1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината

Вкъщи работим с час повече, отколкото в офиса
337
1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината
Снимка: Pixabay

Вижда се осезаема вълна на българи, които искат да се върнат от чужбина, каза пред БНР Георги Първанов, член на борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.

„По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000, които са навън, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат. И са от Чили до Япония българи, които сериозни намерения имат и работят целенасочено в посока връщане“, коментира Първанов.

Още по темата

България има нужда от много по-добро законодателство за гъвкава и временна заетост, заяви той в анализа си на трудовия пазар и тенденциите по време на коронакризата.

„В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са на черно или на сиво“, посочи Георги Първанов.

Според него трябва да се разширят много повече възможностите за гъвкава и временна работа.

Съществуващата уредба, че не повече от 30% от персонала може да бъде на гъвкава и временна заетост, е страшно ограничаваща за бизнеса, смята експертът.

Не наблюдаваме спад на заплатите в кризата, посочи още Георги Първанов. Някои компании са орязали частично допълнителните придобивки като ваучери за храна, транспорт и бонуси. Това обаче не засяга основните заплати.

„Често даже хората, които работят проектна работа или на временна заетост, получават повече от тези, които работят на постоянна“, посочи той.

Неофициално, отчетено и от западни проучвания, се наблюдава увеличаване на работното време с почти час при т.нар. home office или работа от вкъщи, отбеляза още Първанов.

„Поради това, че е много размита границата докъде работиш от вкъщи и докъде ти е домакинската работа, е трудно да се изчисли. Не мисля, че в повечето компании това се заплаща допълнително“, обясни той.

В дългосрочен план работата от вкъщи не е толкова продуктивна, подчерта Георги Първанов. За него най-добрият вариант е комбинираният – работа в офис среда и работа от вкъщи.

Като друг проблем той открои липсата на електронна трудова книжка, което би намалило бюрокрацията за бизнеса.

Относно тревожната тенденция за рязък скок на безработните през последните две седмици Георги Първанов посочи, че очакванията са били това да се случи наесен, а сега е притеснително, че се случва доста по-рано.

„Вече трета седмица, макар и с малко над 1000 човека, броят на новите безработни е по-голям от тези, които са си намерили реализация", каза той.

Извън сегашната програма за субсидирана заетост с тримесечна продължителност е необходимо спешно да се въведат и други мерки, изтъкна Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
9
 
7
 
! Отговори
Връщат се.... преди 3 години
ЩОТО СА ГИ ИЗРИТАЛИ ОТ РАБОТА.НИКЪДЕ НЕ ОБИЧАТ НАВЛЯЦИТЕ.... ОСОБЕННО СОЦ-ОТПАДЪЦИТЕ!
200
4
 
26
 
! Отговори
Друг вариант - 2 преди 3 години
До IT-спецАко чакаш тук нещата да се оправят по пътя на естественото узряване на гражданското общество, не знам дали ще дочакаш това да се случи в рамките на твоя живот.Защото онези държави, които си опознал, са направили буржоазните си революции 200 години преди нас и освен това не ги е газил социализъм, който да прекъсне естествения процес на развитието на икономиката и на свързаните с нея взаимоотношения, които косвено формират и бита.
199
10
 
9
 
! Отговори
Друг вариант - 1 преди 3 години
До IT-спецВръщат се поне 50 000 като теб, които имат стабилни професии, натрупан опит и вече са се доказали. Много амбициозно повеждат битка, за да наложат и тук такъв ред в трудовите взаимоотношения, а също и в бита, на какъвто са свикнали в уредените държави. Няма да е лесно, но за няколко години ще има видими резултати, защото много добре ще знаете какво целите да направите и как да стане то.Вариантът, предложен от теб също ще се осъществи, но по пътя на естественото узряване, а то бавен п
198
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Абе те сигурно всички искат да се върнат...ама няма да го направят :)
197
8
 
