да му донесе кафе и да му лъсне обувките.
229
4
 
8
 
! Отговори
Да преди 3 години
Защо да се върна за да плащам за фалшиви колбаси млека сирена зеленчуци хляб европейски цени.Вървя по пешеходната пътека джигитите искат ми свирят камоли ако карам колело ако не убият лудите най малко ще ме окъпят от локвите по улиците .Ами дрехите козметиката перилните препарати Ами то в самата Гърция всичко е в пъти по качествено.Кажете ми един български продукт за който да качествен?
228
6
 
11
 
! Отговори
Туск преди 3 години
Пълни глупости са тва. На 25 год съм тамън завърших фармация и направо съм отвратен 1 от ванаталитета на масовия бгеец 2 от отношението към всеки тип здравен работник в бг 3 от заплащането, условията и обучението Мисля да презапиша една медицина в германия като второ висше и там да си остана да си работя и живия. Даже децата ще са ми германци Тука дори не могат да им дадат нормално образование Аре у левооооо
227
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшно много искат, но не се връщат. Откъде разбраха, че искат да се връщат?
226
2
 
3
 
! Отговори
минаващ преди 3 години
Мда, за зъболекар се връщат 2/3, че и малко повече.
225
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До men 238"Връщането в България за такова като мен не стоЙ на дневен ред"ХА-ХА-ХАКак ли няма да повярвам че шушляк който пише стоЙ изкарва 10К на месец в Германия.Няма как германрц да плаща такива пари на неграмотен провинциален Гай *** !!!Нямаааа!!!
224
5
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМИ , ГОТОВИ СА ....ЩОТО ГИ ИЗРИТАХА ОТ ТАМ!НИКОЙ НЕМА ДА ТЪРПИ , РАЗНИ ЧЕРВЕНИ СОЦ-НАВЛЯЦИ!"КОРОНАТА" ---СИ ПОДРЕЖДА НЕЩАТА...ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА!ЕТО ---ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА!!!!
223
3
 
10
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Вижда се,че хора като фигуранта,черепа,маджо,мустака,бойкикев и цялата плеяда е постигнала своето,а именно да се самоизяждате и мразите помежду си!От там насетне каква държава ще градите,тези отвътре и тези отвън,просто не я виждам!И пред мен стои дилемата дали да се връщам,но по скоро везните накланят в обратната посока!Това обаче е само мой личен проблем и избор и не засяга абсолютно никой!Само искам да кажа,че не Борисов и не ГЕРБ ме принудиха да напусна БГ.По скоро заради тях бих се върнал!
222
2
 
8
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Ха ха! Как па да не се върна!