Страх в Европа: Болните растат, мерките срещу коронавируса се затягат

Сол в раната сложиха туристите, връщащи се от почивка
19 авг 2020 22:00, Нели Христова
68
Страх в Европа: Болните растат, мерките срещу коронавируса се затягат
Снимка: БГНЕС

Страните в Европа не смятат да свалят ограниченията срещу разпространение на новия коронавирус, напротив - някои дори ги затягат. Държавните ръководители на всички страни не спират да апелират към гражданите да спазват мерките. Сол в раната сякаш сложиха туристите, завръщащи се от почивка в страна, където заразата е силна.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова съгражданите си да спазват правилата срещу разпространението на коронавируса, за да може да бъде възстановен нормалният обществен живот, предаде Ройтерс.

"Приоритетите за нас са първо икономическият живот да продължи, колкото е възможно, и да запазим работните места и затова имаме програми за стимулиране и второ, да стане възможно отварянето на училищата и старческите домове", каза Меркел.

По думите й увеличаването на случаите с коронавирус в Германия се последица от по-голямата мобилност и повечето лични контакти, поради което сега не е време за допълнително облекчаване на ограничителните мерки.

Германия потвърди 1510 нови случая на зараза с коронавируса за последното денонощие, до общо 226 914. Починалите от Ковид-19 за последните 24 часа са 7 до общо 9243.

Нидерландците няма да могат повече да си организират големи празненства у дома заради растящия брой на новите коронавирусни инфекции.

Шест гости е максимумът, заяви снощи премиерът Марк Рюте в Хага, цитиран от ДПА.

Рождени дни, забави, сватби и събирания на по питие със съседите сега са най-големият източник на инфекции, каза той.

"Затова спешно даваме на всички следната препоръка: недейте да си организирате никакви празненства у дома с по-големи групи", заяви премиерът на Нидерландия.

Вместо това нидерландците следва да празнуват групово в ресторантите, където може да бъде спазвана дистанция от 1,5 м между всеки.

За миналата седмица в страната са установени около 400 нови заразявания. Общо от началото на пандемията те са около 63 000, а около 6100 души са починали.

Ирландските власти също затягат мерките заради увеличение на инфекциите. Премиерът Михол Мартин заяви, че Ирландия е успяла да овладее разпространението на вируса чрез първоначално въведените от нея карантинни мерки, но добави, че откакто те са били отпуснати, броят на инфекциите се е покачил.

"Суровата действителност е, че последните тенденции и разпространението на вируса са много сериозни", каза той.

Новите мерки ще включват ограничаване на социалните групи до шест души при сегашни 50 и намаляване на броя на зрителите на спортните събития от 200 на 15.

За сватбите остава досегашното положение, при което на тях могат да присъстват максимум 50 души.

Новите мерки ще останат в сила поне до 13 септември.

Засегнати от новото увеличение на случаите в Ирландия са няколко нейни региона. Министерството на здравеопазването съобщи за 190 новоустановени инфекции за вчерашния ден, с което общият брой става 27 499, включително 1775 смъртни случая, свързани с вируса.

Австрия се страхува от завръщащите се от почивка

Австрийското правителство обяви най-висока степен за опасност от зараза с коронавирус на Балеарските острови, които са част от Кралство Испания. Това стана само един ден, след като завръщащите се в Австрия от обявената за особено опасна за зараза с коронавирус Хърватия, са длъжни да представят отрицателен ПСР тест не по-стар от 72 часа, като в противен случай ще трябва да се тестват до 48 часа в Австрия или да бъдат поставени под домашна карантина.

На пресконференция на федералния канцлер Себастиан Курц, министъра на вътрешните работи Карл Нехамер и министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер бе съобщено, че мярката за Балеарските острови влиза в сила от следващия понеделник, 24 август. Пристигащите от островите Майорка, Менорка, Ибиса и Форментера ще трябва да представят също отрицателен ПСР тест не по-стар от 72 часа, в противен случай - да направят теста най-късно до 48 часа след влизане в Австрия или да бъдат поставени под домашна карантина.

Допълнително по австрийската граница ще бъде засилена охраната от полицаи и войници, които ще извършват проверки на пристигащите.

Непопулярната мярка в разгара на летния сезон федералният канцлер обоснова с нарастващия брой на заразените с коронавирус в тези страни и съответно нарасналия брой на заразените австрийци, връщащи се от отпуск. За извършване на проверките са включени допълнително 500 полицаи, в готовност да окажат помощ са и 800 военнослужещи.

За завръщащите се от Хърватия, една от предпочитаните дестинации за лятна почивка на австрийците, са организирани пунктове за извършване на безплатни тестове. Както съобщи министърът на здравеопазването, досега в тези пунктове са били проверени 7000 души.

По данни на министъра на вътрешните работи е запланувано засилване на контрола в провинциите Каринтия и Тирол, което се прави с цел да се отнеме възможността на завръщащите се от държавите от Западните Балкани да избегнат проверките, минавайки през Словения.

