1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината

Вкъщи работим с час повече, отколкото в офиса
337
1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината
Снимка: Pixabay

Вижда се осезаема вълна на българи, които искат да се върнат от чужбина, каза пред БНР Георги Първанов, член на борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.

„По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000, които са навън, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат. И са от Чили до Япония българи, които сериозни намерения имат и работят целенасочено в посока връщане“, коментира Първанов.

Още по темата

България има нужда от много по-добро законодателство за гъвкава и временна заетост, заяви той в анализа си на трудовия пазар и тенденциите по време на коронакризата.

„В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са на черно или на сиво“, посочи Георги Първанов.

Според него трябва да се разширят много повече възможностите за гъвкава и временна работа.

Съществуващата уредба, че не повече от 30% от персонала може да бъде на гъвкава и временна заетост, е страшно ограничаваща за бизнеса, смята експертът.

Не наблюдаваме спад на заплатите в кризата, посочи още Георги Първанов. Някои компании са орязали частично допълнителните придобивки като ваучери за храна, транспорт и бонуси. Това обаче не засяга основните заплати.

„Често даже хората, които работят проектна работа или на временна заетост, получават повече от тези, които работят на постоянна“, посочи той.

Неофициално, отчетено и от западни проучвания, се наблюдава увеличаване на работното време с почти час при т.нар. home office или работа от вкъщи, отбеляза още Първанов.

„Поради това, че е много размита границата докъде работиш от вкъщи и докъде ти е домакинската работа, е трудно да се изчисли. Не мисля, че в повечето компании това се заплаща допълнително“, обясни той.

В дългосрочен план работата от вкъщи не е толкова продуктивна, подчерта Георги Първанов. За него най-добрият вариант е комбинираният – работа в офис среда и работа от вкъщи.

Като друг проблем той открои липсата на електронна трудова книжка, което би намалило бюрокрацията за бизнеса.

Относно тревожната тенденция за рязък скок на безработните през последните две седмици Георги Първанов посочи, че очакванията са били това да се случи наесен, а сега е притеснително, че се случва доста по-рано.

„Вече трета седмица, макар и с малко над 1000 човека, броят на новите безработни е по-голям от тези, които са си намерили реализация", каза той.

Извън сегашната програма за субсидирана заетост с тримесечна продължителност е необходимо спешно да се въведат и други мерки, изтъкна Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потвърждавам за Англия. Ходих на гости преди няколко години на един приятел, който живееше в Лондон. В една стая с обща баня и тоалетна с още 7-8 души.Крановете нямаха смесители за топла вода.Мизерия отвсякъде. Купуваше на промоция евтини стоки и пестеше пари.Спести пари за жилище в Пловдив и се върна тук. Каза,че повече няма да напуска България .Ожени се и има дете.Бачка за 1500 лв,жена му и тя за толкова и им стигат,като не плащат наем.
280
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 302Е, разбира се, че ще кажеш,че не съм успял. Нали, няма как иначе да не се влюбя в тази дупка. Това е една от лъжите, които експатите обичат да си повтарят, за да рационализират изборите си пред себе си и другите. Всъщност, точно защото разбрах, че реално съм в по-добро финансово и битово положение от 90% от самите англичани в моята възрастова група, ме накара да се откажа да си губя времето с тази ***. Е, и сганта събрала се да живее там изигра доста голяма роля в решението ми.
279
2
 
1
 
! Отговори
До 298 преди 3 години
Само Путин трепери от цветни революции. Западът не само е виждал революции, той ги е измислил. И след всяка революция е ставал по-силен. Коато не може да се каже за Русия и затова троловете като тебе правят тия подмятания по рецепта от готварската книга на Кремъл.
278
3
 
3
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
Ако Англия е мизерна, какво да кажам за Русия или да нашата мила Родина?
277
3
 