11
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
да, ще се върна когато:оправят инфраструктурата, намалят корупцията, оправят здравеопазването и намалят бюрокрацията, както и искам да видя силни синдикати които да защитават правата на работещите, също и независима спец прокуратура.Това като за начало е ок и бих се прибрал ако това се оправи или има поне 60% прогрес, имам 8 години опит в логистиката, 2 години в одит, и 10 години като IT спец така че немисля че съм ниско квалифициран и мога да съм полезен в няколко сфери.
196
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Унгарците си стояли в държавата. Няма граждани от бившия соц., които да си стоят в държавата. Не знам този коронавирус да не им отреже пътя. Светът е на кръстопът за добро или зло.
195
8
 
8
 
! Отговори
А не преди 3 години
Да си стоят при богатите и да им мият Д-та!Ние ще си живеем както си знаем!Нещем да ни учат наследници на другарите,учещи в Хага!И тука знаем,как се псува по европейски!
194
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата ми с сигурност няма да се върнат защото израснаха навън, мои познати се върнаха с някакви чисти намерения след години навън и се стопиха в българското ежедневие. Някакси не ми се връзва за какво да се връщат тези 1/3 българи? За по висока заплата, за по добра соц. политика, за по добър начин на живот или за по добро мед. обслужване? Сори, не ставайте смешни. Ще се върнат след време хората взели добри пенсии навън да си ги харчат в БГ. Това е!
193
11
 
13
 
! Отговори
kiki преди 3 години
Няма какво да се лъжем, бил съм там и съм работил.95% от нашинците изкарват между 1200 и 2000 евра чисто по карта след данъци.Тава като погледнеш от тук са много пари на куп на месец.Но там е скъпо наистина, наеми, тол такси, транспорт също е скъп, Услугите да не говорим.Пряко сили, живеейки като скот и не харчейки почти нищо за себе си можеш да спестиш 800евро на месец,ако си с деца и 500 трудно ще спестиш.За това повечето комплексари се радват че тук е зле за да оправдаят скотския си живот там
192
1
 
13
 
! Отговори
ДаНеСиКривимДушите преди 3 години
Човек се радва на добре уредена държава само ако си е извоювал добри позиции в нея - работа с прилично възнаграждение, възможност да има уютен и удобен дом, вписал се е в социална среда, която му допада, а децата му са добре приети от съучениците си и имат перспектива да получат качествено образование.Всички останали нашенци, които не са успели така да организират живота си в странство, се мъчат там за да оцелеят или за да изхранят близките си. Биха се върнали, ако имат тук добре платена работа
191
3
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
И 2/3 са готови да напуснат страната.
190
1
 
1
 
! Отговори
до 172 преди 3 години
какво можеш, имам фирма с 20-25 служителя, търся и други
189
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
заплащане от 18 лв/час и нагоре според професията и бранша , лична здравна застраховка , лична пенсионна застраховка , премахване на тавана на пенсиите , реформи в мвр , съд , прокуратура , образование и здравеопазване , намаляване на бюрократичния и чиновническия апаарат и изграждане на работещо електронно правителство и услуги .това за начало и ще се върнат .
188
6
 
10
 
! Отговори
Нали се сещате преди 3 години
коя е тази 1/3та. Хич да не се връщат... Имаме си достатъчно общи работници цвет...кожи, берачи на ягоди, гледачки на бабички и друга нискоквалифицирана маса.
187
3
 
10
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
търся спешно двама изпълнителни директори от Австралия!Дано повечко такива се върнат!
186
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са мокрите сънища на така нареяения "бизнес" в България , че някой видиш ли изкал да се върне в България , за да може те да го правят на мaймуна .Айде мерси
185
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи за едне може, а за други не може гъвкава заетост. Визирам "летящите професори", макар че не съм от тях. Но си е същата работа. Няма да се оправим, докато прилагаме двоен стандарт към хората и професиите. Вярно е, че сме безкрайно консервативни и затова затъваме.
184
3
 
30
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
Учител съм по професия,но работя като готвач в Германия. Когато мога да получавам повече като учител в България, отколкото като готвач в Германия ще се върна с огромно удоволствие! Жалко само, че децата ми няма да се върнат НИКОГА, защото вече са германци!
183
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно имат предвид Черепа !Той нямаше и да бяга, ако не беше го прогонил Гешев, ама Радев ще го върне на бял троянски кон, че му се пуши пура !
182
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е видел евро, паунди и долари, не ке да се завръне в Тикволандия