Коронакризата удари сериозно ресторантьорите, всяка трета кръчма е затворена

10% са филирали, 30% си търсят купувачи
70
Коронакризата удари сериозно ресторантьорите, всяка трета кръчма е затворена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 30 на сто от заведенията в София въобще не отвориха в началото на май, след като бяха премахнати ограничителните мерки за работата на ресторантите.Това обявиха Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията, пред "Телеграф".

10 на сто от фирмите в този бранш пък обявиха фалит, коментира Алибегов. Останалите 20 на сто от заведенията, които стоят затворени, търсят купувач за бизнеса си.

Още по темата
Причината е, че се оказа по-изгодно за много от собствениците на такъв бизнес въобще да не отворят. Това са основно заведения, които се намират в по-малките населени места, както и в черноморските курорти на север от Бургас. В един от най-големите курорти по Черноморието - Слънчев бряг, над 70 на сто от хотелите останаха затворени. Вследствие на това и магазини, и заведения в курорта не работят. В същото време на юг от Бургас бизнесът работи на обороти почти като миналата година, коментира Алибегов. Според него обаче капацитетът на местата на юг не може да достигне и половината от този на Слънчев бряг.

В столицата оборотите пък се сринаха с 45 на сто, сочат данни на Асоциацията на заведенията. Основната причина е липсата на чужденци. По данни на организацията около 40 на сто от спада на оборотите се дължи именно на липсата на туристи, а около 5-10 на сто е заради факта, че повечето българи през летните месеци са в отпуски и са по морето.

Освен това има намаление на посетителите вследствие на изискванията за дистанция в заведенията. Заради ограничителните мерки около 10 на сто от капацитета в заведенията е намален.

Намаление на посетителите и на оборотите, каквото е отчетено в столицата, има и в Пловдив, каза още Алибегов. Той посочи, че най-драстични са сривовете в малките градове, където и оборотите не са толкова високи, както в по-големите. Очаква се, ако тази тенденция се запази, да има фалити на заведения както в малките населени места, така и в кварталите.

Вследствие на кризата, породена от пандемията, има сериозен отлив на клиенти в заведенията. Спадовете варират между 40 и 50 на сто. Причината е, че има голяма несигурност както от повишения риск за здравето, така и от икономическа гледна точка, коментира Алибегов. В момента много от хората се притесняват за доходите си заради политическата обстановка. Според него в случай, че има служебно правителство, повечето мерки и пари, с които се подпомага в момента бизнесът, ще свършат и не могат да бъдат гласувани нови. Той посочи, че допълнително затруднение за бизнеса са протестите. В момента много от заведенията и магазините не работят, защото нямат посетители.

Работните места са свити наполовина, каза още Алибегов. В момента в ресторантьорския бизнес са заети около 220 000 души. Преди години броят им е бил над 400 000. В случай че помощите секнат, се очаква тези хора да отидат на борсата, а и голяма част от бизнеса да изпадне в несъстоятелност, сподели шефът на Асоциацията на заведенията в България.

Свободните търговски площи са се увеличили със 7 на сто през юни, сочат данни на консултантска компания. Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки и отварянето на шопинг центровете вътрешното потребление остава на значително ниски нива през второто тримесечие на 2020 г. В отговор на понижените продажби повечето брандове се стремят да оптимизират своята мрежа от обекти, което води до увеличение на свободните площи.През май оборотът в търговията бележи рекорден спад по данни на НСИ. Продължава предоговарянето на наемите заради затруднените продажби и по-ниските приходи. Повечето собственици са склонни да се съгласят с редуциране на сумите за период до 6 месеца.

Данните сочат, че наемите на първокласни площи в моловете са спаднали с 10% през юни. В София за обект от 100-150 кв.м с първокласна локация в търговски център те са около 36 евро/кв. м, а на главна търговска улица - близо 55 евро/кв. м. За сравнение, в началото на годината наемът на магазин на бул. "Витоша" удари 60 евро за квадратен метър. В Пловдив, Варна и Бургас съответните нива са около 27 евро/кв. м, 28 евро/кв. м и 24 евро/кв. м.
Продажбите на бира в заведенията - с 60% надолу

Продажбите на бира в заведенията са се сринали с 60 на сто през първата половина на тази година. Това сочат данни на Съюза на пивоварите в България. Обемите, реализирани през магазинната мрежа, са почти на нивата от миналата година. Въпреки кризисната обстановка и сериозния спад в оборотите в предприятията според членове на Съюза на пивоварите няма освободени работници и служители. В пивоварната индустрия работят 2100 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
39
 