Полицията и здравните власти ще контролират заедно, заяви министърът на вътрешните работи. В момента в страната под карантина се намират 20 000 души и полицията контролира дали тя се спазва. Той припомни, че за нарушаване на карантината се налага глоба от 1450 евро. А ако при това нарушение е заразено и друго лице, нарушителят се подвежда под съдебна отговорност по член от наказателния кодекс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
стар комунист преди 3 години
До Марио Браво, точно и напълно вярно! Поздравления, младежо!
47
0
 
1
 
! Отговори
До Solar Power преди 3 години
От Юруш на училище.Ти къде видя написано, че аз не нося маска на закрито и съм против маските? Що за хипохондрия те гони? По-добре вземи си надени противогаз за по-сигурно, че повечето не носят маските правилно, а ги ползват като набрадници.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Болните растат. . ." ?!? На височина или на килограми ? Расте броят на заболелите. Пишете на правилен български, бе, тъ.и софийски шопи !
45
4
 
2
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
към 48. Тази Меркел не е овца, все едно дали ти или аз я харесваме. А и домати може да сади, в това съм представи си, сигурен. Ако Ангела е единица мярка за интелект, политически опит, и всички други качества, които са нужни за да си в политиката, то аз ще оценя така: Бойко=0,0001% от Меркел. Дано го разбереш и преди да се отпускаш за другите, огледай се у нас!
44
0
 
12
 
! Отговори
Фин преди 3 години
Слънчева силоооо, маските ще доведат много сериозни проблеми в дългосрочен план. Загубата на имунитет е гарантирана и другата зима, маскираните страхливи мижитурки, ще се гърчите от проблеми. Дано не позная, но и туберкулоза ще се пръкне пак. Маската осакатява човека, ментално и емоционално, има много инфо за това. Чети!!!!!!!
43
10
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Юруш на училище: Маската си я нося вече 6 месеца и задължително в магазини където мога да срещна празноглави *** като теб които да ме заразят.
42
6
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Юруш на училище: Чета много неща включително и че Земята е плоска..... да вярвам ли на конспираторчетата ? Твърдо не ! Аз това "грипче" не искам да го хващам ти ако си мераклия си ходи както искаш .... може да имаш късмет и да не те тресне силно ... може и да нямаш .... затова предпочитам "грипчето" да го пропусна доколкото е възможно
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страх има само в медиите... на хората вече им писна и в Германия започнаха вече протести по темата!
40
2
 
4
 
! Отговори
Инфо преди 3 години
Таз овца Меркел един стрък домат не знае да засади.... Говори за Corona Virus нямам думи как хора който не знаят симптомите се изказват като 0вце !!! ***
39
1
 
11
 
! Отговори
Юруш на училище преди 3 години
Няма нищо по-вредно от маски на открито при летни температури, могат само да предизвикат бум на алергии, фарингити и ангини.
38
3
 
6
 
! Отговори
Юруш на училище преди 3 години
До 45, вземи прочети малко по въпроса за цялата група коронавируса, чети и на чужди езици, ако можеш... Масовите протести и у нас и в Европа не са ли ти достатъчно доказателство, че случаите не се увеличиха драстично.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Юруш на училищеНаучно доказано е също, че чай от глог лекува малоумие, ти от него ли пиеш?Стига си плямпал глупости, видяхме ги учените - всяка седмица си сменят мнението на 180 градуса.
36
4
 
8
 
! Отговори
Юруш на училище преди 3 години
Научно доказано е, че е нужна определена концентрация от вируса, за да се заразиш и тя се достига за 10 минути в затворено непроветриво помещение. Контактите на открито и при температури от 26 градуса нагоре могат да ви срещнат с вируса, но няма да се разболеете, защото не е в голяма концентрация във въздуха.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е хавата, европейци? Удобно ли ви е на Мангъровия? Няма страшно, поразмърдайте се...нали сте с маски?
34
5
 
9
 
! Отговори
Юруш на училище преди 3 години
Така *** се затягат мерките в Европа, че ще натъпчат децата в стаите да си обменят бактерии и вируси, а кой-откъде се е върнал никой не знае. Проблемът на този вирус не е, че непременно е смъртоносен, а че силно разклаща имунната система. Повечето хора у нас имат хронични бактериални инфекции, заради слабите реактиви в лабораториите, те трудно се откриват. При силен вирус и силна бактериална инфекция, пневмонията става много трудна за удържане и за часове се стига до сепсис.
33
7
 
9
 
! Отговори
иднасидас преди 3 години
Българинът е толкова недоверчив, че и атомна бомба да му хвърлиш ще каже, че не е паднала атомна бомба, а е имало земетресение.
32
3
 
8
 
! Отговори
Карбона преди 3 години
На плебса вниманието трябва да се отвлича с глупости.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега, като сме в отпуска по балкани и морета не се притесняваме, но като се приберем трябва да започваме да се шашкаме и да затягаме мерки?! Странна работа!
30
3
 
15
 
! Отговори
bddffbdffbdf преди 3 години
Какъв страх бе, в Германия протестират против маските, дайте да ги видим тези дето ги е страх, има ли такива въобще. За 5 месеца тоя страшен вирус не можа да зарази(не да разболее) достатъчно хора за се обяви грипна епидемия както си е по стандарт. Обикновения грип за 2-3 седмици разболява(не заразява само) десетки хиляди всяка година, ама нали не ви се плаща за него не пишете сташни заглавия
29
1
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
треперете евро-ро,би...