Коронакризата удари сериозно ресторантьорите, всяка трета кръчма е затворена

10% са филирали, 30% си търсят купувачи
70
Коронакризата удари сериозно ресторантьорите, всяка трета кръчма е затворена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 30 на сто от заведенията в София въобще не отвориха в началото на май, след като бяха премахнати ограничителните мерки за работата на ресторантите.Това обявиха Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията, пред "Телеграф".

10 на сто от фирмите в този бранш пък обявиха фалит, коментира Алибегов. Останалите 20 на сто от заведенията, които стоят затворени, търсят купувач за бизнеса си.

Още по темата
Причината е, че се оказа по-изгодно за много от собствениците на такъв бизнес въобще да не отворят. Това са основно заведения, които се намират в по-малките населени места, както и в черноморските курорти на север от Бургас. В един от най-големите курорти по Черноморието - Слънчев бряг, над 70 на сто от хотелите останаха затворени. Вследствие на това и магазини, и заведения в курорта не работят. В същото време на юг от Бургас бизнесът работи на обороти почти като миналата година, коментира Алибегов. Според него обаче капацитетът на местата на юг не може да достигне и половината от този на Слънчев бряг.

В столицата оборотите пък се сринаха с 45 на сто, сочат данни на Асоциацията на заведенията. Основната причина е липсата на чужденци. По данни на организацията около 40 на сто от спада на оборотите се дължи именно на липсата на туристи, а около 5-10 на сто е заради факта, че повечето българи през летните месеци са в отпуски и са по морето.

Освен това има намаление на посетителите вследствие на изискванията за дистанция в заведенията. Заради ограничителните мерки около 10 на сто от капацитета в заведенията е намален.

Намаление на посетителите и на оборотите, каквото е отчетено в столицата, има и в Пловдив, каза още Алибегов. Той посочи, че най-драстични са сривовете в малките градове, където и оборотите не са толкова високи, както в по-големите. Очаква се, ако тази тенденция се запази, да има фалити на заведения както в малките населени места, така и в кварталите.

Вследствие на кризата, породена от пандемията, има сериозен отлив на клиенти в заведенията. Спадовете варират между 40 и 50 на сто. Причината е, че има голяма несигурност както от повишения риск за здравето, така и от икономическа гледна точка, коментира Алибегов. В момента много от хората се притесняват за доходите си заради политическата обстановка. Според него в случай, че има служебно правителство, повечето мерки и пари, с които се подпомага в момента бизнесът, ще свършат и не могат да бъдат гласувани нови. Той посочи, че допълнително затруднение за бизнеса са протестите. В момента много от заведенията и магазините не работят, защото нямат посетители.

Работните места са свити наполовина, каза още Алибегов. В момента в ресторантьорския бизнес са заети около 220 000 души. Преди години броят им е бил над 400 000. В случай че помощите секнат, се очаква тези хора да отидат на борсата, а и голяма част от бизнеса да изпадне в несъстоятелност, сподели шефът на Асоциацията на заведенията в България.

Свободните търговски площи са се увеличили със 7 на сто през юни, сочат данни на консултантска компания. Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки и отварянето на шопинг центровете вътрешното потребление остава на значително ниски нива през второто тримесечие на 2020 г. В отговор на понижените продажби повечето брандове се стремят да оптимизират своята мрежа от обекти, което води до увеличение на свободните площи.През май оборотът в търговията бележи рекорден спад по данни на НСИ. Продължава предоговарянето на наемите заради затруднените продажби и по-ниските приходи. Повечето собственици са склонни да се съгласят с редуциране на сумите за период до 6 месеца.

Данните сочат, че наемите на първокласни площи в моловете са спаднали с 10% през юни. В София за обект от 100-150 кв.м с първокласна локация в търговски център те са около 36 евро/кв. м, а на главна търговска улица - близо 55 евро/кв. м. За сравнение, в началото на годината наемът на магазин на бул. "Витоша" удари 60 евро за квадратен метър. В Пловдив, Варна и Бургас съответните нива са около 27 евро/кв. м, 28 евро/кв. м и 24 евро/кв. м.
Продажбите на бира в заведенията - с 60% надолу

Продажбите на бира в заведенията са се сринали с 60 на сто през първата половина на тази година. Това сочат данни на Съюза на пивоварите в България. Обемите, реализирани през магазинната мрежа, са почти на нивата от миналата година. Въпреки кризисната обстановка и сериозния спад в оборотите в предприятията според членове на Съюза на пивоварите няма освободени работници и служители. В пивоварната индустрия работят 2100 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
47
 