! Отговори
ист преди 3 години
Без ресторанти и кръчми може. По малко пияни, по малко надрусани, по добър живот.Хотелите извън курортите са излишни. Идваш с кола, свършваш работа и си заминаваш.Мутри с пари от рекет и ДДС превърнаха народа в слугински персонал.
44
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заведение?В България?Не ме карайте да се смея!Държат ги мутри,а вътре работят роби!Заведение ама в чужбина!Тук не става!
43
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека си спомнят баснята щурец и мравка. В случая те са щурецът... Да се пренасочат хора от ресторантьорството към индустрията. Ама не искали. Защо ли...
42
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига бе с тая кръчмарска "култура".
41
0
 
5
 
! Отговори
Сезгин мемет преди 3 години
ДПС !!!
40
3
 
53
 
! Отговори
Мадура преди 3 години
Пълни глупости! Жена ми е готвачка в заведение. Оборота им е същият като си е бил винаги. Плащат и по малко от преди,а същевременно им намалиха ДДСто и използват и за осигуровките 60 /40 . Всичко това само им се тъпче в джобовете!
39
0
 
27
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Има смисъл от тази мярка, ако се обявяват обороти на светло. Кой го прави? *** със самочуствие и без познания управляват или притежават заведения. Там важно е да ГОЛЯМ, докато не затвориш!!!
38
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалират от алчност..........
37
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека....намалиха им ДДС на 11% и никой не свали цените дори със стотинка, даже напротив, повишиха ги.
36
2
 
33
 
! Отговори
Алибегов мазния преди 3 години
Веднага да направим искане към баш тулупа за намаляване на ДДС на 0.05%, като естествено ние ще вдигнем даже цените с 20% да компенсираме, че простакесите си искат своето, лизингите вървят, а няма пари.Даже ще свалим още качеството, ако има на къде де, за да има за нов силикон и почивка.
35
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да прав сте...тук на черноморието,ресторант ) супа топчета 8лв.,кюфтенца на скара 7 лв .пържени картофи с сирене 11 лв.агн.печено 40 лв. И 9 %ддс )
34
2
 
18
 
! Отговори
МКII преди 3 години
До ЗозоВлади Горанов вече не е министър, но това не означава, че пак няма да си плащате данъците и осигуровките. Свърши това време, когато отчитахте по 10-15 лв. дневен оборот и водехте служителите си на половин работен ден и минимална заплата. С Влади или без Влади, нещата се промениха и старото време няма да се върне.
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2 часа новина за ресторанти или хотели - никой не го интересува и без това с тия цени само дерат кожа. Като не ви харесва или фалит или протест.
32
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не бяха ли прекалено много?Мисля че преди короната бяхме рекордьори по посещения на заведения, и брой заведения отнесено към броя население. Нямам претенции да съм точен но, поне усещането ми бе такова.
31
1
 
45
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Пострадаха заведенията като рафи, които отвън изглеждат добре и разчитат на това някой чужденец да се излъже да се набута там и да яде скапаната им храна и да го треснат в грамажа. Качествените заведения си работят добре и си имат редовни клиенти. В на този *** кръчмата съм бил 2 пъти. Никога повече не повторих, няма и да си помисля да го направя.
30
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден ли трябва да четем как вирусът е ударил заведенията,кръчмите и хотелите на морето. Ми ударил е. Да правят онлайн поръчки за домовете,да затварят,да се преориентират и това е положението. Да вземем сега да им плащаме,за да стоят там и да не фалират. Когато бяха добре и беше тъпкано с клиенти какво направиха парите. Купуваха си мерцедеси,поршета и прочие и ни продаваха по 5 лв бира която я купуват за левче. Като не са спестявали тогава сега да фалират.
29
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е и? Други бизнеси също пострадаха, хора останаха без работа, но такова реване като тия никой не е удрял!Можем без вас господа, като не върви - преориентирайте се към друг бизнес, вашето място ще се заеме от други, които може би ще се справят и в тези условия! Стига оплакване и мрънкане, приспособявайте се като останалите нормални хора без да извивате ръцете на държавата и да рискувате здравето ни!
28
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, и без ресторанти се живее. Не са жизненоважни. Докато има магазини и продажба на хранителни продукти, заведенията са места за надувки и парвенющина.
27
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се произвежда нищо защото населението е просто а населението е просто защото образованието е слабо а то е слабо защото не е приоритет на населението а то не е приоритет на населението защото населението е просто и цикъла се затваря.
26
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като гледам кръчмите са пълни до дупка в крайните квартали на софия , че то дори на места и не можеш да седнеш