3
 
! Отговори
До 301 преди 3 години
Гроздето е кисело, нали. Ти като не си успял, не значи, че за всички важи. Ако си от тия българи, които искат да си занесат българското в чужбина, че и да го наложат на местните, вместо те да се напаснат на страната в която са отишли, то не е чудно, че другите са ти виновни.
276
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто живях 10 години в мизерната Англия вече не вярвам на никакви убитаци, които се опитват да убеждават колко "хубави" и "уредени" били западните държави. Също се убедих, че повечето емигранти са пълни мазохисти.
275
1
 
1
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Всички искат ...но не всичко което искаме -правим!
274
1
 
10
 
! Отговори
Тангра преди 3 години
Да се върнат да видят дерибеите новобогаташи с килийно образование собственици на бизнес и мутрите и техните деца със скъпите коли, и калинките във всяка фирма и на ниво министри...
273
1
 
8
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Като ги натиснат цветните революции,даже няма да сварят да бягат обратно.
272
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия IT-та.....................не може всеки да бъде програмист, и не е нужно!!!Дайте нормални заплати на хората във всички сектори!!!
271
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
da
270
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По света има система от препоръки на работодател. Което е различно от трудовите книжки. Тук трябва да се правиш на детектив, за да разбереш някой по-ценен кадър как се е справял на предишна работа или дали казва истината за това как е напуснал.
269
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По света трудови книжки няма!!! Това е соц. измишльотина. Кой ще се върне при тези заплати в България, парите са в шепа големи фирми, основно ИТ. Нормалните доходи трябва да са масово за всички, защото едно общество не се гради от директори само. И тези които заминаха, не забравяйте, че вече имат деца, та и внуци дори и повечето и български не знаят. Как очаквате да се върнат? И работа он лайн си е много продуктивна в дългосрочен план и става по света все по-масова.
268
1
 
4
 
! Отговори
До 290 преди 3 години
Глупавите хора обикновено, като спорят, вместо да опровергават дават аргументи в полза на противното мнение. И ти така. Описаният от тебе индивид щеше да е пак същият, ако имаше възможност в Бг да изкара парите, нужни му за такова поведение. Но той е формиран у нас и явно у нас се връзват на нивото му. Чужбината няма отношение към тоя процес освен, че го е осигурила финансово, което не е могла да направи собствената му подина.
267
6
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 години
До 286.Хахаха ама си *** платен от държавна сигурност загубена поробена душа. В Германия котките и кучетата живеят по добре от българите в България. Да не говорим за медицина и образувание както правосъдие и транспорт децата с 30 евро карта за месец пътуват с метро между селищни влакове и автобуси. Университети струват по 200 евро за семестър ама истински технически не като тези у София за 2000лв дето се водят престижни пак всъщност Фалшиви.
266
5
 
10
 
! Отговори
До 286 преди 3 години
Ти какъв *** си не знам, но явно си расъл в друга България. Колко нитрати изядохме по Тошово време нямаш идея. Или имаш, но тролиш. А къде ги видя тия български домати. Като идеш на някой пазар на всички сергии едно и също от борсата. Да в Германия храните са по-истински. Миналата седмица обявиха в Бг, че сте изяли 15 тона кокосово масло на сирене. Честито!
265
2
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
А ти с колко души отрасна в гарсионерката в Люлин?
264
10
 
14
 
! Отговори
Емигрантче-чалгарче преди 3 години
Като си спомням деня, в който кацнах на Лутън-ококорено изгладняло селянче с два анцунга в куфара и един върху мен, а сега имам всякакви адидаси маратонки и екипи.. Тъпча ГМО пържоли всяка събота и поливам с долнопробно уиски в изобилие.Всяко лято съм на Китен или Приморско с другите селяци да си покажем кинтите пред бегетата. Живея в още 8 души в къщата в Лондон, ама кво от тва нали съм гъзар за пред вас... Няма са връщам никога в БГ
263
1
 
7
 
! Отговори
Да се връщат преди 3 години
Но каква инфлация ни чакааа тогава не ми се мисли.
262
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига лъжи