! Отговори
? преди 3 години
Това ли е българската икономика?
24
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо при свободното предприемачесгтво в България не се произвежда нищо, само кръчми и хотели и черноработници за Запада?
23
1
 
32
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Ами така е при свободното предприемач едно. Според изследвания до 95% от новооткритите фирми фалират преди да са навършили три години. Остават най-можещи те и адаптивните. И тук идва грешката на правителството, което хвърля безмозъчно пари да спасява отрасли, в които в близките години потребителското търсене няма да се повиши. Пандемията предизвика съвсем неочаквано потребителско поведение и не трябва да се хвърлят пари към фирми, които са неадаптивни и не полагат никакви усилия да оцелеят.
22
2
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
А авиокомпаниите няма ли да фалират ? Като няма туристи за кво има авиокомпании ? :) И без тва само с парашут става да се возиш на България еар :))) По малко самолети по чист въздух ;) И по малко варненски тираджии :)))
21
8
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Важното е, че Влади с розовите бузки го махнаха. То не беше СУПТО, нови касови апарати, дране и глоби за дребни нарушения, запечатване на обекти........
20
6
 
8
 
! Отговори
mery преди 3 години
На северното черноморие хотелчетата и ресторантите са пълни. Тази година имат повече клиенти. Проблемът е че са отворили с малко персонал и се чака много при пълен ресторант -2ч. за пържени картофи.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :) 12Алибегов ще отиде да плаче пак и ще му дадат пак.Може и изобщо ДДС-то да им махнат.А колко пари ще им налеят, няма да разбереш.
18
0
 
37
 
! Отговори
мак преди 3 години
Престанете да ни занимавате с кръчми. Кои са фалирали, като където и да погледнеш - пълни са до пръсване. В малки градчета може, но не и тези в големите градове.
17
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от заведенията им се носи чалга и продават алкохол на хората. От алкохол полза няма нито пък от чалга.
16
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронакризата ударила мутрите собственици на хотели и заведения - хубаво, че ги е ударила.
15
1
 
37
 
! Отговори
V преди 3 години
Това лоша новина ли е ?
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък едни кръчми, хората са навън сред природата, чистия въздух и спортуват и се радват на лятото и да нямаше вирус пак щяха да фалират.
13
1
 
40
 
! Отговори
Ox преди 3 години
Въобще не ме интересува обедняването на милиардерите!!
12
10
 
10
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Нема такива маскари - хак им е! Е в петъка ядах една пица. Не знам какви гнусотии са сложили в нея, но е на - вече 4-ти ден не усещам никакъв вкус като ям. Съсипаха ми вкусовите рацептори тия маскари!! Ама утре отивам към Слънчака та дано моренцето (и ***) да ми възвърнат вкуса.
11
1
 
33
 
! Отговори
:) преди 3 години
Алибегов мазната косица кво чака още, да ходи да рони сълзи при БиБи.....
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ресторантьорите, кръчмарите, баровете са развъдници на вируси и болести.
9
8
 
17
 
! Отговори
:) преди 3 години
Моля да се отбележи, че по дясната ми скула се стекоха две-три сълзи от умиление!
8
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казах още май, имам 3 заведения (съдружник съм, имам ИТ компания по професия). Вложихме много в онлайн бизнеса си и не можехме да смогнем. В пъти повече клиенти от преди. До ден днешен е така. Адаптирахме се към ситуацията, докато други викаха неволята. Много взеха нашия пример, разбира се. Излишните търгаши залязоха, което покачва качеството в бранша.
7
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ресторантьорство ни го натрапвате всеки ден, сякаш е жизнено важно за народа.
6
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обиколил съм цяла Европа,а преди години и бившето СССР.Такова чудо като нашето нема никъде,кръчма до кръчма,дискотеки,барове с консумация и без консумация.Не може да се друсаш цяла вечер в дискотеките и да се нафиркваш до безсъзнание,а на другия ден да си работоспособен,а и на всичкото отгоре да имаш нахалството да ревеш на шефа: Шефе-е-е-е,пари нема,заплата ми малка и не ми стига за нищо!Ай сиктир стези заведения!10-15,максимум 20 % от сегашните да останат,пак са много!